Πολιτική

Παρέμβαση ΚΚΕ υπέρ εργαζομένων του κλάδου χημικής βιομηχανίας

Ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής αλληλεγγύης σχετική με τους εργαζόμενους στην χημική βιομηχανία Κ.Μακεδονίας, μεταξύ των οποίων και οι τριάντα της «Φόρμπλαστ» ΑΕΒΕ στον Ασπρο, που ούτε πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους ούτε απολύονται, ώστε να αναγνωρισθούν ως άνεργοι, κατέθεσε στην Βουλή το ΚΚΕ.
Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν οι βουλευτές του κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου αναφέρονται τα εξής:
«Δεκάδες εργαζομένων στα, κλειστά πλέον, εργοστάσια της «Φρομπλαστ» ΑΒΕΕ (Άσπρος, ΠΕ Κιλκίς) και «Μπαλλής χημικά» Α.Ε.Β.Ε (Σίνδος, ΠΕ Θεσσαλονίκης), μαζί με το συνδικάτο εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων χημικής βιομηχανίας Β. Ελλάδας, διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμα στην δουλειά τους, καθώς εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά εργασιακά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, ενώ τα εν λόγω εργοστάσια έχουν κλείσει, οι εργοδότες δεν έχουν καταβάλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα, ούτε όμως έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και καταβολή των νόμιμων αποζημιώσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των περίπου τριάντα εργαζόμενων στην «Φρομπλαστ» ΑΒΕΕ, όπου ήδη από το 2011 είχε ξεκινήσει η μη πληρωμή των δεδουλευμένων τους και οι εργαζόμενοι διεκδικώντας τα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας. Το 2012, χωρίς καμμία ανακοίνωση, ενημέρωση ή απόλυσή τους, το εργοστάσιο έκλεισε. Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, δεν εργάζονται πάνω από τρία χρόνια και παράλληλα διεκδικούν τα δεδουλευμένα, τις άδειες και τις αποζημιώσεις τους, δεν αναγνωρίζονται ως άνεργοι, αφού δεν απολύθηκαν ποτέ από τους εργοδότες τους.

Να σημειώσουμε ότι στην ίδια κατάσταση βρίσκονται οι περίπου 25 εργαζόμενοι από το εργοστάσιο «Μπαλλής χημικά» Α.Ε.Β.Ε και οι περίπου δέκα από το εργοστάσιο ΠΟΛΑΤ ΑΕ (Λάκκωμα, ΠΕ Χαλκιδικής).

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους να οδηγούνται στην εξαθλίωση καθώς ουσιαστικά είναι άνεργοι, με απλήρωτες αποζημιώσεις και δεδουλευμένα πολλών μηνών, σε μια περίοδο που το εργατικό λαϊκό εισόδημα, οι κατακτήσεις-δικαιώματα σαρώνονται από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές με σκοπό την προστασία και τη διεύρυνση των κερδών του κεφαλαίου. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί αδυνατούν να λάβουν έστω και το πενιχρό επίδομα ανεργίας αφού δεν νοούνται ως άνεργοι, παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, ενώ άλλοι δεν μπορούν καν να πάρουν σύνταξη, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωμένα την ηλικία και τα χρόνια εργασίας.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

· Την καταβολή, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, του συνόλου των δεδουλευμένων, αδειών και λοιπών αποζημιώσεων στους εργαζόμενους.

· Να εξασφαλιστεί η επιδότηση των ανέργων – απολυμένων για όλο το χρόνο της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς επίσης και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ίδιους και τις οικογένειές τους».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα