Πολιτική

Παράταση της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων γιά δασικούς χάρτες

Τροπολογία με την οποία αυξάνεται από εξήντα σε ενενήντα ημέρες η προθεσμία γιά την υποβολή αντιρρήσεων γιά τους δασικούς χάρτες των περιοχών Πολυκάστρου και Πευκοδάσους, κατέθεσε στην Βουλή ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Γιώργος Γεωργαντάς.

Η συζήτηση επί της τροπολογίας θα διεξαχθεί σήμερα.
Στο σχετικό ενημερωτικο δελτίο του πολιτικού γραφείου του κ. Γεωργαντά αναφέρονται τα εξής:
«Ως γνωστόν, τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλο θέμα συζήτησης γύρω από την κατάρτιση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας. Ο σχετικός νόμος περιλαμβάνει ανάρτηση των δασικών χαρτών τους στους οικείους δήμους και δυνατότητα προβολής αντιρρήσεων των πολιτών εντός αποκλειστικής προθεσμίας. Η διαδικασία αυτή έχει ήδη ολοκληρωθεί για κάποιες περιοχές μεταξύ των οποίων οι τοπικές κοινότητες Πολυκάστρου και Πευκοδάσους του δήμου Παιονίας. Συγκεκριμένα, η ανάρτηση των δασικών χαρτών έλαβε χώρα στους πίνακες ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Δασών Κιλκίς αλλά και του δήμου Παιονίας στις 3 Δεκεμβρίου 2012, όπως προβλεπόταν από το σχετικό νόμο. Ωστόσο παρά την πρόσκληση για υποβολή αντιρρήσεων εντός προθεσμίας 60 ημερών, δεν υπήρξε προβολή κάποιας αντίρρησης από την πλευρά των πολιτών, προφανώς επειδή το θέμα δεν είχε λάβει την μεγάλη δημοσιότητα από τα ΜΜΕ, όπως συμβαίνει τώρα που οι αναρτήσεις αφορούν σε πολύ μεγάλο τμήμα της χώρας. Η προθεσμία περατώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου 2013, με αποτέλεσμα να κυρωθούν δασικοί χάρτες όπως αποτυπώνονταν εντός συνολικής έκτασης 63.622,49 στρεμμάτων.

Το τελευταίο διάστημα και λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τις επικείμενες αναρτήσεις των δασικών χαρτών διαπιστώθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις περιοχές Πολυκάστρου και Πευκόδασους λόγω της μη υποβολής αντιρρήσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών καθώς είναι βέβαιο ότι αρκετές από τις εκτάσεις έχουν κυρωθεί ως δασικές δυνάμει των αεροφωτογραφιών του 1945.
Ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παιονίας, Χρήστο Γκουντενούδη, με στόχο την αντιμετώπιση του ως άνω ζητήματος. Για το σκοπό αυτό, ο κ. Γεωργαντάς κατέθεσε στην Βουλή σχετική τροπολογία με σκοπό να δοθεί νέα δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων στους δικαιούχους. Ειδικότερα, σήμερα θα συζητηθεί στην Βουλή υπουργική τροπολογία με την οποία αυξάνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από 60 σε 90 ημέρες. Ως εκ τούτου και με βάση την αρχή της ισότητας των πολιτών, με την βουλευτική τροπολογία ζητείται επέκταση αυτής της προθεσμίας ώστε να συμπεριλάβει και τις περιπτώσεις οπού οι δασικοί χάρτες έχουν ήδη κυρωθεί.

Για το ζήτημα αυτό θα ζητηθεί διακομματική συναίνεση και ελπίζουμε ότι θα δοθεί λύση σε ένα πρόβλημα οι συνέπειες του οποίου είναι ιδιαίτερα αρνητικές για τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων».

Περισσότερα

Β.Ρόκος: «Fly Over- Οι Θεσσαλονικείς έχουν πληρώσει πολλές φορές το τίμημα να παίρνουν άλλοι αποφάσεις για την πόλη»

Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Πρωτοβουλία Κατοίκων Μαλακαπής, Πυλαίας, Κρυονερίου, ο Σύνδεσμος Κωνσταντινοπολιτών, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης και η […]

Δείτε ακόμα

Να σκεφθούν τα παιδιά

Πρόκειται για κατ΄επανάληψιν διατυπωθείσα γνώμη και θέση της στήλης, όσον αφορά στην σχέση της τοπικής (αυτο)διοίκησης με φορείς του υψηλού […]