Πολιτική

ΠΑΜΕ: «Η εργατική τάξη να σηκώσει ανάστημα»

Ανακοίνωση γιά το δυστύχημα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας ανελκυστήρων «Ντόπλερ» («Doppler») ΑΒΕΕ, στο Πολύκαστρο, εξέδωσε η γραμματεία μετάλλου Θεσαλονίκης του πανεργατικού αγωνιστικού μετώπου (ΠΑΜΕ), χαρακτηρίζοντας το συμβάν ως «θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα και ζητώντας την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος».

Σημειώνεται, ότι η σχετική προανάκριση και έρευνα βρίσκονται σε εξέλιξη, εξ ου και το ότι δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι αιτίες του δυστυχήματος.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

««Η Γραμματεία Μετάλλου Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου, και καταγγέλλει στην εργατική τάξη το νέο θανατηφόρο εργοδοτικό έγκλημα που συνέβη στη βιομηχανία κατασκευής ανελκυστήρων DOPPLER ΑΒΕΕ, με θύμα έναν συνάδελφο μεταλλεργάτη!

Ο θάνατος του συναδέλφου πρέπει να σημάνει συναγερμό σε όλους τους εργάτες του κλάδου, σε όλους τους εργαζόμενους. Όσο μένουμε απαθείς, με το κεφάλι σκυμμένο, αυτά θα μας περιμένουν. Η οργάνωση σε κάθε εργοστάσιο είναι «μονόδρομος».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Η περιβόητη «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται θα πατήσει πάνω στους μισθούς και τα δικαιώματα μας, μέχρι και την ίδια τη ζωή μας. Η «ανταγωνιστικότητα» που επιζητούν, δεν είναι κοινός μας σκοπός αλλά η αιτία πίσω από τέτοια εγκλήματα. Αυτές είναι οι συνέπειες των αντεργατικών νόμων που έχουν περάσει οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν λύσει τα χέρια της εργοδοσίας στην επίθεση εναντίον μας. Άθλιες συνθήκες δουλειάς χωρίς δικαιώματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, μισθοί πείνας που ακόμα και αυτούς μας τους καθυστερούνε μήνες, απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και θανατηφόρα ατυχήματα!

Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ελλιπή μέτρα προστασίας, έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Τα μέτρα ασφαλείας είναι κόστος για την εργοδοσία, μειώνει το κέρδος της, και γι’ αυτό δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της ζωής και της υγείας μας.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες σκεφτείτε!

Μπορεί ο οποιοσδήποτε από μας να είναι το επόμενο θύμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας!
Να μην αφήσουμε να περάσει η σιωπή νεκροταφείου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία με την τρομοκρατία, να μην επιτρέψουμε άλλο πια να μας κλείνουν τα στόματα και να καταπνίγουν την οργή μας!
Είναι φανερό ότι δύο κόσμοι συγκρούονται! Η υπόθεση κυριολεκτικά της ζωής μας περνά μέσα από τα δικά μας χέρια. Κανείς δεν χάρισε στην τάξη μας όλες τις προηγούμενες κατακτήσεις που μας πήραν. Μόνον η οργάνωση στο σωματείο, η διεκδίκηση αιτημάτων με βάση τα δικά μας συμφέροντα, μπορεί να βάλει φρένο. Να απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

 Την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του δυστυχήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών. Έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για τη λήψη μέτρων.

 Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων ανάλογα με τον επαγγελματικό κίνδυνο, με δωρεάν ιατρικές εξετάσεις και ιδιαίτερη φροντίδα στις γυναίκες εργαζόμενες.

 Υπεράσπιση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, μείωση του χρόνου εργασίας για τα ΒΑΕ σε εξάωρο / πενθήμερο / τριαντάωρο και αύξηση των ημερών αδείας. Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 50 για τις γυναίκες, στα 55 για τους άντρες που εργάζονται στα ΒΑΕ.

 Πρόσληψη ειδικευμένου μόνιμου προσωπικού με πλήρη απασχόληση. Κανένας να μη δουλεύει εκτός της ειδικότητάς του.

Καλούμε τους συναδέλφους να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο κλαδικό συνδικάτο μετάλλου, να αλλάξουν τους συσχετισμούς κάνοντας στην άκρη τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, που δεν κάνανε μισή προσπάθεια να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας και την ίδια μας τη ζωή.
Καλούμε την εργατική τάξη του νομού Κιλκίς να σηκώσει το ανάστημά της, να συνταχθεί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα σε ταξικούς αγώνες, ώστε να μπει φρένο στην πολιτική που μας γυρίζει στον εργασιακό μεσαίωνα, που δολοφονεί την εργατική τάξη, να σταματήσει η ανασφάλιστη δουλειά, η έλλειψη μέτρων ασφάλειας και η εντατικοποίηση της εργασίας.»

Περισσότερα
Δείτε ακόμα