Γενικά

Πανδημία: Ανησυχία γιά την αύξηση των κρουσμάτων και στον νομό μας

Στους ρυθμούς του τρίτου «κύματος» της πανδημίας κινείται και ο νομός μας μέσα στον Μάρτιο.

Ένα μήνα, που, όπως έχει προβλεφθεί και έχουμε γράψει στο παρελθόν, προβλέπεται σε επίπεδο μολύνσεων να είναι αυτός, κατά των οποίο θα έχουμε τον υψηλότερο αριθμό και, κατά συνέπειαν, και τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που θα χάσουν την ζωή τους εξ αιτίας του νέου κορωνοϊού σε ένα περιβάλλον αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, κυρίως στο Λεκανοπέδιο της Αττικής στην παρούσα φάση.

Αν και, όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία του ιϊκού φορτίου στην Θεσσαλονίκη, οι προβλέψεις είναι ανησυχητικές και γιά την περιοχή της Θεσσαλονίκης, που εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 206%(!) ανάμεσα στις μετρήσεις των λυμάτων της πόλης στις αρχές του μήνα (1 και 2.3.21) και αυτών στα τέλη της περασμένης εβδομάδος (5 και 7.3.21 , οδηγώντας τον πρύτανη του ΑΠΘ και υπευθύνου της επιστημονικής ομάδος καθηγητή Νικολάου Παπαϊωάννου να δηλώνει περί “μετατροπής της ανησυχίας για την διασπορά σε αγωνία”.

Δυστυχώς και σε τοπικό επίπεδο οι ενδείξεις των τελευταίων ημερών, με τις αυξημένους αριθμούς μολύνσεων μέχρι τα 19 πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, συνεπικουρούν στο να υπάρχουν αυξημένες επιφυλάξεις γιά την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας , καθώς η περιοχή μας γειτνιάζει με την Θεσσαλονίκη, και υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μετακινήσεων από και προς αυτήν, που είναι σχεδόν βέβαιον ότι μας επηρεάζει αρνητικά σε σχέση με την μετάδοση του ιού.

Άλλωστε και στο επίπεδο της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας και τω εν γένει περιοριστικών μέτρων και η “κουρασμένη” τοπική κοινωνία παρουσιάζει σημαντικότατο έλλειμα , όπως τόνισαν εσχάτως και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι Κιλκίς στην πρόσφατη τηλεσυνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Και τούτο διότι η ουσιαστική και εκτενής εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων πρακτικά λειτουργεί στους φορείς του Δημοσίου και σε ελάχιστους τομείς της ιδιωτικής δράσης , όπως γιά παράδειγμα στην εστίαση.

«Αχτίδα φωτός», αν όχι «ήλιος» , εξακολουθεί να παραμένει ο εμβολιασμός κατά του ιού, που και στον νομό μας, παρ΄ ότι πλησιάζουμε το φράγμα των 10.000 εμβολιαστικών δόσεων, δεν κινείται στους ρυθμούς που θα ήθελαν οι αρμόδιοι, καθώς υπάρχουν ζητήματα, που σχετίζονται με τον γενικότερο εφοδιασμό των ευρωπαϊκών χωρών με εμβόλια.

Ακόμη και οι καιρικές συνθήκες, με τις χαμηλά σχετικώς θερμοκρασίες ετούτη την περίοδο, δεν είναι και οι ευνοϊκότερες σε σχέση με την ανάσχεση της μετάδοσης του ιού, ενισχύοντας τον προβληματισμό στους ειδικούς που επιμένουν να κάνουν λόγο για εφαρμογή μέτρων αυτοπροστασίας σε μία κοινωνία, που, γιά μία σειρά από λόγους και αιτίες, παρουσιάζεται απρόθυμη σε σημαντικό ποσοστό της στο να τα προσαρμόσει στην καθημερινότητα του.

Συνεδριάζουν οι ειδικοί για απαγορευτικό

Με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο ήλθαν να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα και οι εξελίξεις γύρω από την πανδημία τα όσα γράφονται παραπάνω σχετικά με τις ανησυχίες και τον προβληματισμό των ιθυνόντων αναφορικά με την αύξηση της μετάδοσης του ιού και στην περιφερειακή μας ενότητα, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα σε έγκυρες ιστοσελίδες του κέντρου αλλά και πληροφορίες μας φέρουν την αρμόδια επιτροπή να εισηγείται την ένταξη της περιφερειακής ενότητας του Κιλκίς μαζί με αυτές της Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Λέσβου να τίθενται μετά από εισηγήσεις των ειδικών μαζί με τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων στις περιοχές με “βαθύ κόκκινο” και αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα το απόγευμα (Παρασκευή 12.3.21) στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδιαλιά με τις όποιες ελπίδες να μην συμπεριληφθεί εν τέλει ο νομό μας στο “βαθύ κόκκινο” να εναποτίθενται στην πτωτική τάση του αριθμού μολύνσεων τα τελευταία τρία εικοσιτετράωρα.

Οριζόντιο απαγορευτικό στα σχολεία όλης της χώρας

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων κατά τη συνεδρίασή της εισηγήθηκε επίσης «βαθύ κόκκινο», με το αυστηρό lockdown που αυτό συνεπάγεται, για τις Περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, και Λέσβου, καθώς επίσης για τους δήμους Ιωαννίνων, Μετσόβου, Κατερίνης, Σκιάθου και Χανίων.

Επίσης, κατά πληροφορίες, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχοντας τη μελανή επιδημιολογική εικόνα στο σύνολό της τόσο για την Αττική όσο και για την επικράτεια που είναι στο βαθύ κόκκινο στο μεγαλύτερο τμήμα της, εισηγούνται κατά πληροφορίες να συνεχιστεί το lockdown μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Τα στοιχεία για τις εκατοντάδες νοσηλείες στο ΕΣΥ, ιδίως στην Αττική, καθόρισαν επίσης την αρνητική θέση των ειδικών για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων έγινε σε κλίμα εμφυλίου, μετά τις αναφορές της κυρίας Αναστασίας Κοτανίδου σύμφωνα με τις οποίες η κόπωση οδηγεί σε λάθος αποφάσεις. Η  «μεταμέλεια» της κυρίας Κοτανιδου, η οποία δήλωσε σήμερα πως τα λεγόμενά της παραφραστηκαν, δεν φαίνεται να έγινε δεκτή από τους άλλους ειδικούς. Δέχθηκε έντονη επίκριση για ο,τι είπε καθώς της «καταλόγισαν» ότι πυροδότησε με τα λόγια της περί κούρασης της επιτροπής και την αντίδραση του επίσης κουρασμένου από τα μέτρα πληθυσμού.

Τι λένε οι επιστήμονες

Η βασική κριτική που ασκήθηκε τις τελευταίες ώρες είναι ότι μία επιτροπή από επιστήμονες ιατρούς καλείται να λάβει αποφάσεις που αφορούν και την οικονομία της χώρας.

Αυτό, είπε, μεταξύ άλλων και το πρωί της Παρασκευής μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες Επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι Επιτροπές που έχουν μια ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δε λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα. Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια Επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η Επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.

Μάλιστα πρότεινε να δημιουργηθεί μια πενταμελής Επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου.

Σχολιάζοντας την υπόθεση η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, το πρωί της Παρασκευής στο MEGA, σημείωσε πως «η κυρία Κοτανίδου είπε αυτό που βλέπουν όλοι. Είπε ότι είναι πολύς κόσμος στην επιτροπή, διαφορετικοί άνθρωποι, πολλές ώρες στις συνεδριάσεις και είναι λογικό που είπε ότι χάσαμε το δρόμο. Όταν τα άτομα είναι πολλά μπλέκεται και η κατάσταση», ανέφερε η κυρία Παγώνη στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι το σχόλιο της κ. Κοτανίδου ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και η ίδια δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις. Μιλώντας στο OPEN τόνισε πως «η επιτροπή προσπαθεί για το καλύτερο σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Δεν γίνεται μία επιτροπή να μην έχει πάρει λάθος αποφάσεις. Δεν γίνεται. Μίλησα με την κυρία Κοτανίδου χθες το βράδυ, ήταν κάτι που είπε με χαλαρή διάθεση και δεν πίστευε ότι πήρε τέτοιες διαστάσεις, δεν ήθελε να δημιουργήσει πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής που δεν είναι μέλος της Επιτροπής.

«Από όλα τα κράτη της ΕΕ, είμαστε ίσως στις 5 πρώτες χώρες στην αντιμετώπιση της πανδημίας και αυτό είναι αποτέλεσμα και του έργου της επιτροπής», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι δηλώσεις της κ. Κοτανίδου δημιουργούν περιθώρια για αμφισβήτηση και σχόλια. «Υπάρχουν προσεγγίσεις και επιστημονικές ασάφειες, δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σωστά», τόνισε.

Από την άλλη, μιλώντας στο OPEN, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημείωσε πως δεν συμφωνεί με την τοποθέτηση της κυρίας Κοτανίδου. «Κουρασμένοι ότι είναι άπαντες, αυτό το γνωρίζουμε. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Γιατί αν κάποιος συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Είτε προσωπικά, είτε να τις ζητήσει από όποιους συμβουλεύονται την επιτροπή», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΙΣ ήταν επικριτικός λέγοντας πως τέτοιες απόψεις δεν βοηθούν να βγαίνουν προς τα έξω αυτή την χρονική στιγμή, «όταν είμαστε σε σημείο που η προσπάθεια είναι δύσκολη, αλλά τελική», είπε για να συμπληρώσει σε δραματικούς τόνους: «μία προσπάθεια η οποία αμφισβητείται σταθερά από κάποιους, οι προτάσεις των οποίων όπου έχουν εισακουστεί έχουν οδηγήσει σε τραγωδίες, αυτό δεν βοηθά», είπε.

Παράλληλα υποστήριξε πως είναι αναμενόμενο αποφάσεις να αλλάζουν και να διορθώνονται, σημειώνοντας πως η διαχείριση είναι στο πλαίσιο της καθημερινής ιατρικής, μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχο εγχειρίδιο αφού η τελευταία πανδημία ήταν πριν από 100 χρόνια.

«Αν είχαμε χάσει την μπάλα θα ήμασταν αυτήν την εποχή Πορτογαλία ή Ιταλία», είπε και συμπλήρωσε: «Για αυτό δεν είναι μια καλή ιδέα να εγκαταλείψουμε τώρα την προσπάθεια και να επανέλθουμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες».

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα