Ερωτηματικά προκαλεί ο ρόλος και η παραμονή των ξένων ΜΚΟ στην Ειδομένη
Τον αδιευκρίνιστο και ύποπτο μέχρι ενός βαθμού ρόλο, που διαδραματίζουν στην υπόθεση του Μεταναστευτικού και Προσφυγικού ζητήματος ομάδες εγχωρίων αλλά κυρίως αλλοδαπών στην Ειδομένη ανέδειξαν τα όσα συνέβησαν κυρίως την Κυριακή 27.3.16 στον καταυλισμό της Ειδομένης.
Ομάδες, που με πρόσχημα την ένδειξη «αλληλεγγύης» στους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες επιχείρησαν να διαμορφώσουν ένα «σκηνικό» έντασης και βίαιης εισόδου των στα Σκόπια, χωρίς ωστόσο να επιτύχουν τυς σκοπούς τους.
Και τούτο διότι επικράτησαν, εν τέλει, οι ψυχραιμότερες φωνές, κυρίως από ομάδες Σύρων προσφύγων, που με την στάση τους απέτρεψαν την επίμαχη πρακτική, που μέσω σχετικής φημολογίας από στόμα σε στόμα και μέσω του διαδικτύου είχε εντέχνως καλλιεργηθεί ότι θα συνέβαινε με την «συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού και δημοσιογράφων».
Ενδεικτική του θέματος ήταν η στάση που τήρησαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας μας, που φρόντισαν να αποκλείσουν την πρόσβαση τέτοιων ομάδων κυρίως από Ιταλία και Γερμανία να προσεγγίσουν την περιοχή αποκλείοντας τις σχετικές οδικές διαβάσεις προς την περιοχή του καταυλισμού την οποία είχαν προσεγγίσει πέραν των 12.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών, που διαβιούν στην περιοχή της Ειδομένης και εκατοντάδες κέντρα προσωρινής διαμονής και φιλοξενίας του Χέρσου, Νέας Καβάλας και Γιαννιτσών.
Και μπορεί τα περί ανοίγματος των συνόρων και της διόδου στο έδαφος των Σκοπίων να αποδείχθηκαν από τα γεγονότα έως το μεσημέρι της Κυριακής ως αναληθή, όμως η αλήθεια είναι ότι επέφεραν αρνητικές συνέπειες.
Και τούτο διότι «καλλιέργησαν» ένα κλίμα ελπίδας, που διαψευδόμενο είναι λογικό να προκαλεί απογοήτευση.
Από την άλλη βεβαίως, όπως επισημαίνουν πηγές προσκείμενες σε υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας μας «τα όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή είναι μέρος ενός σχεδίου που επιθυμεί να «κτίσει» πάνω στην εν λόγω απογοήτευση και να προχωρήσει σε δεύτερ χρόνο το αποτυχόν την Κυριακή σενάριο».
Κάτι το οποίο αποδεικνύεται, όπως υποστηρίζουν, από το γεγονός ότι οι εν λόγω ομάδες εξακολουθούν να παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή μαζί βεβαίως με μεγάλο πλέον αριθμό ΜΚΟ αμφιβόλου προελεύσεως και δράσης, που εκμεταλλευόμενες την απουσία του ελληνικού κράτους στην επίμαχη περιοχή δρουν, όπως επισημαίνουν, πέραν του «ανθρωπιστικού» μανδύα και ουδεμία σχέση έχουν με αυτές, όπως του Ερυθρού Σταυρού, των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», των «Ιατρών του Κόσμου», της «Πράξις» και ωρισμενων ακόμη, που μαζί με την Υπατη Αρμοστεία Προσφύγων, φέρει το ουσιαστικό βάρος της λειτουργίας του καταυλισμού.
Δυστυχώς οι τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις με τα τελευταία τρομοκρατικά πλήγματα σε Βέλγιο, Ιρακ και Πακιστάν, και τις αδυναμίες υλοποίησης της συμφωνίας γύρω από το επίμαχο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, αλλά και ο παρατεταμένος χρόνος εγκλωβισμού στην Ελλάδα, διαμορφώνουν συνθήκες, που ευνοούν τέτοιου τύπου πρακτικές, όπως και την δράση κυκλωμάτων διακίνησης, που επανακάμπτουν με φόρα εσχάτως.
Γι’ αυτό άλλωστε και σε τοπικό επίπεδο η προοπτική εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης αλλά και ο περιορισμός του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται εξακολουθεί να παραμένει η σταθερά επιδίωξη των τοπικών αρχών στην βάση των πρόσφατων σχετικών δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού γιά θέματα μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.