Πολιτική

«Σκληρή γλώσσα» Θ.Παραστατίδη κατά Σαμαρά-Βενιζέλου

Από το πολιτικό γραφείο του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή και νυν υποψηφίου βουλευτή Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρου Παραστατίδη ανακοινώθηκαν τα εξής:

«Η κυβέρνηση επιφυλάσσει ακόμη έναν φορολογικό «μποναμά» στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας. Η ιστοσελίδα «agronews», χρήσιμο «εργαλείο» των αγροτών, αναφέρεται στο θέμα της φορολόγησης των κοινοτικών ενισχύσεων και των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ που ετοίμασε η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η προκήρυξη όμως των εκλογών διέκοψε το δυσμενές πλάνο της κυβέρνησης και ενώ όλα ήταν έτοιμα, δεν πρόλαβε να εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος. Παραθέτουμε, παρακάτω, μέρος του κειμένου που αναφέρεται στο γεγονός αυτό:
Ξεχειλίζει το ποτήρι η φορολόγηση των επιδοτήσεων.

«Νέα «χιονοθύελλα» φέρνει στον αγροτικό κόσµο η συνειδητοποίηση της διαδικασίας φορολόγησης των κοινοτικών επιδοτήσεων (άµεσες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις, ποιοτικά πριµ κ.α.) ως αποτέλεσµα της υποχρέωσης των επαγγελματιών του χώρου να τηρούν λογιστικά βιβλία. Οι τελευταίες διευκρινήσεις από πλευράς φοροτεχνικών κυρίως, καθώς οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τηρούν σιγήν ιχθύος, έρχονται να επιβεβαιώσουν το «κακό σενάριο», δηλαδή αυτό που θέλει τις κοινοτικές ενισχύσεις, όπως και τις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ, να προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και να φορολογούνται κανονικά µε το συντελεστή 13% που έχει θεσπιστεί για τους αγρότες. Εξαίρεση θα αποτελέσουν πιθανότατα οι ενισχύσεις για επενδυτικά προγράµµατα, οι οποίες καταγράφονται στις δαπάνες.

Πρώτη φορά στην «Agrenda» της 30-31 Αυγούστου 2014, σε ειδικό τετρασέλιδο. λέγαµε για τα «Εκκρεµή ζητήµατα και τις συνέπειες της «φορολογικής οµίχλης»» και ενώ πέρασαν δύο µήνες από τότε, η οµίχλη συνεχίζεται, όπως και η αποσπασµατική αντιµετώπιση των φορολογικών θεµάτων των αγροτών εκ µέρους της φορολογικής διοίκησης.

Τότε είχαµε επισηµαίνει και το πρόβληµα της φορολόγησης µε 26%, αντί 13%, του επί πλέον ποσού σε περίπτωση που το δηλωθέν εισόδηµα είναι µικρότερο από τα τεκµήρια, το οποίο και διορθώνεται µε σχετική τροποποίηση σε υπό ψήφιση νοµοσχέδιο.
Καθώς λοιπόν η φορολογική χρονιά τελειώνει, µεγαλώνει και η αγωνία των αγροτών, αλλά και των λογιστών τους, για το τι θα γίνει. Ένα από τα «φλέγοντα θέµατα», είναι και ο τρόπος φορολόγησης των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζηµιώσεων, λόγω του µεγάλου ύψους αυτών σε αρκετές περιπτώσεις».

Από τα ως άνω, προκύπτει ότι δεν προβλέπεται εξαίρεση για τις επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, σε σχέση με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά, αναφορικά με κρυφές «ατζέντες» άλλων πολιτικών χώρων, αποδεικνύεται περίτρανα ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.
Όλα αυτά, έχω την υποχρέωση να τα κάνω γνωστά στους αγρότες του νομού Κιλκίς ώστε να αντιληφθούν αν πράγματι υπάρχει ή όχι ενδιαφέρον για αυτούς από την σημερινή συγκυβέρνηση».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα