Παραστατίδης στον ΣΥΡΙΖΑ, Μπαλάσκας στη Ν.Δ. – Όλα τα ονόματα των υποψηφίων
Στην τελική της ευθεία έχει εισέλθει από χθες η ασυνήθιστα σύντομη, με βάση την προκήρυξη των εκλογών, προεκλογική περίοδος εν όψει της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες στις 25 Ιανουαρίου.
Και τούτο, διότι από χθες έχουμε και την ανακήρυξη από πλευράς των αρμοδίων πρωτοδικείων της χώρας των υποψηφίων βουλευτών από όλα τα κόμματα, που θα διεκδικήσουν τις τριακόσιες έδρες του ελληνικού κοινοβουλίου σε δώδεκα ημέρες από σήμερα.
Μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται από δύο βασικές παραμέτρους.
Πρώτον, ότι σταδιακώς οδεύει προς την «παλινόρθωση» του δικομματισμού, που αμφισβητήθηκε εντόνως στις τελευταίες εθνικές και ευρωβουλευτικές εκλογές, και δεύτερον, ότι πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που παραμένει ως ο ένας εκ των δύο πόλων, έχουμε εναλλαγή στον έτερο, με το ΠΑΣΟΚ να παραδίδει την «σκυτάλη» σε ένα «αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα», όπως το χαρακτηρίζουν ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, τον ΣΥΡΙΖΑ, το μέχρι προ τινος κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας.
Σε επίπεδο νομού 57 συνολικώς υποψήφιοι βουλευτές από όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων θα τεθούν στην κρίση των Κιλκισιωτών ψηφοφόρων, διεκδικώντας τις τρεις έδρες, που αντιστοιχούν στον νομό μας, τις οποίες με βάση τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, κατείχαν οι Γεώργιος Γεωργαντάς (Νέα Δημοκρατία), Θεόδωρος Παραστατίδης (ΠΑΣΟΚ-ανεξάρτητος) και Ειρήνη-Ελένη Αγαθοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι βαδίζουμε σε εθνικό επίπεδο προς μία πολωτική αναμέτρηση, που αναμένεται σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα και πολιτικές εκτιμήσεις αναλυτών, να ενταθεί στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την διεξαγωγή των εκλογών, εκτιμούμε ότι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να «φωτίσουμε» το παρασκήνιο των δύο «μονομάχων» Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τα όσα διαδραματίσθηκαν γιά την στελέχωση του ψηφοδελτίου τους.
Ένα παρασκήνιο, που εμφανίζεται σαφώς πιό ζοφερό γιά τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, και που αντικατοπτρίζεται με εύλογο τρόπο στο γεγονός, ότι οι υποψήφιοι του εν λόγω κόμματος μαζί με αυτούς του Επικρατείας ανακοινώθηκαν κυριολεκτικώς την τελευταία στιγμή, αλλά και διότι η ανακοίνωσή του ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο με την παραίτηση από την νομαρχιακή επιτροπή του υπεύθυνου του αγροτικού τομέα Παναγιώτη Τσομπανίδη.
Κυρίαρχη μορφή στα όσα διαδραματίσθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό το διάστημα των εσωκομματικών διεργασιών γιά την ανάδειξη των υποψηφίων, αυτή του μέχρι προ τινος ανεξάρτητου βουλευτή Κιλκίς Θεόδωρου Παραστατίδη.
Και τούτο διότι η ένταξή του στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό ως συνεργαζόμενου, προκάλεσε την ισχυρή αντίδραση της πλειοψηφίας των μελών της νομαρχιακής επιτροπής με εξαίρεση τους Σοφία Ψάρρα και Χρήστου Μπίμπαση, αλλά και μελών του κόμματος ενδιαφερομένων γιά την συμμετοχή τους στους υποψηφίους, όπως ο Γιώργος Περπερίδης.
Αντίδραση που σηματοδοτήθηκε με σχετική δημόσια απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε στα κομματικά όργανα θέτοντας ζήτημα συνολικής αποχώρησης των αρχικώς δεκατριών υποψηφιοτήτων και κατέστη δυνατόν να παρακαμφθεί μετά από παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ασκώντας σχετική αρμοδιότητα του διαρκούς συνεδρίου, συμπεριέλαβε τελικώς τον κ. Παραστατίδη στην κατάσταση των υποψηφίων βουλευτών, εκτοπίζοντας από την πρόταση της νομαρχιακής που είχε προκύψει από εκλογική διαδικασία, αυτήν του Παναγιώτη Χρονόπουλου και αφήνοντας ως έχουν αυτές των Ειρήνης-Ελένης Αγαθοπούλου (εξ οφφίτσιο υποψήφιας), Βλάση Αγτζίδη, Γεωργίου Πεχλιβανίδη και Σοφίας Ψάρρα.
Γεγονότα και διαδικασίες, που αφήνουν ερωτηματικά όχι μόνον διότι η τελική επιλογή στην πράξη αναίρεσε το δίλημμα που αρχικώς ετέθη, αλλά και διότι παρουσιάζει στοιχεία που συγκρούονται με την κοινή λογική, όπως η επαναφορά του Βλάση Αγτζίδη που είχε απορριφθεί στο αρχικό στάδιο των αξιολογήσεων και επομένως δεν θα έπρεπε να τεθεί εκ νέου, στην κρίση της νομαρχιακής επιτροπής η υποψηφιότητά του, όπως συνέβη, και πολλών μάλλον να επιλεγεί, αλλά και από το γεγονός ότι στην εν λόγω ψηφοφορία είχαμε ταύτιση προτεινομένων υποψηφίων και εκλεκτόρων, καθώς σε αυτήν συμμετέσχον και με τις δύο ιδιότητες οι Παναγιώτης Χρονόπουλος και Σοφία Ψάρρα.
Ερωτήματα, που συνηγορούν προς την κατεύθυνση, ότι όλα αυτά μπορεί να υπηρετούν σκοπιμότητες, και αποσκοπούν στο να μην διασαλευθεί η καθεστηκυία τάξη των πραγμάτων και που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την απήχηση του κόμματος στον νομό, αν και, όπως εκτιμούν πολλοί, θα ισχυροποιήσει την αντίστοιχη του κ. Παραστατίδη.
Σε αντίθεση με το συνέβη στο «αντίπαλο δέος» την Νέα Δημοκραταία όπου οι σχετικές διαδικασίες κύλησαν σε πολύ ηπιότερο κλίμα, με τις όποιες δυσκολίες να επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο στην εξεύρεση της καταλληλότερης γυναικείας υποψηφιότητας, και κατά δεύτερο λόγο στην άρνηση να συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο «ηχηρά» ονόματα του κυριάρχου πολιτικού χώρου σε επίπεδο νομού στην κατάσταση των υποψηφίων Γεώργιος Συμπιλίδης, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Αθανασία Λιάρτση, Αθανάσιος Λαπόρδας, Κωνσταντίνος Σιωνίδης και άλλοι, είτε γιά λόγους προσωπικούς, είτε γιά λόγους ευρύτερου ενδιαφέροντος, που απασχόλησαν την αρμόδια επιτροπή του κόμματος σε κεντρικό επίπεδο.
Σημειώνεται, οτι εγγράφως σχετικό αίτημα γιά την διάθεση υποψηφιότητας είχε τεθεί αρχικώς από τους Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, Ευάγγελο Μπαλάσκα, και Θεόδωρο Παραστατίδη, με τους δύο τελευταίους να συμπεριελαμβάνονται στην τελική επιλογή, ενώ αντίστοιχη εξέλιξη υπήρξε και γιά τους Δημήτρη Ιωακειμίδη και Αναστάσιος (Σούλη) Καζαντζίδη, με τον τελευταίο να λαμβάνει τελικώς το χρίσμα του υποψηφίου.
Μακρύς υπήρξε και ο κατάλογος των διερευνητικών επαφών από πλευράς της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής αλλά και των αρμοδίων κεντρικών οργάνων του κόμματος, σε ό,τι αφορά στην γυναικεία υποψηφιότητα του συνδυασμού με τις σχετικές επαφές να αφορούν πλην της Αναστασίας Ιακωβίδου, που είχε και εγγράφως καταθέσει σχετικό αίτημα, τα πρόσωπα των Καλλισθένη Πάκα, Αναστασίας Σωτηριάδου, Μιχαλίας Καραμισάκη, Αικατερίνης Γιαννακούλα-Ζιούτα με την τελική επιλογή να αφορά σε ένα στέλεχος, που προέρχεται από την τοπική αυτοδιοίκηση, την Λένα Παπαδοπούλου που είχε δραστηριοποιηθεί στον δήμο Πικρολίμνης εκλεχθείσα ως δημοτική σύμβουλος επί θητείας Δημήτρη Σισμανίδη.
Είναι σχεδόν βέβαιον, ότι το παρασκήνιο της στελέχωσης των συνδυασμών των δύο κυρίαρχων, όπως αναμένεται, «μονομάχων» των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου σε επίπεδο νομού είναι εκ διαμέτρου αντίθετο, με αυτό του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται σαφώς περισσότερο «πληγωμένο».
Όμως, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχουν πάρα πολλά δεδομένα, που καθορίζουν και το αποτέλεσμά τους, και αυτό είναι κάτι που θα το γνωρίζουμε, όπως πάντα τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.