Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιωάννας Ρούσσου «Ένας αιώνας δρόμος, 1924-2024» στην Τέχνη

Το διοικητικό συμβούλιο της Μακεδονικής Καλλιτεχνικής Εταιρίας ΤΕΧΝΗ Κιλκίς σε συνεργασία με τον Όμιλο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς και τις εκδόσεις ΧαρΙώ, σας καλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Ιωάννας Ρούσσου «Ένας αιώνας δρόμος, 1924-2024», την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025, στις 19.30 το βράδυ, στην αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος της Τέχνης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
η Δρ Χαρά Ανδρεϊδου, συγγραφέας, δασκάλα Δημιουργικής Γραφής
ο Παναγιώτης Αδάμος, ιστορικός, πρόεδρος του Ομίλου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό
και η συγγραφέας
Το βιβλίο αποτελεί μια διαδρομή από το 1924 έως το 2024 με ιστορικά, πολιτικά και ψυχοκοινωνικά στοιχεία, που διέρχεται μέσα από τρεις γενιές. Γενιές ανθρώπων που σέρνουν πίσω τους την κατάρα της προσφυγιάς.
Από τον κατατρεγμό του Πόντου σε μια δεύτερη πατρίδα, από τον Πρώτο στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, από την κατοχή και τον εμφύλιο σε έναν νέο ξεριζωμό….
Αιώνιοι πρόσφυγες που αγωνίζονται να βρουν έναν τόπο να ριζώσουν, να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της πατρίδας μέσα τους….θα καταφέρουν, άραγε, να γυρίσουν πίσω σε εκείνη; Κι αν γυρίσουν, τι;
Η Ιωάννα Ρούσσου είναι συγγραφέας και απόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με εξειδίκευση στον τομέα της Νεφρολογίας. Γεννήθηκε στη Γουμένισσα του νομού Κιλκίς και κατοικεί στην πόλη του Κιλκίς.
Η αγάπη της για τη λογοτεχνία οδήγησε τα βήματά της στη θεατρική σκηνή της Τέχνης Μ.Κ.Ε. Κιλκίς, όπου συμμετείχε σε παραστάσεις σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων, καθώς επίσης και στην πολυβραβευμένη ελληνική ταινία Πίσω από τις θημωνιές.
Υπέρμαχος της δια βίου μάθησης, έχει παρακολουθήσει το επιμορφωτικό Πρόγραμμα Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Πατρών, το Πρόγραμμα Αρχαία Ελληνική Τραγωδία και Φιλοσοφία του Κ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Τσαούση, καθώς και το Πρόγραμμα Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης του Κ. ΔΙ.ΒΙ.Μ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Διόρθωση και Επιμέλεια Κειμένων.
Έχει διακριθεί για το διήγημά της «Αέναη Αγάπη» με το Β΄ Βραβείο Λογοτεχνίας στον 7ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού, καθώς και με Έπαινο στον 18ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Εταιρείας Τεχνών, Επιστημών και Πολιτισμού Κερατσινίου.
Το 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της βιβλίο, με τίτλο «Άχρονη Ζωή», ενώ έργα της έχουν συμπεριληφθεί στις συλλογές διηγημάτων: «8 διηγήματα για μια συνάντηση διόλου τυχαία», και «4 διηγήματα για μια αλλιώτικη Χιονάτη».
Έχει επίσης εντρυφήσει, μέσω εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στη Δημιουργική Γραφή, στη Θεατρική Συγγραφή και στη Σεναριογραφία, ενώ, επιπλέον συγγραφικά της έργα είναι το σενάριο, για ταινία μικρού μήκους, με τίτλο “HOPE” και διάφορα θεατρικά κείμενα.