Γενικά

Γιατί παραμένει στάσιμο το θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου του δήμου Κιλκίς;

Παραμένει σε εκκρεμότητα η “επανεκκίνηση” του κοινωνικού παντοπωλείου Κιλκίς, υπό την ευθύνη και με την μέριμνα του δήμου.

Αντ’ αυτού, βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία το αντίστοιχο της ιεράς μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου, το οποίο ουσιαστικώς έχει κατά κάποιο τρόπο υποκαταστήσει αυτό, που δεν προσφέρει ο δήμος Κιλκίς.

Μικρό χρονικό διάστημα μετά το σχετικό δημοσίευμα του “Μαχητή”, το θέμα του κοινωνικού παντοπωλείου δεν είναι το μόνο, το οποίο καταδεικνύει αδράνεια από πλευράς δήμου Κιλκίς, καθώς αυτή τον χαρακτηρίζει και σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη του θεσμού κοινωνικής πρόνοιας “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Ενός θεσμού, γιά την στήριξη της δραστηριότητας του οποίου αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες τόσο από την κεντρική όσο και από την περιφερειακή διοίκηση, ιδίως κατά την διανυομένη φάση της πανδημίας, κατά την οποία έχει αναλάβει και αποστολή – διανομή επισιτιστικής βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Ευλόγως διερωτάται κανείς: Πού “κωλύεται” ο δήμος Κιλκίς, ώστε να αναλάβει και αυτὀς παρόμοιες πρωτοβουλίες; Πότε θα θεωρήσει ως “κατάλληλη” στιγμή, τουλάχιστον να αξιοποιήσει κονδύλια, που εγκρίνονται από την κεντρική διοίκηση γιά τον συγκεκριμένο σκοπό;

Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ευτύχημα γιά το Κιλκίς η εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση των θεμάτων κοινωνικής πρόνοιας από την ιερά μητρόπολι Πολυανής και Κιλκισίου, που έχει λάβει μέριμνα ώστε:

− Να λειτουργεί και πάλι το συσσίτιο της ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας), ύστερα από ολιγοήμερη διακοπή, γιά λόγο που δεν σχετίζεται με οργανωτικά ή τεχνικά ή λειτουργικά θέματα.

− Να λειτουργούν συσσίτια σε όλες τις ενορίες, το σύνολο επτά.

− Να λειτουργεί το δικό της κοινωνικό παντοπωλείο αναδεικνύοντας την αναγκαιότητά του τις δύσκολες στιγμές.

Όλα αυτά εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον δήμο Κιλκίς σε συνάρτηση και με την παράμετρο του ότι αυτός έχει στην διάθεσή του καταστάσεις με τα ονόματα όλων των οικονομικώς αδυνάμων συμπολιτών και των ευπαθών ομάδων, άρα θα μπορούσε να παράσχει ουσιαστική υποστήριξη σε όλους και όλες ανεξαιρέτως, εκεί που η καθεμία ενορία δύναται να το πράξει μόνο γιά τους κατοικούντες στην περιοχή της συμπολίτες ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της σύνταξης, η διοίκηση του δήμου Κιλκίς εξέφρασε την ευαρέσκειά της γιά τις ανωτέρω δραστηριότητες της ΙΜΠΚ, ενώ προέβη και σε μία κίνηση έμπρακτης επιδοκιμασίας και στήριξης του παντοπωλείου της.

Ωστόσο, εκείνο, το οποίο θα ενίσχυε την “εικόνα”της διοίκησης του δήμου Κιλκίς, θα ήταν οι εκ μέρους της ουσιαστικές κινήσεις, αφ’ ενός μεν πλήρους πλήρους επαναλειτουργίας του κοινωνικού παντοπωλείου με δική της μέριμνα, αφ’ ετέρου δε αναβαθμίσεως του ρόλου του θεσμού “Βοήθεια στο Σπίτι”,ώστε να “λυθούν τα χέρια” του προσωπικού του.

Πάντα, και ειδικότερα σε δύσκολες καταστάσεις σαν την σημερινή, είναι ο δήμος, που πρέπει να έχει τον “πρώτο λόγο” στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, και όχι οποιαδήποτε άλλη τοπική αρχή ή φορέας.


Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του δημάρχου Κιλκίς Δημήτρη Κυριακίδη με τίτλο Υγεία – Κοινωνική πολιτική Κιλκίς δήμος ανθρωπιάς

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]