Γενικά

Το τρίτο παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο Σαρακατσαναίων

Υπό την αιγίδα της προεδρείας της Δημοκρατίας, η πανελλήνια ομοσπονδία συλλόγων Σαρακατσαναίων (ΠΟΣΣ), διοργανώνει στην πόλη της Λαμίας από τις 4 έως τις 6.3.16 το τρίτο επιστημονικό διεθνές συνέδριο με θέμα «Σαρακατσαναίοι, πορεία & προοπτική στον χώρο & στον xρόνο». Το συνέδριο θα φιλοξενήσει ερευνητές από την Ελλάδα & το εξωτερικό, με στόχο να παρουσιαστούν και να αναδειχθούν νεώτερες έρευνες, που αφορούν στην φυλή των Σαρακατσαναίων.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής 4.3.16, που αποτελεί προσυνεδριακή εκδήλωση, θα είναι αφιερωμένο στην Σαρακατσάνα Γυναίκα και θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Ο.Σ.Κ. στο «Πάρκο του Λαού», στην Στυλίδα, σε συνεργασία με τον δήμο Στυλίδας, όπου θα λάβουν χώρα τόσο ομιλίες, όσο και θεατρικό δρώμενο.
Η εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5.3.16, με ώρα έναρξης 10 το πρωί στο δημοτικό θέατρο Λαμίας και θα είναι χωρισμένη σε τρείς ενότητες. Στην πρώτη ενότητα πλήθος πολιτικών έχουν προσκληθεί για να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στην δεύτερη και τρίτη ενότητα έγκριτοι επιστήμονες θα αναφερθούν τόσο στις αρχές και τις αξίες και τον πολιτισμό των Σαρακατσαναίων όσο και στην πορεία τους στον χώρο και τον χρόνο.
Κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου την Κυριακή 6.3.16 θα πραγματοποιηθούν επίσης ομιλίες από εξαίρετους επιστήμονες με θεματολογία σχετική με το γλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων, εικαστικά έργα τους, την ενδυμασία, και γενικότερα θα αναλυθούν οι πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων.

Επίσης την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί «στρογγυλή τράπεζα» με θέμα «Σαρακατσαναίοι πορεία και προοπτική στον χώρο και στον χρόνο».
Καθ όλη την διάρκεια του τρίτου διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου Σαρακατσαναίων θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι επισκέπτες του συνεδρίου.
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης, στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου.
Για το Σάββατο βράδυ έχει προγραμματισθεί παραδοσιακό σαρακατσάνικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «Αρίων», στην Λαμία.

Πληροφορίες για το συνέδριο είναι αναρτημένες στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (http://www.e-sarakatsanaioi.gr/), ενώ γιά το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στην http://www.esarakatsanaioi.gr/images/stories/3o_ESS_prosxedio_programmatos/3o_ESS_prosxedio_programmatos.pdf.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Προτάσεις του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς Στ. Μάλγαρη γιά στάσιμα έργα αρμοδιότητας ΠΚΜ

Σειρά προτάσεων για στάσιμα έργα αρμοδιότητας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας διατυπώνει ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Στέφανος Μάλγαρης, ασκώντας συθγχρόνως κριτική […]

Δεν έμεινε… στα λόγια!

Το ότι η κατάσταση σε ό, τι αφορά στο θέμα των αδεσπότων ζώων έχει παρουσιάσει εδώ και κάποιο διάστημα θεαματική […]