Πολιτισμός

«Οι Παίονες»: Η λαμπρή συνέχεια της λαμπρής πολιτιστικής παράδοσης της Γουμένισσας

Γράφει ο Χρήστος ‘Ιντος

Γράφει ο Χρήστος ‘Ιντος

Το 2015, ο πολιτιστικός σύλλογος Γουμένισσας «Οι Παίονες» συμπλήρωσε σαράντα χρόνια συνεχούς λειτουργίας και δημιουργίας. Σαράντα χρόνια εθελοντικής προσφοράς στον τόπο.

Ιδρύθηκε το 1974 με την αρχική επωνυμία Εκπολιστιστικός Σύλλογος Νέων Γουμενίσσης και ήταν υλοποίηση ιδέας και επιθυμίας νέων να ασχοληθούν με τα πολιτιστικά και κοινωνικά πράγματα του γενέθλιου τόπου. Το καταστατικό του Συλλόγου εγκρίθηκε από την αρμόδια δικαστική αρχή το επόμενο έτος, το 1975. Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στον σύλλογο η νεοσύστατη τότε τοπική χορωδία, δημιούργημα ανδρών της πόλης με ιδιαίτερη αγάπη και επίδοση στο χορωδιακό τραγούδι.

Η δημιουργία των φορέων αυτών ήταν η συνέχεια μιας μεγάλης τοπικής παράδοσης. Στα προηγούμενα από το 1974 εκατό χρόνια στον ίδιο τόπο είχαν συσταθεί και δραστηριοποιηθεί περισσότεροι από πενήντα φορείς με πολιτιστικό και κοινωνικό σκοπό. Η ιστορία τους αποτελεί ξέχωρο κεφάλαιο της ιστορικής διαδρομής της Γουμένισσας.

Ο σύλλογος το 1981, μετά από τροποποίηση του καταστατικού του, μετονομάστηκε σε πολιτιστικό με την επωνυμία «Παίονες». Η δραστηριοποίησή του ήταν συνεχής. Συμμετέσχε και συμμετέχει σε εκδηλώσεις και συναντήσεις αντίστοιχων φορέων σε όλη της Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πέρα από τη μικτή πολυμελή χορωδία, ενηλίκων, λειτούργησε παιδική και νεανική χορωδία, μαντολινάτα, σκακιστική ομάδα, χορευτικά συγκροτήματα όλων των ηλικιών, ομάδες αθλητικών δραστηριοτήτων, τμήματα ζωγραφικής, θεάτρου, αναβίωσε τοπικά ήθη και έθιμα, είχε και έχει κοινωνικό έργο.

Παράλληλα με την ίδρυσή του καθιέρωσε για την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου τις εκδηλώσεις «Θεοτόκεια» προς τιμήν της Παναγίας της Γουμένισσας. Επί σειρά ετών τις διοργάνωνε ο ίδιος στηριζόμενος στην προσφορά και την εργασία μελών του. Στην συνέχεια ανέλαβε την πρωτοβουλία η τοπική αυτοδιοίκηση με την συμμετοχή και άλλων τοπικών φορέων. Οι εκδηλώσεις αυτές απετέλεσαν αφετηρία και για άλλες ανάλογες στην ευρύτερη περιοχή. Από τα πρώτα βήματά τους τις διέκρινε η ποιότητα. Συμμετείχαν φορείς, όπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, αξιόλογα θεατρικά σχήματα, καταξιωμένα χορωδιακά και χορευτικά συγκροτήματα, εικαστικοί καλλιτέχνες.

Ο Σύλλογος καθιέρωσε τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Γουμένισσας και της επαρχίας της στις 23 Οκτωβρίου 1912 από τον Ελληνικό Στρατό που κατέλυσε τον μακραίωνο οθωμανικό ζυγό. Ο εορτασμός μετά τρεις δεκαετίες περίπου βρήκε την ολοκλήρωσή του χάρις στην πρωτοβουλία του οικείου δήμου. Πραγματοποιεί χορωδιακή συνάντηση με συμμετοχή αντίστοιχων σχημάτων από πολλές περιοχές της χώρας, συνάντηση χορευτικών σχημάτων από τον ευρύτερο μακεδονικό χώρο. Εκδηλώσεις για τις μεγάλες γιορτές Χριστούγεννα, 25η Μαρτίου, Αποκριές, εκθέσεις έργων Τέχνης, παρουσιάσεις βιβλίων, συμμετοχή σε συνέδρια και πολλά άλλα.

Κάποιες εκδηλώσεις με την πάροδο των ετών ατόνησαν, άλλες ενδυναμώθηκαν ανάλογα με το πνεύμα της κάθε εποχής και τα διαθέσιμα μέσα. Είναι γεγονός, ότι στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του ο πολιτιστικός σύλλογος Γουμένισσας «Οι Παίονες» προσέφερε στον τόπο του με την στήριξη και την συνδρομή ατόμων, κρατικών και ιδιωτικών φορέων.

Αξιέπαινη είναι η εθελοντική προσφορά των εκάστοτε διοικήσεών και των μελών των τμημάτων του. Είχαν και έχουν τη δύναμη να εργάζονται και να προσφέρουν ανιδιοτελώς συμβάλλοντας στη λειτουργία του συλλόγου, στην πολιτιστική κίνηση και προβολή του τόπου. Είθε να είναι όλοι καλά και η δημιουργική πορεία του συλλόγου να συνεχισθεί με επιτυχία και στο μέλλον.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα