Στα παιδικά παιχνίδια του Πόντου αφιερωμένο το ημερολόγιο τοίχου 2016 των «Αργοναυτών»
Κάθε χρόνο και ένα διαφορετικό θέμα, κάθε χρόνο και μία διαφορετική στάση στην χιλιάδων ετών διαδρομή των γνωρισμάτων εκείνων, που συνθέτουν και στοιχειοθετούν την ταυτότητα, την ζωή και τον πολιτισμό του Ελληνισμού του Πόντου.
Έτσι, φέτος η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» επέλεξε ως θέμα του δικού της ημερολογίου τοίχου του 2016 τα παιδικά παιχνίδια στον Πόντο από την αρχαιότητα έως σήμερα.
Πρόκειται γιά άλλη μία καλαίσθητη όσο και περιεκτική, σε σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και την παρεχόμενη πληροφόρηση, έκδοση του συλλόγου με τίτλο «Τα παιδικά μας χρόνια-Στιγμές της πιό αθώας καθημερινότητας», που προσφέρει την δυνατότητα στις παλαιότερες γενεές και «φουρνιές» να θυμηθούν, στις νεώτερες να μάθουν και σε όλες μαζί να αποκτήσουν γνώση των παραδόσεων του Πόντου και στα παιδικά παιχνίδια από καταβολής του.
Παιχνίδια στην αρχαιότητα, παιχνίδια της γειτονιάς, παιχνίδια της αθώας καθημερινότητας, ομαδικά παιχνίδια με βαθειές ιστορικές «ρίζες», παιχνίδια δημιουργικής φαντασίας, παιχνίδια άμιλλας, παιχνίδια κεφιού, παιχνίδια πνευματικά, παιχνίδια «όξυνσης» δεξιοτήτων, παιχνίδια συνδυασμένης άσκησης σώματος και πνεύματος, κάθε είδους παιχνίδια, όπως ξεκίνησαν από τα βάθη των αιώνων στον Πόντο, εξελίχθηκαν, διαμορφώθηκαν και «ταξίδευσαν» έως τις ημέρες μας «παρελαύνουν» σ’ αυτήν την έκδοση, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, που σ’ αυτήν την «παρέλαση» βλέπει να περνούν κεφάλαια της δικής του ζωής, ιδίως δε βιώματα της παιδικής ηλικίας του.
Μία έκδοση εξαιρετικώς χρήσιμη και σε εξειδικευμένους ερευνητές, αφού μπορεί να αποτελέσει γι’ αυτούς «ορμητήριο» των δικών τους ερευνών προς τις ίδιες κατευθύνσεις, «εφοδιάζοντάς» τους με πολύτιμα γνωστικά στοιχεία-«εργαλεία» γι’ αυτόν τον σκοπό.
Τόσο αυτή η αναζήτηση όσο και η απλή ανάγνωση των σελίδων καθίσταται ακόμη πιό ευχάριστη από το προσεκτικό και με μεράκι επιλεγμένο φωτογραφικό υλικό καθώς και τις υποδειγματικώς φιλοτεχνημένες σελίδες, κατά τρόπο δηλωτικό ευαισθησιών τόσο του επιμεληθέντος το πρώτο όσο και του υπευθύνου της φιλοτέχνησης γιά το αντικείμενό του ημερολογίου.
(Αν μη τι άλλο προκαλεί εύλογη απορία το ότι δεν κατονομάζονται έστω και στα «ψιλά» της έκδοσης!).
Τέλος, το «μακρύ ταξίδι» στις παραδόσεις του Πόντου στα παιδικά παιχνίδια γίνεται ακόμη πιό «ξεκούραστο», χάρη στην συνοπτική αναφορά στο κεφάλαιο της εξέλιξης των παιχνιδιών από το 1900 έως σήμερα, που παρατίθεται στο τέλος της έκδοσης, καθώς πρόκειται για χρονική περίοδο κατά την οποία έγινε συστηματική καταγραφή τους έτσι που να υπάρχει πλέον μία «δεξαμενή» γνώσης και βάση και «εφαλτήριο» συστηματικής μελέτης και έρευνας.
Επί πλέον, όπως κάθε χρόνο, οι «Αργοναύτες» πράττουν το αυτονόητο στην έκδοση του ημερολογίου τους, παραθέτοντας στην ποντιακή διάλεκτο τους δώδεκα μήνες του χρόνου, ώστε και σ’ αυτήν την περίπτωση να διατηρείται ανέπαφη και άσβεστη η ιστορική μνήμη.
Και, βεβαίως, εκείνο, το οποίο «μετρά» περισσότερο, και για το οποίο η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς «Οι Αργοναύτες» αξίζει δημοσίων ευσήμων, είναι το γεγονός, ότι η έκδοση του ημερολογίου του 2016 είναι η πρώτη απόπειρα σε επίπεδο νομού γιά την συστηματική ανάδειξη του κεφαλαίου «Παιδικά παιχνίδια στον Πόντο», ενός ακόμη από τα σημαντικά της ιστορίας, της παράδοσης, της ζωής και της καθημερινότητας του ποντιακού Ελληνισμού επί χιλιάδες χρόνια.