Πολιτισμός

Υψηλό το επίπεδο του πανελληνίου ποιητικού διαγωνισμού της Τέχνης

Με την τελετή απονομής των βραβείων και επαίνων στους διακριθέντες θα ολοκληρωθεί και φέτος η διαδικασία του θεσμικού ποιητικού διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού», τον οποίο διοργανώνει για 19η συνεχή χρονιά η «Τέχνη» και ο οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο των, επίσης θεσμικών, εκδηλώσεων τιμής της επετείου (φέτος 101ης) της επικής Μάχης και απελευθέρωσης του Κιλκίς, με την επωνυμία «Ελευθέρια».
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31.5.14 στο συνεδριακό κέντρο Κιλκίς, με ώρα έναρξης 8 το βράδυ.
Της απονομής θα προηγηθεί αφιέρωμα στους ποιητές και ποιήτριες-μέλη της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, που έχουν τιμηθεί με διάκριση από το θεσμό του πανελλήνιου ποιητικού διαγωνισμού “Κούρος Ευρωπού” στις προηγούμενες διοργανώνεις.
Αναφορά σ’ αυτούς θα γίνει από την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής και Πρόεδρο της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Ζωή Σαμαρά, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ.
Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο σκηνοθέτης Παύλος Δανελάτος. Τα αφιέρωμα έχει τίτλο “Η ποίηση είναι κόρη της σιωπής”, που είναι στίχος από ποίημα της Ζωής Σαμαρά. Ποιήματα των παραπάνω δημιουργών θα απαγγελθούν από μέλη της θεατρικής σκηνής της «Τέχνης».
Στόχος του αφιερώματος είναι να διαπιστωθεί πώς επηρέασε την πορεία των δημιουργών η διάκριση της οποίας έτυχαν από τον θεσμό, κατά το παρελθόν.
Αξίζει να τονισθεί ότι και στην φετινή διοργάνωση η ανταπόκριση υπήρξε μεγάλη. Οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 105 από όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας, πολλές από Κύπρο (περί τις 15), αρκετές από Γερμανία και Ιταλία.
Το έργο της κριτικής επιτροπής ήταν δύσκολο, λόγω του υψηλού επιπέδου της πλειονότητας των φετινών συλλογών.
Και την φετινή διοργάνωση υποστηρίζουν το υπουργείο πολιτισμού, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δήμοι Κιλκίς και Παιονίας και το επιμελητήριο Κιλκίς.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα