Έως πότε το κλειστό γυμναστήριο Α.Πέτρου θα παραμείνει …κλειστό;

Τα πνευματικά δικαιώματα από την λαϊκή ρήση που αφορά «το γιοφύρι της Αρτας» διεκδικεί με αξιώσεις το ημιτελές κλειστό γυμναστήριο του Αγιου Πέτρου στον δήμο Παιονίας, καθώς μπορεί να μην έχει συμπληρώσει τα σαράντα χρόνια από το ξεκίνημα της κατασκευής του, όπως διασώζει από στόμα σε στόμα ο μύθος της λαϊκής παράδοσης γιά την ηπειρωτική κατασκευή, όμως «αισίως» κλείνει στην δύση του 2016 τα δέκατα τρίτα (13) «γενέθλιά» του χωρίς να έχει αποδοθεί προς χρήσιν στην τοπική κοινωνία.
Η κατασκευή του έργου, όπως επισημαίνει και το έγγραφο που είχε δοθεί από πλευράς της τότε δημοτικής αρχής επί δημαρχίας Αθανασίου Λαπόρδα, στον τελευταίο κρατικό αξιωματούχο που επισκέφθηκε στις 10.1.14 τον τότε υφυπουργό πολιτισμού αρμόδιο γιά τον αθλητισμό Γιώργο Ανδριανό επισημαίνοντας στο τέλος του ότι υπάρχει «πλήρως ωριμότητα» γιά την χρηματοδότηση της αποπεράτωσης του προϋπολογισμού 300000 ευρω, ξεκίνησε το μακρινό 2003 στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάδα 2004» με την υπ’ αριθμ. 205Α/04 οικοδομική άδεια.
Μία σύμβαση που εκτελεσθηκε σε σημαντικό βαθμό όπως αποτυπώνουν και οι σημερινές φωτογραφίες όμως δεν ολοκληρώθηκε έως σήμερα, ώστε να λειτουργήσει γιά τον σκοπό τον οποίο ξεκίνησε δηλαδή την στέγαση αθλητικών δραστηριοτήτων όχι μόνο γιά την νεολαία του στο κεφαλοχώρι του Αγίου Πέτρου τότε αλλά όλης του τότε «καποδιστριακού» δήμου Ευρωπού, στον οποίο ανήκε.
Και τούτο διότι η επίμαχη σύμβαση διαλύθηκε από πλευράς του δήμου Ευρωπού επί διμαρχίας του Ευθυμίου Κουρτζανίδη με τον ανάδοχο εργολάβο λόγω των μη εγκαίρων πληρωμών από μέρους του προγράμματος γιά να βρεθεί μιά «ανάσα» από την χρηματοδότηση αποπεράτωσής του την πρώτη περίοδο υφυπουργίας του Γιάννη Ιωαννίδη στο υπουργείο αθλητισμού την περίοδο 2007-2009, όταν εντάχθηκε στις «οριζόντιες» δράσεις του αυτοδιοικητικού προγράμματος «Θησέας» χωρίς εν τέλει να δημοπρατηθεί καθώς υπήρξε καθυστέρηση επ’ αυτού με «άξονα» από πλευράς της τότε ΤΥΔΚ και τον δήμο Ευωπού, είχαμε κυβερνητική αλλαγή (2004) και κατάργηση του προγράμματος «Θησέας».
Κάτι ανάλογο ουσιαστικώς εξελίχθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Ανδριανού με την ματαίωση της διαφαινόμενης χρηματοδότησης γιά την αποπεράτωσή του και την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης στις αρχές του 2015.
Μια κομβική χρονιά όμως γιά τις εξελίξεις που αφορούν το κλειστό γυμναστήριο καθώς δημότες του Αγίου Πέτρου με αγάπη για τον αθλητισμό και τον τόπο τους ιδρύουν έναν σύλλογο με την επωνυμία «Η ισχύς εν τη ενώσει» με αποκλειστικό σκοπό όπως αναφέρει και η καταστατική του διακήρυξη να αναπτύξει δράσεις γιά την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου που λόγω της πολύχρονης εγκατάλειψης επιδείνωσε την κατάστασή του όπως και το κόστος αποπεράτωσης του.
Άλλαξε η «εικόνα»
Μία «εικόνα» η οποία έκτοτε στα δύο χρόνια περίπου που έχουν μεσολαβήσει από την ίδρυση του συλλόγου, δεν θυμίζει σε τίποτε την προ διετίας κατάστασητου κλειστού γυμναστηρίου.
Οι παρεμβάσεις των μελών του συλλόγου με επικεφαλής και άοκνο εργάτη τον πρόεδρό του Γεώργιο Μασαλτζή, αλλά και κατοίκους του χωριού και της ευρύτερης περιοχής που δεν είναι μέλη του συλλόγου σε συνεργασία και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Γεώργιο Παρασκευόπουλο έχουν αλλάξει άρδην το «τοπίο».
Με την οικονομική ενίσχυση από το τεχνικό πρόγραμμα της δημοτικής κοινότητας με 3000 την Ανοιξη του 2015 που χρησιμοποιήθηκε γιά την αποκατάσταση των υδραυλικών εγκαταστάσεων σε όλους τους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου, τις χορηγίες ιδιωτών ακόμη και σε επίπεδο εργασιών, τις λαχειοφόρους αγορές αλλά και μία πρωτοποριακή ιδέα προγράμματος ανακύκλησης που τελεί σε εξέλιξη και έχει αποδώσει με την συλλογή 25-30 τόννων χαρτιού και 4000 περίπου ευρώ ως αμοιβή, την αμισθί προσωπική εργασία μελών του συλλόγου ακόμη και επαγγελματιών της περιοχής σε κάποιες των περιπτώσεων τα δεδομένα είναι πλέον πολύ διαφορετικά.
Πλην των νέων υδραυλικών εγκαταστάσεων για το μοναδικό σε επίπεδο δήμου Παιονίας τύπου κλειστό γυμναστήριο που λόγω προδιαγραφών μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και αγώνες α1 εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης, έχει αποκατασταθεί πλήρως μέσα στο διάστημα αυτών των δύο περίπου ετών το ξύλινο δάπεδο του που ευρίσκετο σε άθλια κατάσταση, έχουν γίνει ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις στην σκεπή του, έχουν γίνει εκτεταμένες εργασίες ελαιοχρωματισμών, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές του δήμου έχουν γίνει και βελτιωτικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου.
Παρά ταύτα ο «δρόμος» μέχρι την απόδοσή του στην τοπικη κοινωνία που είναι και ο ουσιαστικός λόγος ανέγερσής του, εξακολουθεί να παραμένει μακρύς.
Μία από τις σημαντικές παραμέτρους ώστε αυτός ο «δρόμος» να μικρύνει είναι να εγκριθεί από πλευράς του αρμοδίου υπουργείου αθλητισμού η μελέτη γιά την πυρασφάλεια και την αγορά μπασκετών που προωθεί ετούτη την περίοδο μέσω της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, ο σύλλογος προϋπολογισμού 26.000 ευρώ.
Περαν όμως, της τύχης που θα έχει και το εν λόγω αίτημα, τόσο οι αρμόδιες κρατικές αρχές όσο και οι αντίστοιχες τοπικής αυτοδιοικησης θα πρέπει να κατανοήσουν και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να λάβει τέλος αυτή η εκκρεμότητα και να λειτουργήσει, επί τέλους αυτή η αθλητική εγκαταστάση που είναι βέβαιον ότι θα καταστεί μία «κυψέλη» αθλητισμού και πολιτισμού όχι μόνον γιά τον Αγιο Πέτρο αλλά ευρύτερα γιά όλη την δημοτική κοινοτητα Ευρωπού.
Τα κοινοβουλευτικά στελέχη του νομού μας οφείλουν να πιέσουν τις αρμόδιες κρατικές αρχές έτσι ώστε να αποπερατωθεί ενώ ο δήμος Παιονίας οφείλει να το πράξει ακόμη και στη περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό από πλευράς του υπουργείου παράδειγμα της δημοτικής αρχής του Κιλκίς γιά το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο δημοτικό στάδιο του Κιλκίς, που επιζητεί να το αποπερατώσει με ίδιους πόρους.
Εκτός των άλλων μία τέτοια επιλογή θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση κατευνασμού των φωνών που όλο και περισσότερο ακούγονται στον δήμο Παιονίας γιά πρακτικές διακρίσεων απο πλευράς των διοικούντων μεταξύ του κέντρου και περιφερειακών περιοχών του δήμου.
Πάνω από όλα, όμως, θα βοηθήσει τα μέγιστα γιά την δημιουργία ενός χώρου αθλητισμού υψηλών προδιαγραφών και αντίστοιχων ευεργετημάτων γιά την πιό ελπιδόφορα κοινωνική ομάδα κάθε τόπου, την νεολαία της.