Γενικά

Τεράστιο πανό για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης – Δωρεά Ιβάν Σαββίδη

Ένα μεγάλο πανό, προσφορά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατόπιν πρωτοβουλίας του προέδρου της, Ιβάν Σαββίδη αναρτήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην πρόσοψη του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της τουρκικής βαρβαρότητας, κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου το 1919 με έναν τεράστιο γερανό, και είναι διαστάσεων 17 επί 10 μέτρων.

Στο πανό αναγράφονται οι στίχοι του τραγουδιού του αείμνηστου νευροχειρούργου, επίκουρου καθηγητού Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστου Αντωνάδη και στιχουργού ποντιακών τραγουδιών και όχι μόνο, «Την πατρίδα μ’ έχασα, έκλαψα και πόνεσα» και το μήνυμα: «Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων για τους 353.000 άταφους προγόνους μας που ζητούν δικαίωση».

Στην διάρκεια της ανάρτησης του πανό στο χώρο βρέθηκαν και έκαναν δηλώσεις ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Κιλκισιώτης δημοτικός σύμβουλος και εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) Βασίλης Μωυσίδης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος.


Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Βασίλης Μωυσίδης και ο Χάρης Αηδονόπουλος και στελέχη του δήμου.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «η Θεσσαλονίκη η οποία υποδέχθηκε ως προσφυγομάνα χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, από τη Μικρά Ασία, δεν ξεχνά. Και θα πρωταγωνιστήσει ώστε αυτή η ημέρα, η πράξη αυτή, να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία. Θα θυμόμαστε, δεν θα ξεχνάμε».

Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση για τη μνήμη των θυμάτων την Τρίτη 19 Μαΐου στις 10 το πρωί στο μνημείο της γενοκτονίας στην πλατεία Αγίας Σοφίας

Περισσότερα
Δείτε ακόμα