Πολιτισμός

«Πανδαισία» γεύσεων, αρωμάτων και Χρωμάτων στις «Νότες του Ξινόμαυρου»

«Στις νότες του Ξινόμαυρου ήταν και φέτος η επωνυμία της ετήσιας εκδήλωσης του φημισμένου οινοποιείου Αϊδαρίνη της Γουμένισσας, στο πλαίσιο της οποίας ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προσφέροντας την δυνατότητα σε πολυάριθμους επισκέπτες και φίλους, στους μεν να το γνωρίσουν, στους δε να συναντηθούν σε ένα ιδιαίτερο μέρος, και στους δύο μαζί να… «εμβαθύνουν» στην γευσιγνωσία και στο νόημα του ρητού «οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου», με ανάλογη… εδεσματική συνοδεία.

Φέτος η εκδήλωση ή, γιά την ακρίβεια, η γιορτή του κρασιού, με ιδιαίτερη «σπονδή» στην ξακουστή ποικιλία του Ξινόμαυρου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19.5.19, σημειώνοντας την.. εκ των προτέρων γνωστή επιτυχία.
Φρόντισαν γι αυτό:

-Οι «οικοδεσπότες αδελφοί Αϊδαρίνη, παρουσιάζοντας οκτώ έξοχες ποικιλίες κρασιού και μετατρέποντας τις δοκιμές του σε διαδικασία …μύησης στα της γευσιγνωσίας οίνων.

-Σύσσωμες οι οικογένειες Αϊδαρίνη, με «πρωτεργάτες» τις κυρίες τους, που παρέδωσαν μαθήματα σωστής γαστριμαργίας, με εξαιρετικό συνδυασμό κρασιών με εκλεκτά συνοδά εδέσματα.

 

 

-Η… αεικίνητη συνεργάτης του οινοποιείου Αϊδαρίνη, εξαίρετη καλλιτεχνική και πνευματική δημιουργός, Κυριακή (Κούλα) Φωτιάδου, που κατάφερε για… πολλοστή φορά να… ξαφνιάσει με τις έξοχες εικαστικές παρεμβάσεις της.

-Τέλος ο καταξιωμένος ζωγράφος Ντίνος Παλιάν, εδώ και πάνω από τριανταπέντε έτη γνώριμος στο εικαστικό κοινό του νομού και εδώ και χρόνια πρόεδρος του συλλόγου καλλιτεχνών εικαστικών Τεχνών Β. Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ), με τις τελευταίες ζωγραφικές δημιουργίες του, τις βασισμένες στην αρχαία ελληνική τετραχρωμία, με τις οποίες ουσιαστικώς αναπαριστά την πανάρχαια τούτη εικαστική τεχνοτροπία, σε μιαν ελκυστική έκθεση, που αποτέλεσε και την κύρια εκδήλωση του προγράμματος.
Μία έκθεση που μαζί με την τελετουργική παρουσίαση των ποικιλιών κρασιού, επαλήθευσε πλήρως την πρώτη λέξη της επωνυμίας τα ης εκδήλωσης, καθώς η λέξη νότα μπορεί κυριολεκτικώς να προέρχεται από την μουσική, πλην όμως μεταφορικώς «κολλά» και στα χρώματα αλλά και γενικώς στην ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αυτήν, δηλαδή, που ήταν έκδηλη καθ’ όλο το επτάωρο της εκδήλωσης, η οποία «κατάφερε» για άλλη μια χρονιά να αποτελέσει, όπως αναφέρθηκε, αιτία και χώρο συνάντησης γνωστών και φίλων από ουκ ολίγα μέρη και να προσελκύσει νέο κόσμο, διατηρώντας υψηλά τον «πήχυ» και την «σημαία» της ποιότητας, με τις επί μέρους εκδηλώσεις να «λάμπουν» χωρίς η μία να επισκιάζει την άλλη, «αποπνέοντας» το ίδιο ελκυστικό «άρωμα».

Απλώς, ως προς τα κρασιά, το Ξινόμαυρο, ως… εκ της επωνυμίας της εκδήλωσης, είχε την «τιμητική» του, χωρίς, βεβαίως, να… «αδικήσει» τις άλλες ποικιλίες.
«Σύμμαχο» της γιορτής αποτέλεσε και ο λαμπρός ανοιξιάτικος ήλιος, που προσέδωσε μία, επίσης ξεχωριστή… «νότα» σε όλο το, ούτως ή άλλως, μαγευτικό, τοπίο της ευρύτερης περιοχής του Πάικου και του ευλογημένου αμπελώνα της Γουμένισσας, με την Φύση να «υμνεί» τον Δημιουργό!
Παρ’ όλα αυτά υπήρξε και ένα… αναπόφευκτο «κενό» στην όλη γιορτή, που προέκυψε λίγους μήνες νωρίτερα.

Ηταν οι πρώτες «Νότες του Ξινόμαυρου» χωρίς τον αείμνηστο Τάκη, τον μεγαλύτερο από τα τρία αδέλφια Δημήτρη Αϊδαρίνη, που μας «άφησε» τόσο ξαφνικά, τόσο πρόωρα. Ολοι αισθάνονταν… «κάπως» στα «πηγαδάκια», στην ανάμνηση της ζωντάνιας του, της παρουσίας του στα κοινωνικά, επιχειρηματικά πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα του τόπου και του μονίμως «χαραγμένου» στα χείλη του χαμόγελου της εγκαρδιότητας και της καλοσύνης!
Ηταν, όμως, εκεί τα αγαπημένα του πρόσωπα, σύζυγος και τέκνα, που «απάλυναν» αυτήν την αίσθηση, δείχνοντας με πολλούς τρόπους, ότι ο Τάκης παραμένει ανάμεσά μας, έχοντας άξιους διαδόχους σε όλα, άρα και άξιους επωμιστές μιας «βαρειάς κληρονομιάς» και συνεχιστές μιας λαμπρής παράδοσης σχεδόν δύο αιώνων, που έχει καταστήσει το επώνυμο Αϊδαρίνης συνώνυμο της υψηλής ποιότητας στο κρασί.

Οπότε, παρά την μνημονευθείσα «παρένθεση», η γιορτή του οινοποιείου Αϊδαρίνη «Στις νότες του Ξινόμαυρου», «συναγωνίσθηκε» σε διακρίσεις αυτήν την τιμημένη ποικιλία κρασιού:
Κατέκτησε… χρυσό μετάλλιο!

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Γ.Φλωρίδης: Επανέρχεται το αυτεπάγγελτο στη δίωξη στελεχών σε τράπεζες, ΝΠΔΔ και Δημόσιο

Την επαναφορά του αυτεπάγγελτου στη δίωξη των τραπεζικών στελεχών, των στελεχών των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και του Δημοσίου εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Η διάταξη, […]