Γενικά

«Πέρασε» από το συμβούλιο, κοινότητας Κιλκίς η εισήγηση της διοίκησης για την κατάτμηση οικόπεδο του πρώην μύλου Σαμαρά

Με την οριακή πλειοψηφία των έξι ψήφων υπέρ και πέντε κατά το συμβούλιο κοινότητας Κιλκίς εξέφρασε θετική γνώμη, κατά την συνεδρίασή του της Παρασκευής 13.12.19, για την εισηγητική πρόταση της διοίκησης του δήμου Κιλκίς για τον τρόπο διανομής του οικοπέδου του πρώην μύλου Σαμαρά.

Η πρόταση αυτή συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 16.12.19, στην οποία το συμβούλιο της κοινότητας Κιλκίς θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρό του Αθανάσιο Καρυοφύλλη.

Πριν την προαναφερθείσα ψηφοφορία, το συμβούλιο απέρριψε, με την ίδια οριακή πλειοψηφία των έξι – πέντε, πρόταση συμβούλων της μειοψηφία για αναβολή λήψης απόφασης προκειμένου να γίνει ενδελεχέστερη ενημέρωση των συμβούλων επί της προτάσεως.

«Γιατί δεν τέθηκε τότε;»
Πρώτη έλαβε τον λόγο η σύμβουλος της μειοψηφίας Βέρα Φαχουρίδου – Παργιανού, που διερωτήθηκε γιατί το θέμα δεν εισήχθη προς συζήτησιν στο συμβούλιο της κοινότητας πριν την επίμαχη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας 21.10.19 και εισήχθη κατ’ ευθείαν στην ημερήσια διάταξη αυτής: «Στην εν λόγω συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η διοίκηση επέδειξε προχειρότητα και σπουδή, ιδίως κατά την ψηφοφορία.

Η απόφασή της για μη αναβολή της συζήτησης επί του θέματος απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, που έκανε δεκτή την προσφυγή τεσσάρων δημοτικών συμβούλων μας.

Εν τέλει, η τοπική διοίκηση δεν διαχειρίσθηκε το θέμα επ’ ωφελεία του δήμου. Η προτεινόμενη κατανομή με την ταυτόχρονη ύπαρξη βαρών τον ζημιώνουν. Είναι αναγκαία η αναθέωρηση της προς όφελος δήμου και δημοτών».

«Καλύτερα σε «καθαρό» οικόπεδο»
Κατόπιν μίλησε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παναγιώτης Μπλάτσας: «Η επιθυμία ανέγερσης δικαστικού μεγάρου δεν σημαίνει, ότι πρέπει η διανομή του συγκεκριμένου οικοπέδου να γίνει έτσι όπως προτείνει η διοίκηση.

Μας κοινοποιήθηκε μόλις μία εκτίμηση, ενώ πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον άλλη μία, ώστε να διασφαλισθεί το συμφέρον του δήμου, με εκ μέρους των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων σφαιρική γνώση όλων των πτυχών του θέματος.

Δεν πρέπει να «προσπερνάμε» απροβλημάτιστα τα υφιστάμενα στο οικόπεδο «βάρη». Αρση αυτών των «βαρών» δεν γίνεται χωρίς έγγραφη συναίνεση των δανειστών, άρα ο δήμος δεν έχει αυτήν την στιγμή «καθαρό» οικόπεδο. Καλύτερα δικαστικό μέγαρο οπουδήποτε, ακόμη και μακριά από την πόλη, αλλά σε «καθαρό» οικόπεδο, παρά στο 705 με τα επισημανθέντα προβλήματά του».

«Ωφελεί»
Σε διαφορετικό «μήκος κύματος» η αναφορά της συμβούλου της πλειοψηφίας Τάνιας Παπαδάκη: «Τα στοιχεία, που τέθηκαν υπ’ όψιν μας, «συνηγορούν» στην επιλογή της διοίκησης, ύστερα και από την τεκμηριωμένη εισήγηση της νομικής υπηρεσίας του δήμου, καθώς ο προτεινόμενος τρόπος διανομής, και αξιοποίησης του οικοπέδου ωφελεί τον δήμο».

Στην ύπαρξη της μιας και μόνον εκτιμήσεως για το οικόπεδο εστίασε την εναντίωσή της στην εισήγηση της διοίκησης η σύμβουλος της μειοψηφίας Ευφροσύνη Κοκκοβίδου, που μίλησε αμέσως μετά.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων, ως απλών εκπροσώπων του παρισταμένου κοινού.

«Ζημιώνει κατά 135.000 ευρώ»
Πρώτος μίλησε, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Θόδωρος Βαφειάδης, που υπενθύμισε «εν τάχει» όλο το χρονικό της υπόθεσης, προσθέτοντας: «Ετσι όπως πλειοδοτεί η διοίκηση στην μοναδική εκτίμηση για την διανομή του οικοπέδου, αυτή ζημιώνει τον δήμο κατά 135.000 ευρώ. Πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατάτμηση.

Αν οι «τέσσερις» δεν είχαμε καταθέσει την γνωστή προσφυγή, η διοίκηση του δήμου θα είχε προχωρήσει σε σύναψη συμβολαίου. Δεν εναντιώνομαι στην ανέγερση του δικαστικού μεγάρου. Η αντίρρησή μου έχει να κάνει μόνο με την ζημιά, που υφίσταται ο δήμος με την συγκεκριμένη κατάτμηση».

«Το «φιλέτο» στους ιδιώτες»
Τον κ. Βαφειάδη διαδέχθηκε στο «βήμα» ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Φαχουρίδης: «Το ζήτημα είναι, πράγματι, αν η εισήγηση της διοίκησης για την διανομή του οικοπέδου είναι προς όφελος του δήμου. Υπενθυμίζω την περίσσεια σπουδή και βιασύνη της, με την οποία έφερε το θέμα προς συζήτησιν στο δημοτικό συμβούλιο.

Στην εισήγησή της ουσιαστικώς προτείνει να χωρισθεί το οικόπεδο 705 κατά τρόπο που το «φιλέτο» να το πάρουν οι ιδιώτες και ο δήμος να περιορισθεί στο λιγότερο ελκυστικό τμήμα. Σήμερα αποφασίζετε αν «ανάψει πράσινο φως» για την διανομή του πιο προνομιούχου οικοπέδου, που υφίσταται από το 1925, κατά τρόπο πλήρως επιζήμιο για τον δήμο».

«Επί πλέον έκταση»
Αντίθετη «εικόνα» για το οικόπεδο παρουσίασε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Ανέστης Πογέλης, λέγοντας ότι με την συγκεκριμένη διανομή ο δήμος «παίρνει τριακόσια τετραγωνικά μέτρα περισσότερα από όσα δικαιούται, ενώ θα κατέχει μιαν έκταση «καθαρή» χωρίς «βάρη». Σημείωσε δε, ότι μετά την εξάλειψη των «βαρών» θα μείνει στον δήμο οικόπεδο 2.500 τετραγωνικών μέτρων.

«Η πλέον συμφέρουσα»
Τον «κύκλο» των ομιλητών «έκλεισε» ο δήμαρχος Δημήτρης Κυριακίδης: «Υπάρχει ένα οικόπεδο επτά στρεμμάτων, με τον δήμο να κατέχει τμήμα 2.150 τετραγωνικών μέτρων αντικειμενικής αξίας 495.000 ευρώ και εμπορικής αξίας 365.000 ευρώ, σύμφωνα με μελέτη του ενός από τους δύο πιστοποιημένους εκτιμητές του Κιλκίς, ο οποίος και προσφέρθηκε αφιλοκερδώς.

Με την προτεινόμενη διανομή ο δήμος αποκομίζει μόνον όφελος. Είμαστε σε συνεννόηση και προσυμφωνία και με τους ιδιώτες και με τις τράπεζες, που απλώς αναμένουν απόφαση δημοτικού συμβουλίου για την διανομή. Από την διαπραγμάτευση για την συμβολαιογραφική διανομή, ο δήμος βγαίνει κερδισμένος, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το έως τώρα καθεστώς του εξ αδιαιρέτου, το οποίο «δένει τα χέρια».

Συγκεκριμένα ο δήμος θα αποκτήσει έκταση περίπου 2.500 τ.μ. αξίας μεγαλύτερης από την υφιστάμενη με τα τωρινά δεδομένα. Μία έκταση που υπερκαλύπτει την ανάγκη ανέγερσης δικαστικού μεγάρου, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι και χρονικώς και οικονομικώς και κατασκευαστικώς η επιλογή μας γι αυτό το οικόπεδο είναι η πλέον συμφέρουσα για τον δήμο».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις

Η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Κιλκίς Φεβρωνία Ιωαννίδου συμμετέσχε στο 2ο παιδαγωγικό συνέδριο, που διεξήχθη στην πόλη μας. Παρουσίασε τις […]