Οικονομία

Πανελλήνιο προηγούμενο δημιουργεί απόφαση του ειρηνοδικείου Κιλκίς

Απόφαση για ολική διαγραφή χρέους για άνεργο ζευγάρι με τρία παιδιά εκ των οποίων τα δύο ανήλικα, εξέδωσε το ειρηνοδικείο Κιλκίς.

Μιλώντας στον αθηναϊκό ραδιοσταθμό «Αλφα» (98.9FM) η μητέρα της οικογένειας δήλωσε, μεταξύ άλλων!

«Η οικονομική μας κατάσταση ήταν αδιέξοδο. Βλέπαμε την ανεργία να έρχεται. Προσπαθήσαμε να κάνουμε διακανονισμό με τις τράπεζες αλλά ήταν αρνητικό. Οι εκβιασμοί από τις εισπρακτικές ήταν χειρότεροι από την οικονομική κατάσταση που ζούσαμε. Αυτό που είχαμε στο μυαλό μας ήταν ότι ίσως ο πρόεδρος που θα δικάσει την υπόθεσή μας να είναι είναι  ο μόνος που θα μας ακούσει».

Και πρόσθεσε: «Ήταν στυγνοί οι εκβιασμοί από τις εισπρακτικές. «Θα σας κλείσουμε φυλακή», «θα σας πάρουμε το αυτοκίνητο», «θα σας κάνουμε κατάσχεση». Με αυτά έπαθα κατάθλιψη. Εμείς πηγαίναμε στις τράπεζες, λέγαμε ότι μειώθηκε το εισόδημά μας, δεν δέχτηκαν διακανονισμό. Πολλά τα χαρτιά, πολύ τρέξιμο. Το ξεκινήσαμε το 2012. Ήρθε τελικά η ανεργία».

Αναφερόμενη στην απόφαση του ειρηνοδικείου Κιλκίς, υπογράμμισε: «Είναι μία πολύ καλή απόφαση, είναι ίσως η πρώτη στην Ελλάδα. Η κα δικαστής ήταν το μόνο άτομο στην Ελλάδα που μας άκουσε, η μόνη που έβαλε τα χαρτιά κάτω και είδε ότι «δεν βγαίνει». Ίσως και εγώ να μην το πίστευα αλλά αξίζει να το προσπαθήσουν (όσοι έχουν αντίστοιχο θέμα). Ηρεμήσαμε από αυτό, ότι δεν χτυπάει το τηλέφωνο πια. Τώρα θα κοιτάξουμε τί θα κάνουμε για να θρέψουμε τα παιδιά μας».

«Απόφαση-σταθμός»

Από την πλευρά της, η συνήγορος της οικογένειας Κατερίνα Νίγδελη, σχολιάζοντας τη δικαστική απόφαση είπε:

«Πρόκειται για απόφαση-«σταθμό». Είναι μία γενναία απόφαση που έλαβε η συγκεκριμένη δικαστής. Πρόκειται για πενταμελή οικογένεια με το ενήλικο τέκνο φοιτητή. Ο σύζυγος ήταν άνεργος και η σύζυγος εργαζόταν σε πρόγραμμα δήμου για 500 ευρώ, το οποίο έληξε τον Φεβρουάριο.

Υπάρχουν κάποιες δικαστικές αποφάσεις που έκαναν κούρεμα χρέους έως 90%, σε περιπτώσεις που υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, οπότε ο δικαστής το έβλεπε αποκλειστικά ανθρώπινα. Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα.

Είναι αξιοθαύμαστη απόφαση με κοινωνική προέκταση. Είναι η πρώτη οριστική απόφαση που βγάζει δικαστής και δεν βγάζει προσωρινή απόφαση προκειμένου να ελέγξει στο μέλλον αν τα οικονομικά στοιχεία της οικογένειας αλλάξουν προς το καλύτερο. Η δικαστής λέει στο σκεπτικό της ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν θα βελτιωθεί άμεσα».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας