Κοινωνία

Το Κιλκίς απέδωσε την οφειλόμενη τιμή στους πολιούχους του Α.Πεντεκαίδεκα

 

Την μνήμη των πολιούχων, προστατών και, κατά την εκκλησιαστική ορολογία, «εφόρων» του Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων τίμησε όπως αρμόζει η πόλη του Κιλκίς: Με λαμπρότητα και κατάνυξη.
Η συμμετοχή του κόσμου υπήρξε αθρόα, και σ’ αυτό συνέβαλε και η αισθητή βελτίωση του καιρού κατά το διήμερο των θρησκευτικών εκδηλώσεων, στις οποίες παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών πλην των βουλευτών του νομού, που απουσίασαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στην Βουλή. Παρέστησαν επίσης εκπρόσωποι όλων των τοπικών οργανισμών και φορέων.
Τις τελετές λάμπρυναν με την παρουσία τους οι σεβασμιώτατοι μητροπολίτες Μεσσηνίας κκ Χρυσόστομος, Θηβών και Λεβαδείας κκ Γεώργιος και Ηλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κκ Αθηναγόρας, που ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κκ Εμμανουήλ.
15 MARTIRES KILKIS_28Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης 27.11.13, με την πάνδημη υποδοχή της ιεράς εικόνος της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης, από την ιερά μονή Βουλκάνου Μεσσηνίας, την οποία συνόδευσε ο σεβασμιώτατος κκ Χρυσόστομος. Η υποδοχή έγινε στο προαύλιο του ιερού ναού Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων πολιούχων Κιλκίς, που εν συνεχεία εψάλη ο μεγάλος πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατήσαντος των τεσσάρων μητροπολιτών, με προεξάρχοντα τον κκ Αθηναγόρα.
Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 28.11.13, η αρχή έγινε με τον όρθρο και την πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία, προεξάρχοντος αυτήν την φορά του κκ Χρυσοστόμου.
Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση-περιφορά της επί στρατιωτικού οχήματος φερόμενης και υπό του αποδώσαντος τιμές στρατιωτικού αγήματος συνοδευόμενης ιεράς εικόνος των πολιούχων Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων, με προπορευόμενη την ιερά εικόνα της Παναγίας Βουλκανιωτίσσης και το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του εκ των Αγίων Πεντεκαίδεκα Πέτρου.
15 MARTIRES KILKIS_3_0Η μακρά πομπή, της οποίας προηγείτο η φιλαρμονική δήμου Κιλκίς, ακολούθησε την διαδρομή επί των οδών Παπαλουκά, Καπετάν Νικοτσάρα, και Ε. Βενιζέλου, μέχρι την επάνοδο στον ιερό ναό, με σύντομη στάση στο σημείο της Ε. Βενιζέλου απέναντι από την διασταύρωση Καπετάν Νικοτσάρα-Καμπάνη, όπου τελέσθηκαν δέηση και αρτοκλασία χοροστατούντων των σεβασμιωτάτων κκ Χρυσοστόμου, Γωργίου και Αθηναγόρα, επί προς τούτο τοποθετηθείσης εξέδρας με την συνοδεία ομάδας του συλλόγου ιεροψαλτών Κιλκίς «Πέτρος ο Γλυκύς».
Η ηλιόλουστη ημέρα και η εξασθένιση του ψυχρου αέρα, που έπνεε τις πρωινές ώρες συνέβαλε στο να ακολουθήσει την πομπή πολύς κόσμος και να δοθεί ένας πρόσθετος τόνος λαμπρότητας στην ημέρα.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν το απόγευμα με τον καθιερωμένοι εσπερινό και παράκληση.
Σημειώνεται, τέλος, η παρουσία του εφημερίου του ιερού ναού Αγίων Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων Στρωμνίτσης, της πόλης όπου αυτοί μαρτύρησαν, πρωτοπρεσβυτέρου π. Δημητρίου (Μήτκο).
Οι Αγιοι Πεντεκαίδεκα είναι προστάτες και της Στρώμνιτσας και τιμώνται επίσης στις 28 Νοεμβρίου, αλλά του παλαιού (Ιουλιανού) ημερολογίου, ημερομηνία που αντιστοιχεί στην 11η Δεκεμβρίου.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα