Αθλητισμός

Μνήμες – παρακαταθήκη για το μέλλον

Γράφει ο Παναγιώτης Χαραλαμπίδης*

Τι κι αν τα χρόνια πέρασαν. Οι αναμνήσεις είναι νωπές, ανεξίτηλες στο πέρασμα των ετών. Το μακρινό παρελθόν δεν μπορεί ούτε να ξεθωριάσει ούτε να σβήσει τις θύμησες, που είναι πολλές και ανακαλούν στις μνήμες συγκινήσεις μιάς άλλης εποχής.

Αυτή την “εικόνα” νιώσαμε όλοι εμείς, που παραβρεθήκαμε στο συνεδριακό κέντρο του δήμου Κιλκίς το βράδυ της Δευτέρας 20.11.23, όπου μαζί με δεκάδες συμπαικτών, φίλων και συνοδοιπόρων του Σάκη Σημαιοφορίδη ήμασταν εκεί, για να τον τιμήσουμε, μετά τα όσα προσέφερε ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής: Ο γράφων, ως εκπρόσωπος Τύπου με εποπτικό ρόλο, και όλοι οι άλλοι, ως συναγωνιστές του στην πολυετή διαδρομή του πριν την κορύφωση.

Η ποδοσφαιρική-προπονητική πορεία του «μέντορα του ποδοσφαίρου», τίτλος που του αποδόθηκε πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, είναι λίγο πολύ γνωστή. Από τα “κακοτράχαλα μονοπάτια” του ποδοσφαιρικού νομού με τις ερασιτεχνικές ομάδες, τον Κιλκισιακό, στην συνέχεια τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την Εθνική ομάδα των παίδων-νέων ως ομοσπονδιακός τεχνικός.

Πόσοι, όμως, γνωρίζουν το πρόσφορο ταλέντο του στην έρευνα και τη συλλογή εικόνων, ιστορικών καταγραφών μέσα από δημοσιεύματα εφημερίδων από τα πρώτα κιόλας ποδοσφαιρικά του βήματα; Όλη αυτήν την βιωματική συλλογή, με όλα όσα πέτυχαν ο ίδιος και οι ομάδες, με τις οποίες πρωταγωνίστησε, τις παρουσίασε με την διεισδυτική ματιά του, μέσα από ένα επεξεργασμένο βίντεο, την ψηφιακή επεξεργασία του οποίου είχε ο εμβληματικός Γρηγόρης Σαλτσίδης. Ήταν τόσο πλούσιο το υλικό του Σάκη Σημαιοφορίδη, που χρειάσθηκαν ατέλειωτες ώρες να συγκεντρωθεί σε ένα βίντεο συνολικής διάρκειας είκοσι λεπτών.

Μία δημοσιογραφική δουλειά, που συγκεντρώθηκε σε τέσσερις μεγάλους τόμους-λευκώματα, και που την ζηλέψαμε όλοι εμείς, που ασχοληθήκαμε επιδερμικά και ουδέποτε είχαμε την τόλμη, την υπομονή και το μεράκι να κάνουμε πράξη, όλα όσα πέτυχε αυτός ο χαρισματικός παίκτης-προπονητής:Για το ποδόσφαιρο του νομού, για την Καλαμαριά, για τα νέα παιδιά που αναζητούν το όνειρο, για τον απλό κόσμο.

Όλη αυτή η συλλογή-λευκώματα των τεσσάρων τόμων, χαρίσθηκαν στους φορείς και στις ομάδες, όπου ο Σημαιοφορίδης θήτευσε, ως ανταποδοτικό όφελος για τις στιγμές που έζησε:
Την ΕΠΣ Κιλκίς, τον Κιλκισιακό, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, την ΕΠΟ. Επεξεργασμένη δουλειά-παρακαταθήκη για τους νεότερους, σε ένα άθλημα που διαφορετικά το γνωρίσαμε και αλλιώς εξελίσσεται. Και όπως ήταν φυσικό, η συγκίνηση ήταν μεγάλη, όταν οι εκπρόσωποι των προαναφερθέντων φορέων και ομάδων πήραν από τα χέρια του ίδιου τις συλλογές του.

Το “ζεστό” χειροκρότημα των περίπου εκατό φίλων του, που ήταν παρόντες στην εκδήλωση, ήταν η ηθική ανταμοιβή του, και το δάκρυ του, το «μεγάλο ευχαριστώ» προς αυτούς με τους οποίους συμπορεύθηκε, είτε ως ποδοσφαιριστής είτε ως προπονητής.-

*Δημοσιογράφος – αθλητικός συντάκτης (ΕΣΗΕΜ-Θ, ΠΣΑΤ)

Φωτογραφία: Νεκτάριος Κεκιτζόγλου

Περισσότερα

Αβεβαιότητα… από την μέση και κάτω!

Στις τέσσερις αγωνιστικές ημέρες, που απομένουν, έξι ομάδες είναι εκτεθειμένες στο θεωρητικό ενδεχόμενο να «μπλέξουν» στους αγώνες διαβάθμισης για την […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας