Πολιτισμός

Οι παραδόσεις δεν κλονίζονται, παραμένουν σε …καλά χέρια

Πλήθος χορευτικών και λατρών της παραδοσιακής μουσικής «αγκάλιασαν» το δέκατο «Αντάμωμα Θρακιωτών», την Κυριακή 31.8.14 στην Γουμένισσα. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος «Αγιος Τρύφων» Γουμένισσας.
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία των διοργανωτών. Σύλλογοι και χορευτές βρέθηκαν στο εντευκτήριο του συλλόγου, όπου έγινε η αφετηρία της πατινάδας και με συνοδεία γκάιντας και κρουστών, χωριζόμενοι σε τρεις ομάδες, έφτασαν στην κεντρική πλατεία Θάνου Ζελέγκου από διαφορετικούς δρόμους. Εκεί σχηματίσθηκε μια τεράστια χορευτική πομπή και πραγματοποιήθηκε μια όμορφη τελετή έναρξης. Ως οικοδεσπότης του δέκατου θρακικού ανταμώματος την έναρξη κήρυξε ο πρόεδρος του συλλόγου Αστέριος Τάτσης.
Στόχος του ανταμώματος ήταν να προβληθεί το θρακιώτικο στοιχείο και να λάμψουν οι ρίζες και ο πολιτισμός του. Ήταν μια ευκαιρία να συσπειρωθεί σε τοπικό επίπεδο ο θρακιώτικος Ελληνισμός, να συνομιλήσει και να αποκτήσει διαύλους επικοινωνίας και επαφής. Να προσεγγίσουν την Θράκη μέσα από δρόμους μουσικούς, ιστορικά «μονοπάτια» και «παλιά αντέτια».
Το τραγούδι και η μουσική αποτελούν την πυξίδα για την γνωριμία με τη Θράκη. Ο χορός για τους Θρακιώτες είναι αστείρευτη πηγή άντλησης δύναμης και κουράγιου. Οι χορευτές και οι χορεύτριες με κίνηση, έκφραση και συναίσθημα έστειλαν το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο πολιτισμός και η παράδοση είναι στοιχεία αδιαπραγμάτευτα που προσδιορίζουν την Ιστορία μας οδηγούν τα βήματα μας στο σήμερα και προδιαγράφουν το μέλλον.
Μέσα από το δέκατο αντάμωμα, οι γόνοι τρίτης και τέταρτης γενιάς συνέχισαν το σπουδαίο έργο της διατήρησης και μεταλαμπάδευσης της παράδοσης στις επόμενες. Η καρδιά των Θρακιωτών χτύπησε στην Γουμένισσα σε μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού. Το μεγαλείο του χθες, η νοσταλγία του σήμερα και η ελπίδα του αύριο ενώθηκαν αναδεικνύοντας μουσικές διαδρομές και πολύχρωμες φορεσιές.
Ελαβαν μέρος οι πολιτιστικοί σύλλογοι «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας, «Ανατολική Ρωμυλία» Πολυκάστρου, Θρακική Εστία Κιλκίς, Αξιοχωρίου, Ρυζίων, «Άγιος Τρύφων» Κιλκίς, Τερπύλου, Άσπρου, «Ορφέας» Πεδινού, Μανδρών, Μεσσιάς «Αλέξανδρος Βυζάντιος», «Άγιος Γεώργιος» Βαφειοχωρίου, «Αταλάντη» Τούμπας, Ξυλοκερατιάς, Βαπτιστή, Αγίου Πέτρου, «Εχέδωρος» Γαλλικού και Πλαγιάς. Στους συμμετέχοντες συλλόγους καθώς και στους χοροδιδασκάλους αυτών απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα.
Την διοργανωτική επιτροπή του «Ανταμώματος» συγκροτούσαν οι σύλλογοι Γουμένισσας, Πολυκάστρου, Βαφειοχωρίου, Πεδινού και Θρακική Εστία Κιλκίς.
Την επιμέλεια της παρουσίασης είχαν οι Ανδρονίκη Τοσιλιάνη και Σοφία Τατσιούδη, οι οποίες μέσα από την βραδιά αντάμωσης με την ιστορία των προγόνων, μας συνόψισαν το βασικό μήνυμα: Η παράδοση δεν κλονίζεται από καμμία κρίση και παραμένει σε καλά χέρια.
Περισσότερα
Δείτε ακόμα