Πολιτική

Παραμένουν τα πρόσωπα βασικό κριτήριο των ψηφοφόρων

Εκλογές-Αυτοδιοίκηση-2019-Μαχητής

Ως γνωστόν το 2019 θα είναι γιά την χώρα μας κατ’ εξοχήν χρονιά εκλογών, καθώς έως τον Οκτώβριο το αργότερο θα πρέπει να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές, ενώ στα μέσα Μαϊου θα έχουμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις συγχρόνως γιά την εκλογή διοικητικών οργάνων σε περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο και βεβαίως, γιά την εκλογή ευρωβουλευτών.

Κάτι που σημαίνει, ότι γιά την εκλογή δημοτικών αρχών στους δήμους του νομού μας, Κιλκίς και Παιονίας, απομένουν ουσιαστικώς μόλις ένδεκα εβδομάδες, τουλάχιστον γιά τον πρώτο γύρο.

Ενας προεκλογικός χρόνος, που φαντάζει γιά πολλούς αρκετά μικρός, ώστε να αντιπαρατεθούν προγραμματικές εξαγγελίες και συγκεκριμένες προτάσεις.

Σχεδόν στο σύνολό τους όσοι συνδυασμοί έχουν συγκροτηθεί ή ευρίσκονται στην παρούσα φάση ακόμη πό «εκκόλαψιν» έχουν αναλωθεί κυρίως στην αναζήτηση και δημοσιοποίηση στην συνέχεια των προσώπων, που θα τους στελεχώσουν ως υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, με τις όποιες έως σήμερα ελάχιστες εξαιρέσεις να εστιάζονται στο επίπεδο των προγραμματικών διακηρύξεων, που βεβαίως, σκιαγραφούν ένα γενικό πλαίσιο δράσης, όμως στερούνται εξειδίκευσης και άρα δεν προσφέρουν ουσιατικές δυνατότητες αξιολόγησης.

Αυτό βεβαίως έχει σημασία σε ότι αφορά κυρίως στα νέα αυτοδιοικητικά σχήματα καθώς στον στίβο εκλογής δημοτικών αρχών κατέρχονται και παλαιότερα σχήματα που διαθέτουν βεβαίως συγκεκριμένο και δημοσιευμένο πρόγραμμα, αν και βεβαίως θα πρέπει να παρουσιασθεί επικαιροποιημένο.

Μάλιστα στην φετινή προεκλογική περίοδο διαπιστώνουμε από πλευράς ωρισμένων συνδυασμών κυρίως, αν όχι αποκλειστικώς, στην περιοχή του δήμου Κιλκίς, μία καινούργια προσέγγιση, σύμφωνα με την οποία οι εκάστοτε προσχωρήσεις ανακοινώνονται αυτονόμως και ξεχωριστά, προφανώς στο πλαίσιο μιάς επικοινωνιακής επιλογής, που θα προσδώσει δυναμική στους συνδυασμούς, οι οποίοι την επιλέγουν.

Βεβαίως, πέραν των όποιων ανακοινώσεων, οι κινήσεις σε παρασκηνιακό επίπεδο προς την κατεύθυνση εξασφάλιση υποψηφίων έχουν τέραστιο εύρος και έχουν ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ διάστημα, καταναλώνοντας ανάλογο πολιτικό χρόνο και ενέργεια, δείγμα της αξίας που αποδίδει η ελληνική κυρίως περιφερειακή κοινωνία, όπως και της περιφερειακής ενότητάς μας, στα πρόσωπα σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε σχέση με τον προγραμματικό λόγο.

Ένα ισοζύγιο, το οποίο επιβαρύνθηκε αυτήν την προεκλογική έτι περαιτέρω γέρνοντας ακόμη περισσότερο την «ζυγαριά» υπέρ των προσώπων, καθώς έχει περιορισθεί σημαντικά εν γένει ο προεκλογικός χρόνος γιά λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση που διανύουμε και την εκτενέστερη χρήση του διαδικτύου.

Πέραν αυτού όμως, στο εκλογικό σώμα περιοχών, όπως του νομού μας τα πρόσωπα εξακολουθούν να αποτελούν τον κυρίαρχο παράγοντα γιά την προοπτική επίτευξης των στόχων ενός συνδυασμού και ως εκ τούτου καταλαμβάνουν την μερίδα του λέοντος στην προσοχή τους.

Δυστυχώς, ο προγραμματισμός σχεδιασμός και διάλογος γίνεται, τουλάχιστον έως σήμερα κυρίαρχα κατ’ επίφασιν και προσχηματικώς όχι μόνον διότι οι πάντες γνωρίζουν, ότι έχουν ελάχιστη βαρύτητα αλλά και διότι καταρτίζονται πολλές φορές εξαιρετικά γενικόλογα ώστε να μειώνουν και πιθανότητα «αστοχίας» και παράλληλα να μην αξιολογούνται ορθολογικά σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή τους, όταν ένας συνδυασμός συνεχίζει να τίθεται στην κρίση των δημοτών γιά διαδοχικές φορές.

Την ετεροβαρή σχέση μεταξύ προσώπων και προγραμμάτων εις βάρος της δεύτερης αποδεικνύει το γεγονός, ότι σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι συζητήσεις γέρνουν σχεδόν αποκλειστικώς υπέρ της πρώτης πλευράς, με την πιό αισιόδοξη εκτίμηση να προσθέτει το θέμα της ανανέωσης των προσώπων και της νεότητάς των.

Προφανώς τα πρόσωπα σε επίπεδο προσωπικότητας, απόψεων και ικαντοτήτων έχουν ξεχωριστή σημασία και βεβαιότητα θα πρέπει να αξιολογηθούν από το εκλογικό σώμα και πάνω σε μία τέτοια βάση. Άλλωστε αυτά θα κληθούν να υλοποιήσουν τα όποια προγράμματα, όπως επίσης και κάτι πολύ σημαντικό που δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά.

Την δυνατότητα να ενταχθούν έργα των δήμων σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα, που προκηρύσσουν άλλοι φορείς και όργανα, όμως κρίσιμη σημασία έχει πάνω στην βάση ποιού συγκεκριμένου προγράμματος στο οικονομικό πλαίσιο και εύρος που δραστηριοποιούνται οι δήμοι και όχι στο επίπεδο επιθυμιών, προσδοκιών και άλλων ευχών που συχνά-πυκνά καταφεύγουν σχετικά προγράμματα.

Μία τετοια προσέγγιση βοηθεί εν γένει στην αξιολόγηση όσων εμπλέκονται με την τοπική αυτοδιοίκηση, ιδίως όταν έχουν ασκήσει σχετικά καθήκοντα και αρμοδιότητες και περιορίζει τα φαινόμενα της γενικολογίας, της διασποράς και μεταφοράς ευθυνών και ουσιαστικώς λειτουργεί υπέρ της αξιοκρατίας.

Σίγουρα το αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου, ότι η συγκρότηση των συνδυασμών οδεύει σταδιακώς προς την ολοκλήρωσής της (ήδη ωρισμένοι ανακοινώνουν το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών), η παρουσίαση των προγραμμάτων, θέσεων και προτάσεων θα έλθει όλο και περισσότερο το φως της δημοσιότητας. Όμως, είναι εξαιρετικώς αμφίβολο, εάν θα λάβει αντίστοιχο μερίδιο στα κριτήρια αξιολόγησης των δημοτών.

Ο εναπομείναντας έως τις εκλογές χρόνος και η έως τώρα εμπειρία δεν αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια γιά μία τέτοιου είδους πρακτική προσέγγιση «να φύγουν οι παλιοί γιά να «ξεβρωμίσει ο τόπος», γιά να έλθουν οι «νέοι και άφθαρτοι», «να φύγουν οι προηγούμενοι γιά να έλθουν οι επόμενοι», και ούτως καθ’ εξής, καθώς επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές πάντα θα υπάρχουν σε ένα τόσο ασαφές πλαίσιο λειτουργίας και εξαγγελιών, και θα γίνονται ολοένα και πιό δημοφιλή.

Η ανανέωση ανθρώπων και ιδεών είναι σίγουρα στοιχείο ανανέωσης και αναζωογόνησης οποιουδήποτε φορέα.
Γι’ αυτό άλλωστε και υπάρχει ως στοιχείο σε όλους σχεδόν τους συνδυασμούς, παλιούς και νέους, που θα διεκδικήσουν σε ένδεκα περίπου εβδομάδες την ψήφο των Κιλκισιωτών γιά την εκλογή δημοτικών αρχών, όμως, από την άλλη υπάρχουν και τα στελέχη που θα θέσουν τους εαυτούς τους στην κρίση των δημοτών γιά περισσότερη της μιάς φοράς, προβάλλοντας πέραν των άλλων και την απαραίτηση γιά μία διακυβέρνηση παράμο της πείρας.

Ένα στελεχιακό δυναμικό, που είτε έχει ασκήσει καθήκοντα διοίκησης είτε έχει θητεύσει στα έδρανα της μειοψηφίας, έχει σημασία να δούμε με ποιόν συνδυασμό θα διεκδικήσουν την εκλογή τους, κυρίως στον δήμο του Κιλκίς, όπου η «επιρροή» του «Κλεισθένη Ι» έχει μεταβάλει δραματικά το «τοπίο» των εκλογών, σε αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν στον δήμο Παιονίας όπου οι μεταβολές και σε επίπεδο προσώπων και σε επίπεδο μετακινήσεων προσώπων από τον ένα στον άλλον έχουν ειπωθεί σε ένα βαθμό.

Ονόματα
Λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαίου και στον δήμο Κιλκίς ξεκαθαρίζουν σιγά σιγά ποιοί δημοτικοί σύμβουλοι θα κατέλθουν εκ νέου ως υποψήφιοι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Σισμανίδης (μετρά τέσσερες θητείες δήμαρχος, τρεις στην Πικρολίμνη και μία στο Κιλκίς) με δήλωση του ανακοίνωσε την απόσυρση του από την τοπική αυτοδιοίκηση, οι τέσσερις από τους έξι υποψήφιους δημάρχους είναι ήδη δημοτικοί σύμβουλοι (οι κ.κ. Κυριακίδης, Τσαντάκης, Τονικίδης και Φαχουρίδης) ενώ δύο δεν είναι (οι κ.κ. Αγαθόπουλος και Καζαντζίδης).

Από τους αντιδημάρχους Κιλκίς που στο σύνολο τους είναι επτά, ο ένας, δηλαδή ο Δημήτρης Τσαντάκης κατέρχεται υποψήφιος δήμαρχος.

Ο Γιώργος Μπαλάσκας συντάχθηκε με τον υποψήφιο δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη ενώ ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Ανέστης Πογέλης δεν θα κατέλθει στις εκλογές.

Ερωτηματικό παραμένει αν θα είναι υποψήφιοι ή όχι, οι αντιδήμαρχοι Αιμίλιος Νικολαίδης, Άκης Πιπερίδης, Κατερίνα Ζιούτα, Άννα Δημάκη (στην θέση του Δημήτρη Τσαντάκη) και Γιάννης Δημητριάδης.

Εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φαχουρίδης, με την υποστήριξη του ΚΚΕ.

Από τους δημοτικούς σύμβουλους με τον κ. Τσαντάκη συντάχθηκαν οι Γιάννης Σισμανίδης, Αντώνης Μανουσαρίδης, Πρόδρομος Πεντζερετζής, Γεωργία Τσελέκη και ο Κώστας Σβέρκος (εκλεγμένος με τον Π. Τονικίδη). Με τον κ. Κυριακίδη συντάχθηκαν οι Νίκος Ιντζέλης και Στάθης Καρυπίδης.

Με τον κ. Τονικίδη ανακοινώθηκαν ως υποψήφιοι το σύνολο των συμβούλων του, Ανθρακίδης, Δημητρίου, Ζώτος, Καλτσίδης, Καραμπίδης, Παζαρτζικλής, Παπαδόπουλος, Σαπλατέρα, Στανημερόπουλος και Τριανταφυλλίδης εκτός από τον Γιώργο Αμανατίδη, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μετρά και δύο μετεγγραφές από την παράταξη του νυν δημάρχου, αυτές του Νίκου Τατίδη και του Θανάση Γραμματικόπουλου.

Η Ελένη Αναστασιάδου θα κατέλθει με τον συνδυασμό του Δημήτρη Αγαθόπουλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεόδωρος Βαφειάδης, που διεκδικούσε τον δήμο ως επικεφαλής αποσύρθηκε και μάλλον δεν θα είναι υποψήφιος με κανέναν συνδυασμό.

Σίγουρα δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια η δημοτική σύμβουλος Μαρία Μωυσίδου, η επικεφαλής του «ΑλλάΖΩ» Ιωάννα Ρούσσου και ο πρόεδρος των παιδικών σταθμών Κώστας Παπαδάκης (θήτευσε τρεις θητείες στον δήμο Κιλκίς).

Στα ερωτηματικά παραμένουν η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Αναστασία Ανανιάδου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγελική Αντωνιάδου, Χρήστος Τερζητάνος και ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσογγίδης.

Τέλος με τον κ. Κυριακίδη θα κατέλθουν υποψήφιες η πρόεδρος της Δ.Κ. Κιλκίς Μαρία Τσοπούλου και η πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χρυσή Σοφού.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα