Γενικά

«Οχι παρελάσεις με κιγκλιδώματα» ζητά ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών Κιλκίς

Την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκειά του για την τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων σε χώρους παρελάσεων εκφράζει ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών νομού Κιλκίς , χαρακτηρίζοντας την ως προσβολή στην μνήμη των Ηρώων που «έγραψαν» το Έπος του «ΟΧΙ» του ’40. Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Στην διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου σκοτώθηκαν περίπου 14.000 Έλληνες αξιωματικοί και οπλίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία σκοτώθηκε, εντός της αλβανικής επικράτειας. Λίγοι πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλελειμμένα οστά Ελλήνων στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση 7.948 τον αριθμό.

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και οι νεκροί μας, εγκαταλελειμμένοι στα πεδία των μαχών, ακόμη περιμένουν δικαίωση από την Πατρίδα στην οποία χάρισαν τα νιάτα τους. Μαζί με αυτούς και οι συγγενείς τους που δεν έχουν πού ν’ ανάψουν ένα κερί και ένα καντήλι στη μνήμη τους.

Το ελάχιστο που μπορούσαν ή μπορούν να κάνουν οι συγγενείς για τους δικούς τους νεκρούς τους ήταν ή είναι να αποτίνουν φόρο τιμής με την συμμετοχή τους στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου που για αυτούς αλλά και όλον τον Ελληνισμό ήταν και είναι ήμερα μνήμης , είναι σαν να ανάβουν ένα κερί στον ανύπαρκτο τάφο τους.

Δυστυχώς όμως, αυτήν την ιερή ημέρα μνήμης προς τιμήν τους, η οποία κορυφώνεται με τις μαθητικές και στρατιωτικές παρελάσεις,   τα τελευταία χρόνια όπως και φέτος, αυτές κατάντησαν να πραγματοποιούνται με «μπάρες» και κιγκλιδώματα διαχωρισμού και αποκλεισμού των πολιτών, των γονιών από τους παρελαύνοντες και τους “επισήμους.

ΚΙΓΚΛΙΔΩΜΑΤΑ-ΠΑΡΕΛΑΣΗ

Όλη αυτή η εικόνα αποτελεί όνειδος για την Δημοκρατία, παραπέμποντας σε άλλες εποχές και σπίλωση της μνήμης  των νεκρών μας πολεμιστών του ΕΠΟΥΣ του ΄40.

Ο σύνδεσμος εφέδρων αξιωματικών του νομού Κιλκίς έχοντας συναίσθηση αυτής της μεγάλης εκκρεμότητας ταφής των νεκρών, καταδικάζει την εικόνα αστυνόμευσης των παρελάσεων και σπίλωσης της μνήμης των ενδόξως πεσόντων.

Η ταφή των νεκρών και μάλιστα των πολεμιστών, αποτελεί  για όλους Έλληνες, ιερό χρέος και υπέρτατο καθήκον, εσωτερική ανάγκη και εθνική επιταγή. Δεν είναι μια απλή, τυπική διαδικασία».

 

Περισσότερα
Δείτε ακόμα