Πολιτική

Παρέμβαση της Έφης Ναβροζίδου στο περιφερειακό συμβούλιο με θέμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό

Στην 8η έκτακτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 με θέμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό η Έφη Ναβροζίδου τόνισε ότι “Προέρχομαι από ένα νομό παραμεθόριο, ακριτικό και τουριστικά υποβαθμισμένο, τον νομό Κιλκίς, όπου η ανάδειξη και αξιοποίηση του κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλούς δείκτες.

Το προφανές εδώ είναι ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το γνωστό μοτίβο ανάπτυξης του τουρισμού που βασίζεται σε προϊόντα όπως η θάλασσα και ότι συνεπάγεται από την εκμετάλλευσή της.”

Συνέχισε λέγοντας ότι «Με μια κατάλληλη οργάνωση και κοινή βούληση θα μπορούσαμε να αναδείξουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι τα μοναδικά χαρακτηριστικά στα βουνά του νομού Κιλκίς, τα φυσικά τοπία με τα παρατηρητήρια από υψόμετρο, τα μνημεία ιστορικής μνήμης που έχει εξαιρετικά αναδείξει η τελευταία διοίκηση του Αρχαιολογικού Μουσείου Κιλκίς, τα σπήλαια, οι καταρράκτες, το πηλοθεραπευτήριο, οπωσδήποτε τον θρησκευτικό τουρισμό, τον αγροτουρισμό και οινοτουρισμό (ποιος δεν θα ήθελε να γνωρίσει από κοντά και με καταλληλότερες συνθήκες φιλοξενίας τις περίφημες κάβες και κρασιά της Παιονίας) και τόσα άλλα, που ειδικά τώρα στη μετά Covid-19 εποχή, θα αποτελούσαν κίνητρο για μια μεγάλη ενίσχυση και του εσωτερικού τουρισμού εκτός από τους επισκέπτες από το εξωτερικό.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, του εσωτερικού οδικού τουρισμού θα πρέπει να κινηθεί η πολιτική προώθησης και διαφήμισης της Κεντρικής Μακεδονίας.»

Επίσης οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι εκ των ουκ άνευ, ιδιαίτερα στην εποχή που διαφαίνεται καθαρά ότι θα ακολουθήσει αυτής της οικονομικά δυσχερούς κατάστασης που μας έρχεται. Ο κόσμος θα αναζητήσει κάτι κοντινότερο, λιγότερο δαπανηρό τόσο σε χρήματα όσο και σε χρόνο.

Ο νομός Κιλκίς, εκτός από την ευχέρεια να είναι πολύ κοντά στο νομό Θεσσαλονίκης, έχει και τη γεωγραφική τοποθεσία να είναι το πέρασμα προς και από τη βαλκανική χερσόνησο. Είναι ο καταλληλότερος χρόνος να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την τουριστική εκμετάλλευση των ανθρώπων που διέρχονται για λίγες ώρες από το νομό για να καταλήξουν στους έτερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα απολαύσουν το γνωστό δίπτυχο ηλίου-θάλασσας. Η ολιγόωρη παραμονή στο νομό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αφορμή για περισσότερους τουρίστες ημερήσιου τουρισμού βασισμένου στη γαστρονομία, στην οινογνωσία ή σε έναν περίπατο ιστορικού, αρχαιολογικού ή γεωφυσικού ενδιαφέροντος. Κάτι που οπωσδήποτε δεν διευκολύνεται από το ημιτελές οδικό δίκτυο όπως αυτό Κιλκίς-Άσσηρου-Θεσσαλονίκης ή όταν υπάρχουν χρόνια επικίνδυνοι δρόμοι όπως είναι αυτός του Πολυκάστρου.
Ανησυχητική είναι η προχειρότητα και η λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Υπάρχει ο φόβος μήπως όλοι οι σχεδιασμοί και όλα τα ωραία λόγια μείνουν ένα άδειο κουφάρι, όπως το «Κέντρο (περίπτερο) τουριστικής ενημέρωσης και πληροφόρησης», κόστους 25.000€, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Κιλκίς από τότε που αποφασίστηκε απαραίτητη, σημαντικότατη και απολύτως σκόπιμη εγκατάστασή του το 2013 από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως πυρήνα πληροφόρησης, πλήρως εξοπλισμένο, αλλά παντελώς μη στελεχωμένο, εγκαταλελειμμένο και έρημο, που αντί να υποδέχεται τον επισκέπτη, να ενημερώνει και να παρέχει βοήθεια σε πληροφορίες ή διανομή υλικού ή να εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο από όλα αυτά για τα οποία προοριζόταν, αντί αυτών έμεινε παρατημένο.

Η τουριστική ανάπτυξη της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς είναι μια υπόθεση συλλογική και πρέπει όλοι οι φορείς να συμπράξουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, του οποίου τα οφέλη θα τα καρπωθούν όλοι οι πολίτες.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

«Καιρός να ενωθούμε»

Την μνήμη της γενοκτονίας εις βάρος του Ελληνισμού του Πόντου τίμησαν, με εκδήλωσή τους το Σάββατο 13.5.23, οι φίλοι του […]

Γίνεται… πιό συχνά;

Παιδαγωγικό συνέδριο στο Κιλκίς με… εκατόν εικοσιπέντε (125) συμμετοχές, εκ των οποίων οι εκατό (100) από… όλη την χώρα και […]