Αγροτικά

«Μάχη» για την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας βοοειδών

Δεν κατόρθωσε τελικώς και ο νομός μας να αποφύγει την εμφάνιση κρούσματος οζώδους δερματίτιδας καθώς με επίσημη ανακοίνωσή της, την Τρίτη 30.5.16, η κτηνιατρική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας αναφέρθηκε στην εμφάνιση κρούσματος σε μονάδα εκτροφής βοοειδών προχωρώντας παράλληλα, όπως προβλέπεται, στην θανάτωση των βοοειδών της μολυσμένης εκτροφής, με βάση τις σχετικές εγκυκλίους.

Πρόκειται γιά μιάν εξέλιξη ουσιαστικώς «αναμενόμενη» με βάση τις εκτιμήσεις των αρμοδίων κτηνιατρικών παραγόντων του νομού μας, καθώς σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αυτό αποτελούσε μία «νησίδα ασφαλείας», στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας (νομοί Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Σερρών αλλά και ανατολικότερα Καβάλας, Δράμας), αλλά και με περιοχές γειτονικών κρατών της Βαλκανικής, όπως των Σκοπίων και της Βουλγαρίας, όπου έχουν επιβεβαιωθεί αρκετά περιστατικά της νόσου.

Υπενθυμίζεται, ότι ο νομός, στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου προστασίας των βοοειδών από την επίμαχη ασθένεια, έχει τεθεί σε επιτήρηση από πέρυσι, και στο πλαίσιο αυτό είχε ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, μέσω αρκετών δυσκολιών στην πορεία ολοκλήρωσης από μέρους των κτηνιατρικών αρχών του νομού μας, ο προβλεπόμενος υποχρεωτικός μαζικός εμβολιασμός όλων των μονάδων εκτροφής βοοειδών, αν και στην επίμαχψη μονάδα δεν είχε ολοκληρωθεί, καθώς, με βάση τα σχετικά στοιχεία, ο εμβολιασμός σε μέρος της εκτροφής είχε πραγματοποιηθεί ένδεκα ημέρες πριν την επιβεβαίωση του κρούσματος στις 19.5.16.

Κάτι που σημαίνει, ότι το ζώο είχε μολυνθεί και πριν τον μερικό εμβολιασμό της εκτροφής, καθώς ο χρόνος επώασης της ασθένειας είναι 28 ημέρες.

Ένας εμβολιασμός που αποδείχθηκε στην παρούσα φάση ιδιαιτέρως αποτελεσματικός, όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο προϊστάμενος της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιφερειακής μας ενότητας Ιωάννης Αναστασιάδης, καθώς έως σήμερα δεν έχει καταγραφεί η εμφάνιση κρούσματος σε εμβολιασμένο ζώο.

Στα θετικά της υπόθεσης συγκαταλέγεται το γεγονός, ότι το κρούσμα εμφανίσθηκε σε μονάδα μικρής εκτροφής και τα επί πλέον μέτρα στην «ζώνη» των τριών χιλιομέτρων πέριξ της μονάδας, όπου εμφανίσθηκε το κρούσμα, επηρεάζουν μόνον μία ακόμη μονάδα εκτροφής βοοειδών.

Γιάτους υπολοίπους κτηνοτρόφους τα προβλεπόμενα μέτρα και περιορισμοί εξακολουθούν να παραμένουν, καθώς ο νομός μας παραμένει στην φάση επιτήρησης, ενώ, όπως μας δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, έχει ξεκινήσει ήδη ο εμβολιασμός από μέρους της κτηνιατρικής υπηρεσίας των μοσχαριών ηλικίας άνω των τεσσάρων μηνών, που έχουν γεννηθεί από εμβολιασμένες μάνες.

Με αφορμή την επιβεβαίωση του κρούσματος η κτηνιατρική υπηρεσία προχώρησε στην έκδοση ανακοίνωσης επισημαίνοντας γιά ακόμη μία φορά τις πρακτικές μέτρων βιασφάλειας, που θα πρέπει να εφαρμόζουν πιστά οι κτηνοτρόφοι βοοειδών με στόχο την αποφυγή μετάδοσης της ασθένειας, συνιστώντας παράλληλα στους κτηνοτρόφους να ενημερώνουν εγκαίρως την κτηνιατρική υπηρεσία γιά την πρόθεση μετακίνησης ζώων στα τηλέφωνα 23413.53352-353-350 (τμήμα κτηνιατρικής) και 23430.31378 (κτηνιατρικό κέντρο Αξιούπολης).

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Τυχεροί Κιλκισιώτες

Διαδοχικές είναι εσχάτως οι επιτυχίες Κιλκισιωτών από αγορές λαχείων και συμμετοχή σε παιχνίδια που έχουν χρηματικές επιβραβεύσεις. Κοντά στο 1.000.000 […]