Γενικά

Παραμένει οξύ στην περιοχή Γουμένισσας το πρόβλημα με… τις αδέσποτες αγελάδες! (Βίντεο)

Γράφει ο Βαγγέλλης Αποστολίδης

Σε «σταυρόλεξο γιά δυνατούς λύτες» έχει εξελιχθεί η υπόθεση, η οποία αφορά στην νομαδική ανεξέλεγκτη αγέλη αγελάδων ιδιώτη στην περιοχή της Γουμένισσας, η επιθετική “δράση” της οποίας σε καλλιέργειες, ανθρώπους και οχήματα στην βόρεια πλευρά της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής, έχει προκαλέσει ουκ ολίγες ζημιές και προβλήματα.

Υπενθυμίζεται, ότι γιά το ζήτημα, που απασχολεί εντόνως την τοπική κοινωνία, μαζί με τις εμπλεκόμενες αυτοδιοικητικές αρχές α’ και β’ βαθμού δήμο Παιονίας και περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, είχε ασχοληθεί πριν μερικούς μήνες ο “Μαχητής” σε διαδοχικά του ρεπορτάζ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μετά την τότε προφυλάκιση του ιδιοκτήτη της αγέλης θα «άνοιγε ο δρόμος» γιά την διευθέτηση του προβλήματος με τον σταυλισμό της σε άλλο ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο.

Μία αισιοδοξία-προσδοκία, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη, καθώς, παρά το γεγονός ότι η δημοτική αρχή προχώρησε στην υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον εν λόγω ενδιαφερόμενο, εδώ και αρκετούς μήνες, δεν κατέστη δυνατή η περισυλλογή της αγέλης, επειδή το εγχείρημα “παρουσιάζει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην πράξη”, όπως δήλωσε στον “Μαχητή” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παιονίας Γεώργιος Γεωργίτσαρος.

Όχι μόνον διότι η προ τετραμήνου απόπειρα με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιών δήμου, περιφεριακής ενότητας (κτηνιατρική υπηρεσία), αστυνομίας, μαζί με τον συμβαλλόμενο κτηνοτρόφο, απέτυχε στην περισυλλογή τους, καθώς η ουσιαστικώς ημιάγρια αγέλη κατέφυγε σε δύσβατη χαράδρα της περιοχής, αλλά και διότι παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες και η εναλλακτική πρόταση γιά περισυλλογή της, αφού πρώτα αναισθητοποιηθούν τα μέλη της αγέλης των αγελάδων.

Και τούτο διότι η θανάτωση των ζώων χωρίς την θέληση του εν τω μεταξύ αποφυλακισθέντος ιδιοκτήτη, δεν νομιμοποιείται, αλλά και διότι κατοχή και άδεια χρήσης κατάλληλου όπλου γιά ναρκώσεις ζώων δεν διαθέτουν οι τοπικές αρχές, παρά μόνον η μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική οικολογική οργάνωση “Αρκτούρος”, το οποίο υπενθυμίζεται, ότι είχε χρησιμοποιηθεί προσφάτως στον νομό μας στην περίπτωση λύκου, που είχε παγιδευτεί σε περίφραξη.

Πέραν τούτου η όλη επιχείρηση περισυλλογής “παρουσιάζει και άλλες δυσκολίες”, όπως τόνισε ο κ. Γεωργίτσαρος, επισημαίνοντας και το σημαντικό κόστος γιά την υλοποίηση της και στην παρούσα φάση φαντάζει δύσκολη η άμεση υλοποίηση συλλογής των αγελάδων.

Κάτι το οποίο, όπως συνέχισε, είχαμε επισημάνει και στην εισαγγελική αρχή, η οποία είχε ασχοληθεί με το ζήτημα, καταθέτοντας την σχετική έκθεση μετά την αποτυχημένη απόπειρα περισυλλογής με υπόμνημα στο αστυνομικό τμήμα Γουμένισσας.

Περαιτέρω δυσκολίες προκύπτουν και από το γεγονός, ότι ο αποφυλακισθείς γιά λόγους άσχετους με την υπόθεση ιδιοκτήτης των προσπαθεί να τα κρατήσει στην ιδιοκτησία του, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν και οι εναλλακτικές επιλογές γιά την περισυλλογή τους, όπως μας τόνισε η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται τα προβλήματα στην περιοχή από την καταστρεπτική τους συμπεριφορά και δράση.

Βίντεο του Χρήστου Μουτσακίνη που σχολιάζει στην ανάρτησή του “Κάθε χρόνο χάνονται αργοτικές παραγωγές από την συγκεκριμένη αγέλη αγελάδων, χάνονται περιουσίες, κάθε τόσο υπάρχει και ένα τροχαίο. 25 Χρόνια, φτάνει επιτέλους”.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας