Γενικά

Περιεκτική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την νηστήσιμη διατροφή

Λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, την Πέμπτη 2.4.15 πραγματοποιήθηκε το πνευματικό κέντρο της ΙΜΠΚ, με συνδιοργανωτή την ιερά μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου και τον σύλλογο καρκινοπαθών νομού Κιλκίς “Ο Άγιος Ευγένιος” ομιλία με θέμα “Διατροφή νηστήσιμη και πλήρης” και ομιλήτρια την διαιτολόγο – διατροφολόγο Ανθή-Ισμήνη Ναούμη.
Ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ.Εμμανουήλ αναφέρθηκε στην σημασία της νηστείας των Παθών και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους της ψυχοπνευματικής νηστείας η οποία έχει πρώτιστη σημασία για τους ανθρώπους οι οποίοι όπως είπε χαρακτηριστικά είναι πρόσωπα και όχι άτομα. Επίσης δεν ήταν λίγες και οι αναφορές στις “αυστηρές νηστείες” που τηρούνται απο τους μοναχούς και τους ασκητές.
Η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Κολεσιώτου ύστερα από μία σύντομη περιγραφή του ιστορικού του συλλόγου τόνισε την αναγκαιότητα της πρόληψης η οποία δεν επιτυγχάνεται με το “χτύπα ξύλο” αλλά με τις προληπτικές εξετάσεις (psa, Παπ-τέστ.).
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ
Συναισθηματική φόρτιση προκλήθηκε στο ακροατήριο όταν η κ. Κολεσιώτου συγκίνησης ανακοίνωσε ότι η ομιλία είναι αφιερωμένη στον παθολόγο γιατρό του Κιλκίς Θέμη Ναούμη, παππού της ομιλήτριας, ο οποίος έφυγε από την ζωή πριν οκτώ έτη.
Στις νηστήσιμες τροφές που υπάρχουν άφθονες αναφέρθηκε η ομιλήτρια, η οποία συνέστησε να δίνεται προσοχή στους σωστούς συνδυσμούς και φυσικά στις ποσότητες.
Ήταν η πέμπτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του συλλόγου καρκινοπαθών νομού Κιλκίς στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας του σχετικά με την διατροφή κατά την περίοδο της Σαρακοστής για νηστεύοντες και μη νηστεύοντες. Εντύπωση σε όλες τις ομιλίες προκάλεσε το παράδειγμα των πενήντα γραμμαρίων χαλβά το οποίο είναι ένα προϊον που καταναλώνεται πολυ την περίοδο των νηστειών συνήθως χωρίς μέτρο.
Στην αναφορά του σεβασμιώτατου κ.κ.Εμμανουήλ ότι θα πρέπει ο Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος να τιμάται ιδιαίτερα όχι μόνο από τον σύλλογο καρκινοπαθών αλλά απ’ όλους τους Ποντίους του Κιλκίς η Γεωργία Κολεσιώτου δήλωσε ότι ήδη έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση σε όλους τους ποντιακούς πολιτιστικούς συλλόγους ώστε η γιορτή του Αγίου να προσλάβει τέτοιες διαστάσεις με θρησκευτικές, ιστορικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να ξεπεράσει ακόμη και τα όρια του νομού όπως γινόταν παλαιότερα στον Πόντο.
Οι ενημερώσεις για την πρόληψη με ομιλίες και όχι μόνον, θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους από τον σύλλογο προκειμένου να εκλείψει η άγνοια και να σταματήσει ο φόβος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Μόνο γιά πρόστιμα;

“Έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας” καταγγέλει η ΤΟ του ΚΚΕ στο Κιλκίς γιά το εργατικό […]