Πολιτική

Παραμένει το προσφυγικό στην περιοχή Παιονίας παρά τις παρεμβάσεις

Ένας δεύτερος καταυλισμός προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην πειροχή του δήμου Παινίας είναι πλέον γεγονός.

Και τούτο, διότι, μετά τον καταυλισμό που έχουν αναπτύξει από το περασμένο Καλοκαίρι στην περιοχή της Ειδομένης διάφορες ΜΚΟ, ένας ακόμη λιγότερο οργανωμένος και σχετικώς μικρότερος έχει πλέον δημιουργηθεί εδώ και δύο ημέρες στον χώρο των «Ολύμπος-Πλάζα» επί της ΠΑΘΕ Αθηνών-Ευζώνων, στο ύψος του Πολυκάστρου.

Η εικόνα στην περιοχή θυμίζει αρκετά την αντίστοιχη της Ειδομένης, καθώς μετά από 13 σκηνές, που αρχικώς είχε εγκαταστήσει στην επίμαχη περιοχή η οργάνωση των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» ένδεκα εξ αυτών θερμαινόμενες γιά την φιλοξενία προσφύγων χωρητικότητας περίπου τριάντα ατόμων μιάς ως ιατρείο και άλλης ως γιά την χορήγηση νερού, φρούτων και σάντουϊτς προσετέθησαν εσχάτως από πλευράς της Υπατης Αρμοστείας Προσφύγων του ΟΗΕ 50 σκηνές χωρητικότητας 12 μέχρι 15 ατόμων και δύο ακόμη μεγάλες θερμαινόμενες χωρητικότητας 125 μέχρι 130 ατόμων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται την Πέμπτη 11.2.16 οι εργασίες εγκατάστασης γεννήτριας γιά την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάτι που σημαίνει, ότι ο καταυλισμός θα μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινώς περίπου 1500 πρόσφυγες, που με λεωφορεία προσέρχονται από την Αθήνα στην Ειδομένη με ενδιάμεσο προορισμό τα Σκόπια και τελικό της πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ως επί το πλείστον.

Μία ροή που στην παρούσα στιγμή είναι πολυ προβληματική, καθώς τις τελευταίες ημέρες γιά μία σειρά από λόγους, όπως, μεταξύ άλλων, και οι απεργιακές κινητοποιήσεις αυτοκινούμενων ιδιωτικών μέσων μεταφοράς στην γείτονα χώρα εκτελείται με το σταγονόμετρο.

Το αποτέλεσμα είναι να έχει «παγώσει» ουσιαστικώς η ενδοχώρια ροή των προσφύγων με περίπου εξακόσια λεωφορεία να είναι ακινητοποιημένα σε διάφορες περιοχές κατά μήκος του οδικού άξονα Αθηνών-Ευζώνων, ενώ την ίδια ώρα «καρκινοβατούν» οι εργασίες γιά την δημιουργία ουσιαστικών κέντρων φιλοξενίας στα όρια του νομού Θεσσαλονίκης σε Σίνδο και Νέα Αγχίαλο πρωτίστως.

Στις εν λόγω συγκυρίες αποδίδεται και το γεγονός, ότι πριν από λίγες ημέρες είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο στον καταυλισμό της Ειδομένης και των χώρων του «Ολυμπος-Πλάζα» που τότε δεν διέθετε καμμία ουσιαστικώς υποδομή, με πάνω από 6000 προσφύγων συνολικώς να βρίσκονται σε αυτές.

Την Πέμπτη 11.2.16 το «σκηνικό» στα «Ολυμπος-Πλάζα» λόγω και του απαγορευτικού που έχει δοθεί στις μετακινήσεις λεωφορείων προς τα εκεί, ήταν σαφώς βελτιωμένο σε ό,τι αφορά στην δυνατότητα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων με μόλις 900 πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε αυτόν.

Δυστυχώς τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε συνδυασμό και με τους φόβους που υπάρχουν γιά καθολικό αποκλεισμό των βορείων συνόρων μας με φράγματα από συρματόπλεγμα και πεζές περιπολίες ακόμη και με δυνάμεις από τρίτες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως ήδη διενεργούνται αλλά και με βάση τους φόβους και τις ανησυχίες που έχει εκφράσει δημοσίως και ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός γιά θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, οδηγούν προς την κατεύθυνση ότι ακόμη και οι εν λόγω υποδομές δεν θα είναι επαρκείς γιά την αποστολή τους, καθώς οι πληροφορίες κάνουν λόγο γιά αυξημένες αφίξεις από σήμερα.

Γι’ αυτό άλλωστε πληθαίνουν και οι πληροφορίες από διάφορες κατευθύνσεις (έχουμε αναφερθεί σχετικά και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας) περί μεταφοράς ή περαιτέρω επέκτασης του εν λόγω καταυλισμού σε παρακείμενη του «Πλάζα» έκταση βορείως των υπαρχόντων, καθώς οι προβλεπόμενες δομές γιά φιλοξενία σε περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης είναι προς ώρας ζητούμενο.

Με τα συμβαίνοντα εντελώς αντίθετη είναι όπως δήλωσε στον «Μαχητή» η δημοτική αρχή του δήμου Παιονίας, και συγκεκριμένα ο δήμαρχος Χρήστος Γκουντενούδης που γιά τον σκοπό αυτό θα απέστειλε σχετικό έγγραφο προς τον κ. Μουζάλα, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του γιά τις συγκεκριμένες εξελίξεις και τους λόγους γιά τους οποίους, βεβαίως, δεν θα πρέπει να συνεχισθούν.

Ειδικότερα στο έγγραφο, ο κ. Γκουντενούδης αναφέρει τα εξής:

«Στόχος η εξομάλυνση»

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις τελευταίες εξελίξεις της προσφυγικής κρίσης που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του δήμου Παιονίας.

Όπως γνωρίζετε, από την τακτική επικοινωνία που έχουμε και τις πολλαπλές κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας, υπάρχει από την πλευρά μας θετική διάθεση και θέληση για συνεργασία και σύμπνοια με το υπουργείο αλλά και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Στόχος όλων μας είναι η εξομάλυνση της κατάστασης μέσω του ελέγχου των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

Η Παιονία αποτελεί την πύλη της Ελλάδος, την κυριότερη χερσαία είσοδο και έξοδο της χώρας, τη «βιτρίνα» της Πατρίδας μας σε επισκέπτες, επαγγελματίες και γενικότερα Ευρωπαίους πολίτες. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι κάθε χρόνο περίπου 8.000.000 άνθρωποι διέρχονται από το συνοριακό σταθμό των Ευζώνων διασχίζοντας την ΠΑΘΕ προς Θεσσαλονίκη και άλλους προορισμούς νοτιότερα.

Η νέα κατάσταση που έχει προκύψει στο πρατήριο υγρών καυσίμων μόλις λίγα χιλιόμετρα έξω από το Πολύκαστρο έχει καταστήσει άκρως επικίνδυνο το σημείο αυτό της ΠΑΘΕ. Στον χώρο του πρατηρίου έχει στηθεί ένας νέος πρόχειρος καταυλισμός προσφύγων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR) και ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος ατυχήματος μιας και ο οδικώς άξονας είναι φυσικά ταχείας κυκλοφορίας. Σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν πρόσφυγες συχνά με παιδιά στην αγκαλιά να διασχίσουν κάθετα την εθνική οδό όταν το όριο ταχύτητας είναι τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

«Όχι μόνιμος καταυλισμός»

Ταυτόχρονα, η εικόνα αυτή δεν κολακεύει τη χώρα μας με δεδομένο ότι είναι αδύνατο η περιοχή να ελεγχθεί και να καθαριστεί επαρκώς από τις υπηρεσίες μας.

Σε καμμία περίπτωση, κύριε υπουργέ δεν πρέπει ο χώρος πέριξ του πρατηρίου να μετατραπεί σε μόνιμο καταυλισμό φιλοξενίας, πρώτον μεν γιατί δεν είναι σύννομη η δημιουργία τέτοιου χώρου σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα και δεύτερον λόγω της επικινδυνότητας των συνθηκών παραμονής των ανθρώπων στο συγκεκριμένο σημείο, ενώ είναι σαφές ότι αυτό απαγορεύεται και από το νόμο (Ν. 2160/1993) για τα τουριστικά καταλύματα.

Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και σοβαρά και αυτό μας οδηγεί στις παρακάτω προτάσεις, οι οποίες πιθανόν να δώσουν λύσεις στα αδιέξοδα που δημιουργούνται.

Πολλαπλοί κίνδυνοι, έλλειψη ασφάλειας, πιθανότητα διάπραξης πολλών αδικημάτων αλλά και πρόκληση ατυχημάτων συνιστούν το περιβάλλον που διαμορφώνεται.

Ήδη στην περιοχή της Ειδομένης έχει διαπραχθεί πλήθος αδικημάτων (κλοπές, φθορές ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες κ.α.) και δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση σε βάρος των δημοτών μας, οι οποίοι είναι και οι άμεσοι αποδέκτες του όλου προβλήματος.

Τρεις προτάσεις

Αρχικά, προτείνουμε την περίφραξη του καταυλισμού της Ειδομένης σε περίμετρο 450 μέτρων έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα των προσφύγων και των δημοτών μας.

Παράλληλα, προτείνουμε να υπάρχει στάση των λεωφορείων σταδιακά σε τέσσερα πρατήρια καυσίμων μέχρι τους Ευζώνους. Η περιφρούρηση και ασφάλεια των προσφύγων θα γίνεται φυσικά από την Αστυνομία σε συνεργασία πάντα με τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων.

Μια τρίτη πρόταση, αφορά τον συντονισμό μετακινήσεων από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ειδομένη έτσι ώστε σε περίπτωση αποκλεισμού των συνόρων από τη γείτονα χώρα της FYROM, να υπάρχει μια ελεγχόμενη ροή μετακινήσεων.

Είναι σημαντικό, κε Υπουργέ, να υπάρχει συνεννόηση, καλή θέληση, συντονισμός και συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ αλλά και έγκαιρη ενημέρωση προς τον δήμο μας πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια.

Ας μην αμελούμε ότι στην περιοχή υπάρχει ακριτικός πληθυσμός, ο οποίος έχει αγκαλιάσει και προσφέρει εθελοντική βοήθεια όσο κανείς από τους Ευρωπαίους προς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Είναι υποχρέωση δική μας και του Υπουργείου να προστατεύσει και να σεβαστεί τη βούληση και τις ανάγκες των δημοτών της Παιονίας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Και το ένα και το άλλο

Είναι από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστό: Δύσκολη η κατάκτηση, πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση. Και τούτο αφορά σε ο,τιδήποτε έχει να […]