Πολιτική

Π.Σκουρλέτης: Επιχειρούμε να συγκροτήσουμε μια Αριστερά της εποχής μας

Στην ανοιχτή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο Κιλκίς που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9.12.19 στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης παρευρέθηκε και μίλησε τόσο για τον χαρακτήρα και τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και για τις μεγάλες δυνατότητες συνδιαμόρφωσης της αναγκαίας αντιπρότασης.

Στην εκδήλωση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης τόνισε:

«Θέλουμε η συμπόρευση γύρω από το κόμμα μας, από το 2012 και έπειτα, ανώνυμων ανθρώπων, στελεχών προερχόμενων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ανένταχτων ανθρώπων να πάει ενα βήμα πιο πέρα. Θέλουμε με όλους αυτούς να βρεθούμε, να συνλειτουργήσουμε. Είναι, όμως, μια συνάντηση που δεν γίνεται εν κενώ. Είναι γέννημα της πολύπλευρης κρίσης και γίνεται στο έδαφος της Αριστεράς.

Όταν έρχονται στελέχη από άλλους χώρους, που πριν ένα – δυο χρόνια υπερασπίζονταν άλλα πράγματα και αναγνωρίζουν ότι αυτός ο χώρος άνοιξε μια διαφορετική προοπτική, νιώθουμε ικανοποίηση. Αυτό επιχειρούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και είναι κάτι μοναδικό. Να βρεθούμε στον ίδιο χώρο δυνάμεις της ιστορικής Αριστεράς, της ανένταχτης Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας. Είναι κάτι που επιχειρείται σε όλη την Ευρώπη. Είναι ενα παράδειγμα που ίσως θυμίζει άλλες εποχές, αλλά αξίζει να το επιχειρήσουμε…

Πολλοί μιλούν για την ανάγκη της γείωσης μέσα από το άνοιγμα που κάνουμε τώρα. Ένα άνοιγμα που τώρα γίνεται στο οργανωτικό του επίπεδο, καθώς αποτελεί, ουσιαστικά, αποτύπωση όλων των προηγούμενων ανοιγμάτων που έγιναν από το 2012 μέχρι σήμερα. Τι σημαίνει, όμως, γείωση; Σημαίνει να έρχεσαι σε επαφή με την κοινωνία στους συλλόγους, στα σωματεία, στα συνδικάτα, στην Αυτοδιοίκηση. Εμείς είχαμε έλλειμμα σε όλους αυτούς τους χώρους. Γείωση σημαίνει να μπορείς να κατανοείς τις αντιφάσεις του κάθε χώρου ξεχωριστά. Δεν σημαίνει, όμως, να προσαρμόζεσαι παθητικά.

Γιατί είναι καλό να γνωρίζεις την πραγματικότητα, όχι για να την αποδεχτείς όπως είναι, αλλά για να μπορέσεις να την αλλάξεις. Κι αυτός είναι ο ιστορικός, ο αναντικατάστατος ρόλος της Αριστεράς. Να βάλει το αποτύπωμά της, να μπορέσει να δημιουργήσει μια νέα ποιότητα για τα πράγματα, εμπνεόμενη από τις μεγάλες αξίες της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της εξάλειψης των ανισοτήτων.

Πηγαίνοντας προς το Συνέδριό μας, που θα γίνει την Άνοιξη, πολλοί θα επιχειρήσουν να “μας βάλουν σε παπούτσια” που δεν είναι δικά μας. Ξέρετε τι θα ήθελαν οι ολιγάρχες, οι ισχυρές οικονομικές δυνάμεις; Θα ήθελαν ένα δικομματισμό σαν αυτόν που είχαμε το 2010. Μπορεί να ήταν ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ήταν Νέα Δημοκρατία, αλλά στις βασικές στρατηγικές επιλογές έκαναν τα ίδια πράγματα.

Τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 δεν υπήρχαν διαφορετικές προγραμματικές στοχεύσεις. Δεν επιφυλάσσουμε για τον εαυτό μας ένα τέτοιο ρόλο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο μεταμνημονιακός διπολισμός συγκροτείται σε μια προγραμματική αντιπαλότητα. Το δικό μας το πρόγραμμα έχει αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Ασκεί κριτική στα ζητήματα της ασκούμενης πολιτικής περί των δημόσιων αγαθών, της δημόσιας εκπαίδευσης, της υγείας, του ρόλου των εργαζομένων, μιλά για την ικανοποίηση των αναγκών του μεγαλύτερου κομματιού της κοινωνίας. Όλα αυτά δεν χωράνε στο πλαίσιο ενός συστημικού, συναινετικού, δικομματικού σκηνικού.

Επιχειρούμε, λοιπόν, πραγματικά να συγκροτήσουμε μια Αριστερά της εποχής μας, η οποία θα μπορεί να συσπειρώνει ένα ευρύτερο φάσμα δυνάμεων. Σε αυτό το κάλεσμα νομίζω ότι, πράγματι, χωρούν όσοι βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στο διακηρυκτικό πλαίσιο που έχουμε ήδη συνομολογήσει. Όσοι θέλουν, όχι απλώς να “βάλουν πλάτη”, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι που πρέπει να ξεκινήσει από τώρα και να οδηγήσει σε μια άλλη πορεία για την πατρίδα μας, που προφανώς περνά μέσα και απο την, πολύ σύντομα, επαναφορά του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σας καλούμε όλους εσάς να πορευτούμε μαζί»

Στη Παιονία
Τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στο νομό μας, ο κ. Σκουρλέτης επισκέφτηκε μαζί με την βουλεύτρια Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου και στελέχη της ΝΕ, το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα, όπου συζήτησε με τους υπεύθυνους για προβλήματα όπως η έλλειψη γιατρών, ενώ διαπίστωσε «διαρκή προσπάθεια για το καλύτερο από τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί».

Επόμενος σταθμός ήταν ο οικισμός της Νέας Καβάλας, όπου συζήτησε στο καφενείο του χωριού με τον πρόεδρο και κατοίκους, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τη μείωση των βοσκοτόπων, την χαμηλή τιμή του βαμβακιού, το κόστος παραγωγής κα.

Στη συνέχεια υπήρξε στο Πολύκαστρο συνάντηση με παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, όπως βαμβάκι, κάστανο, γάλα, σταφύλια, κρασί κα, με τους αγρότες να αναφέρονται στο υψηλό κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές που δίνουν οι βιομηχανίες και οι έμποροι, στις «ελληνοποιήσεις» εισαγόμενων προϊόντων κα.

Στις παρεμβάσεις του, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δύναμη του αγροτικού κόσμου είναι οι συνεταιρισμοί, ιδιαίτερα στην Ελλάδα με τον μικρό κλήρο. Για να υποστηριχθεί το άνοιγμα σε αγορές κι ο εκσυγχρονισμός των καλλιεργειών, πάντα με τη στήριξη της Πολιτείας.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

ΛΑΝΑΡΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

(Στον υπέροχο φίλο μου Γιάννη Σαββόπουλο) Λαναράς ή λαναριτζής ήταν ο τεχνίτης που επεξεργαζόταν το προερχόμενο από το κούρεμα των […]

Απεδείχθη, ότι… χρειάζονται

Συγκαταλέγεται στα θέματα, στα οποία η στήλη κατά καιρούς αναφέρεται με αρνητικό σχολιασμό, καθώς από τότε, που ανέκυψε, συνεχίζει να […]