Γενικά

Η παρατεταμένη ανομβρία “απειλή” την επάρκεια πόσιμου νερού στον δήμο Παιονίας

Ανακοίνωση με την οποία απευθύνει παράκληση προς τους δημότες του δήμου Παιονίας “να μειώσουν την άσκοπη κατανάλωση νερού” εξέδωσε σήμερα η ΔΕΥΑ του δήμου Παιονίας, αναρτώντας μάλιστα την σχετική ανακοίνωση και στην προσφάτως δημιουργηθείσα ιστοσελίδα της.

Επικαλούμενη για την πρωτοβουλία της να την κοινοποιήσει “την μεγάλη πτώση της παροχής των πηγών υδροληψίας του δήμου λόγω παρατεταμένης ανομβρίας”.

Γεγονός το οποίο δεν μπορεί βεβαίως να αμφισβητηθεί καθώς όπως επισημαίνει και η εν λόγω ανακοίνωση στην περιοχή έχει να βρέξει ουσιαστικώς από τον Ιούλιο !!! και εντεύθεν.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που αφορούν το ύψος του νερού ύδρευσης από τις πηγές του “Βαλιαράτσι”, από τις οποίες ως γνωστόν υδροδοτούνται οι δημοτικές ενότητες Αξιούπολης και Ευρωπού, όπου το ύψος του νερού στον κεντρικό αγωγό από τα συνήθη 0,45 – 0,50 μέτρα έχει κατέλθει στα 0,24 μέτρα σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή, μειώνοντας κατά 40% περίπου την παροχή πόσιμου νερού.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα συστήματα των γεωτρήσεων από όπου υδρεύονται κυρίως περιοχές στην ενότητα του Πολυκάστρου, όπου πλέον η αναπλήρωση του νερού σε αυτές δεν είναι διαρκής, λογω της πτώσης της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα και πλέον χρειάζεται να διακόψουν την λειτουργία τους για διάστημα περίπου μιας ώρας έως ότου ενεργοποιηθούν ξανά τροφοδοτώντας τα σχετικά δίκτυα.

Μοναδική ελπίδα, για να ανατραπούν τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά δεδομένα, η μεταβολή των καιρικών συνθηκών και το ενδεχόμενο βροχών τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα.

Με την ελπίδα βεβαίως η πτώση των βροχών να βελτιώσει τα σημερινά δυσάρεστα δεδομένα, καθώς η πλήρης αποκατάστασης της τάξης και η επαναφορά στα συνήθη μεγέθη παροχής υδροληψιών του παρελθόντος, θα απαιτήσει, όπως εκτιμούν στελέχη της ΔΕΥΑ Παιονίας “συνεχείς βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, δεδομένων και των αυξημένων ποσοστών ζήτησης νερού την εορταστική περίοδο”.

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Παιονίας έχει ως εξής:

“Παράκληση της ΔΕΥΑ Παιονίας, να μειώσουμε όλοι οι δημότες την άσκοπη κατανάλωση του νερού, λόγω της μεγάλης πτώσης της παροχής των πηγών υδροληψίας του δήμου που οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία.

Από την ΔΕΥΑ Παιονίας ανακοινώνεται ότι, φέτος η ανομβρία ξεκίνησε από τον Ιούλιο, δηλαδή αρκετά νωρίς το καλοκαίρι και διαρκεί μέχρι και σήμερα που είναι πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποτέλεσμα αυτής της παρατεταμένης ανομβρίας είναι η κατακόρυφη πτώση της παροχής τόσο των πηγών του Πάϊκου όσο και των γεωτρήσεων ύδρευσης. Αποτέλεσμα της παραπάνω μείωσης είναι, η αδυναμία κάλυψης όλων των αναγκών σε νερό των καταναλωτών. Με αυτά τα δεδομένα και εν όψη των εορτών των Χριστουγέννων, κάνουμε έκκληση – παράκληση στους δημότες μας να μειώσουν την κατανάλωση του νερού, ώστε να περάσει ανώδυνα για όλους η περίοδος της ανομβρίας.

Πως μπορούμε να κάνουμε οικονομία στο νερό

Πρέπει να γίνει κατανοητό πώς όταν η Δ.Ε.Υ.Α. Παιονίας ζητά οικονομία στο νερό, δεν ζητά από τους καταναλωτές να στερηθούν το νερό. Τους ζητά να περιορίσουν τις ποσότητες νερού που άδικα και απρόσεκτα σπαταλούν.

Μέχρι και 50% οικονομία στην κατανάλωση του νερού μπορούμε να εξασφαλίσουμε, χωρίς να έχουμε την παραμικρή αίσθηση ότι στερούμαστε το νερό ή ότι το νερό δεν είναι άφθονο, αν ακολουθήσουμε μερικές έξυπνες και πρακτικές οδηγίες, όπως:

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου μπορεί να μην προκαλεί τόσο μεγάλη σπατάλη νερού αν γίνεται με κουβά αντί για το λάστιχο. Το ίδιο μεγάλη σπατάλη νερού προκαλεί το πλύσιμο του μπαλκονιού και του πεζοδρομίου με το λάστιχο.
Όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, δεν πρέπει να αφήνουμε τη βρύση να τρέχει, γιατί έτσι σπαταλάμε άδικα το νερό.
Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα λουτρό.
Σώστε την ηρεμία σας και το νερό, επισκευάζοντας τη βρύση που στάζει. Περίπου ένα λίτρο νερού μπορεί να χαθεί κάθε 10 λεπτά. Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να καλέσετε έναν υδραυλικό.
Αν στο δρόμο τρέχουν νερά τότε κάποια ζημιά θα έχει συμβεί στο κεντρικό δίκτυο της ύδρευσης. Όποιος αντιληφθεί βλάβη σε κάποιον από τους οικισμούς του Δήμου μας, να τηλεφωνήσει στο 2343020040, που είναι το τηλέφωνο της Δ.Ε.Υ.Α. Παιονίας για την αναγγελία βλαβών.
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε τι νερό ξοδεύουμε σε κάθε μας δραστηριότητα. Έτσι:

Στο καζανάκι της τουαλέτας ξοδεύουμε 7-10 λίτρα.
Στο ντουζ 35 λίτρα.
Στο λουτρό 80 λίτρα.
Στο πλυντήριο ρούχων 80 λίτρα και στο πλυντήριο πιάτων 22 λίτρα”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Από την τακτική συνεδρίαση η ΔΕΕΠ Ν.Δ ν. Κιλκίς γιά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Ευρωεκλογών.