Πολιτισμός

Παρουσίαση των βιβλίων του Γιώργου Μάνου στον Ιανό της Αθήνας

Με μεγάλη επιτυχία, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2014, από τον σύλλογο Παιόνων Αττικής «ΤΟ ΠΑΪΚΟ», η παρουσίαση των βιβλίων του συγγραφέα κ. Γιώργου Μάνου «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι» και «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς», στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός, Σταδίου 24 Αθήνα.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας Αττικής (Ο.Σ.Κ.Μ.Α.) κ. Κωνσταντίνος Κούλης.

Εισηγητές ήταν η πρόεδρος του συλλόγου Παιόνων κ. Νίκη Σαμαρά-Κόνσολα, ο συγγραφέας – ποιητής κ. Γιώργος Κιουρτίδης και ο συγγραφέας κ. Γιώργος Μάνος.

ΝΙΚΗ ΣΑΜΑΡΑ ΚΟΝΣΟΛΑΗ κ. Νίκη Σαμαρά-Κόνσολα, η οποία είχε και τον συντονισμό της παρουσίασης, αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο έργο και την προσωπικότητα του συγγραφέα, μίλησε για τη γλαφυρότητα της γλώσσας, για τα πλούσια ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των βιβλίων και αναφέρθηκε στις αξίες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τους ήρωες των βιβλίων, όπως η πίστη στο Θεό, ο αλληλοσεβασμός, η αλληλεγγύη, η φιλοξενία και η εργατικότητα.

Ο κ. Γιώργος Κιουρτίδης χαρακτήρισε τα βιβλία «Λογοτεχνικά εγχειρίδια Ιστορίας». Από λογοτεχνικής πλευράς, είπε, είναι εφάμιλλα βιβλίων μεγάλων συγγραφέων. Ταυτόχρονα, όμως, η ακρίβεια με την οποία παρουσιάζονται τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, προσδίδει στα βιβλία χαρακτηριστικά πονημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας.

ΜΑΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ1Ο συγγραφέας κ. Γιώργος Μάνος, αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο, που έπαιξε στη συγγραφή των βιβλίων του, η προσφυγική του καταγωγή, η οποία τον ώθησε στη συγκέντρωση ζωντανών μαρτυριών και στην πραγματοποίηση πολυετούς ιστορικής έρευνας, προκειμένου να συλλέξει το αναγκαίο υλικό. Μίλησε και για τους τίτλους, τη γλώσσα και το περιεχόμενο των βιβλίων του. Ο τίτλος «Χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι» είναι παρμένος από το τραγούδι του Νεκρού Αδερφού, ενώ ο τίτλος «Στην πατρίδα ήτανε αλλιώς», είναι η φράση με την οποία οι πρόσφυγες έκλειναν όλες τις αφηγήσεις τους. Τόνισε πως τα βιβλία του, γραμμένα στη ντοπιολαλιά των Ελλήνων της Ανατολής, δεν είναι ιστορικά, με την τυπική έννοια, γιατί τα ιστορικά γεγονότα στα οποία αναφέρονται προκύπτουν ως βιωματικά στοιχεία των ίδιων των πρωταγωνιστών του. Δεν είναι, όμως, ούτε μυθιστορήματα, γιατί στηρίζονται σε γεγονότα αληθινά και πρόσωπα υπαρκτά, παρότι είναι γραμμένα σε μυθιστορηματική μορφή. Γι’ αυτό τα έχει ονομάσει ιστορικά αφηγήματα.

Αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός κ. Ελένη Φίλιππα, ενώ συνόδευσε με το τραγούδι και το ούτι του ο κ. Βασίλης Κασούρας. Στο τέλος, προβλήθηκε DVD με την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής.

Ήταν περισσότερο μια εκδήλωση μνήμης, παρά μια συνηθισμένη παρουσίαση βιβλίων. Ο κόσμος καθηλώθηκε, η συγκίνηση ήταν έντονη, και στο τέλος δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έφευγαν βουρκωμένοι.

«Ήταν, και για μας, μια παρουσίαση ξεχωριστή, μια άλλη νότα!», δήλωσε η υπεύθυνη προγράμματος του βιβλιοπωλείου Ιανός Κατερίνα Δημάκη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΚΑΒΑΛΑ 1934 – ΝΕΕΣ ΚΑΒΑΛΕΣ 2024… 90 ΧΡΟΝΙΑ

Συμπληρώνονται φέτος ενενήντα (90) χρόνια, από τη γεωργική αποκατάσταση διακοσίων οικογενειών ανέργων καπνεργατών Καβαλιωτών στο δήμο Παιονίας στη περιοχή Πολυκάστρου (Νέες Καβάλες), […]

Σωματείο εργαζομένων νοσοκομείου Κιλκίς: «Εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με τρεις θανάτους»

Το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου εργαζομένων του γενικού νοσοκομείου Κιλκίς καταγγέλλει εσωτερική διασπορά Covid-19 σε ασθενείς της Παθολογικής κλινικής με […]