Πασχάλης Μασούρας: Σχεδόν ένα έτος χωρίς Διοικητή το Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς

Η καθυστέρηση συνολικά στους διορισμούς των διοικητών, διαδικασία που στηρίχτηκε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με το νόμο Κεραμέως, (την τελική επιλογή έχει ο εκάστοτε Υπουργός Υγείας) δημιουργεί ήδη ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων που περιορίζονται στις ελάχιστη διαχείριση των προβλημάτων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση διαγωνισμών και η σύναψη συμβάσεων για την ασφαλή λειτουργία των ιατρικών μηχανημάτων.
Με τους διορισμούς των διοικητών να ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από τον έντυπο τύπο, σχεδόν ένα χρόνο παραμένει χωρίς Διοικητή και χωρίς Διοικητικό Συμβούλιο το Γ. Νοσοκομείο Κιλκίς, ενώ επανειλημμένα οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται από την υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τραυματιοφορείς, σε χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων και παραϊατρικό προσωπικό του εργαστηριακού τομέα.
Το τελευταίο διάστημα, αντίστοιχα προβλήματα υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, αντιμετωπίζει και η Καρδιολογική κλινική του Νοσοκομείου Κιλκίς η οποία διαθέτει δύναμη 20 κλινών και η Στεφανιαία μονάδα αντίστοιχα διαθέτει 4 κλίνες, υπηρετούν 3 μόνιμοι καρδιολόγοι (ένας σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) ενώ στον οργανισμό του Νοσοκομείου μας προβλέπονται 5 θέσεις, τα εφημεριακά κενά καλύπτονται με μετακινήσεις ιατρών από άλλες πρωτοβάθμιες δομές υγείας του Νομού μας και το Νοσοκομείο-Κ.Υ. Γουμένισσας.
Με την υποχρηματοδότηση να είναι το μεγαλύτερο αγκάθι με ευθύνη της 4ης ΥΠΕ, καθώς τον Νοέμβριο του 2024 σχεδόν 700.000 ευρώ αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Κιλκίς με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αποπληρωμή των συμβατικών υποχρεώσεων και τον προγραμματισμό νέων διαγωνισμών, χρήματα τα οποία κατευθύνθηκαν σε άλλο Νοσοκομείο της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για το 2025 ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Κιλκίς είναι κατά 2.000.000 ευρώ μειωμένος, με αποτέλεσμα ήδη να παρουσιάζονται ελλείψεις στην καθημερινή λειτουργία των κλινικών, ενώ ταυτόχρονα σύγχρονα μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ παραμένουν ανενεργά και σε αχρηστία, απαρχαιωμένος εξοπλισμός με βλάβες δεν επισκευάζεται και δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης λόγω υποχρηματοδότησης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κεντρική μονάδα παρακολούθησης ασθενών της Καρδιολογικής κλινικής η οποία δυστυχώς από το προηγούμενο έτος 2024 είναι εκτός λειτουργίας και δεν επισκευάζεται λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού.
Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής κλινικής και το ιατρικό προσωπικό προειδοποίησαν αρχικά προφορικά και στη συνέχεια με έγγραφα τους (Αριθμ. Πρωτ.: 14340 και ημερομηνία 10/12/2024) προς το Επιστημονικό Συμβούλιο (θετική γνωμοδότηση για τη μεταφορά εξοπλισμού: Πρακτικό 1ης/ 18/12/2024) και τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας ( θετική γνωμοδότηση 17/12/2024), ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των νοσηλευόμενων και επισημαίνουν την αναγκαιότητα μεταφοράς του σύγχρονου κεντρικού σταθμού παρακολούθησης ο οποίος βρίσκεται σε άλλο τμήμα το οποίο δεν λειτουργεί και εξοπλισμός αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ να παραμένει ανενεργός και σε αχρηστία, ενώ εξαντλείται και η εγγύηση καλής λειτουργίας.
Αντίστοιχα από το Σωματείο Εργαζομένων, έχει ενημερωθεί η Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ χωρίς αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα έχει εκδοθεί απόφαση η οποία είναι αναρτημένη στη Διαύγεια από το Μάϊο του τρέχοντος έτους (ΑΔΑ: ΨΖ554690Β2-753) από τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου για την μεταφορά του εξοπλισμού, δυστυχώς έχει παρέλθει σχεδόν ένα έτος εκτός λειτουργίας, ουδεμία ενέργεια έχει γίνει μέχρι σήμερα για την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου εξοπλισμού με αποτέλεσμα η ολιγωρία και η καθυστέρηση να δυσκολεύει τις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην εξατομικευμένη φροντίδα υγείας στους ασθενείς της Καρδιολογικής κλινικής.
Στην Καρδιολογική κλινική του Γ. Νοσοκομείου Κιλκίς, λειτουργεί Στεφανιαία Μονάδα – Μονάδα Εμφραγμάτων η οποία διαθέτει 4 κλίνες με τα αντίστοιχα μόνιτορ και την κεντρική μονάδα παρακολούθησης με τον κύριο όγκο των ασθενών που δέχεται να είναι με οξέα στεφανιαία σύνδρομα, εμφράγματα του μυοκαρδίου, σκοπός της είναι η άμεση αντιμετώπιση, οι καλύτερες υπηρεσίες υγείας και η αυξημένη φροντίδα και παρακολούθηση από τους καρδιολόγους και το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό.
Κρίνεται λοιπόν, επιτακτική ανάγκη η άμεση μεταφορά του κεντρικού σταθμού παρακολούθησης καθώς αποτελεί ολοκληρωμένο προηγμένο ηλεκτρονικό σύστημα για την έγκαιρη αναγνώριση επιπλοκών και η αντιμετώπιση τους από το εξιδεικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εξοπλισμός ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς.