Ελλάδα

Ούτε κάλαντα θα έχουμε τα Χριστούγεννα – Απαγόρευση κυκλοφορίας δίχως εξαιρέσεις

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας στην Ελλάδα, το «παρών» έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που θα ισχύσουν τα Χριστούγεννα, διευκρινίζοντας ότι φέτος δεν θα βγουν τα παιδιά για τα παραδοσιακά κάλαντα, ενώ τόνισε πως δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Είναι αυτονόητο πως όσοι εργάζονται θα μπορούν να κυκλοφορούν από και προς την εργασία τους, έχοντας την ειδική βεβαίωση από τον εργοδότη τους.

Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας:

«Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν θα είναι ίδια τα φετινά Χριστούγεννα, όπως δεν ήταν και το Πάσχα.

Δεν θα πάμε σε ρεβεγιόν, ούτε με μεγάλες παρέες. Υπενθυμίζουμε τι θα ισχύσει στις γιορτινές ημέρες:

-Μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

-Η απαγόρευση από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα συνεχιστεί χωρίς εξαίρεση. Μόνη «εξαίρεση» στο εύρος των ελέγχων και ιδιαίτερα στις περιοχές με αυξημένο φορτίο.

-Τα παιδιά δεν θα βγουν τα πουν τα κάλαντα

-Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών τα Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτων. Μέχρι 25 άτομα στις εκκλησίες και μέχρι 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς.

Όσον αφορά στη Δυτική Αττική, οι σαρωτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ δείχνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερα επιβαρυντικά στοιχεία. Στον Ασπρόπυργο υπήρχαν 179 ενεργά κρούσματα, στην Ελευσίνα 78 και 25 στη Μάνδρα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αποφασιστούν επιπλέον μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που η κατάσταση επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας απάντησε: «Ναι».

Μαγιορκίνης: Ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές στο σπίτι μας

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του δήλωσε ότι το ιδανικά σωστό είναι να γιορτάσουμε μόνο με τις οικογένειές μας. Αν, ωστόσο, θελήσει κάποια οικογένεια να γιορτάσει με μία άλλη, πάντα έως εννιά άτομα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες προστασίας.

Πιο αναλυτικά δήλωσε:

«Η πανδημία καταγράφει 78 εκατ. διαγνώσεις, ενώ παραμένει αυξητικός ο αριθμός των ημερήσιων διαγνώσεων.

Στην Ελλάδα η μείωση των ενεργών κρουσμάτων συνεχίζεται. Ωστόσο, η κατάσταση στις ΜΕΘ παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. Στην Αττική έχουμε 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε 28% λιγότερες διαγνώσεις. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφεται έως και τρεις φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο σε σχέση με την Αθήνα. Στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη παραμένει υψηλά το ιικό φορτίο, ενώ στις άλλες περιοχές εμφανίζει μείωση.

Ο κλειστός χώρος, με τραγούδια και χωρίς μάσκα, είναι εστία υπερμετάδοση. Το ιδανικό είναι να κάνουμε γιορτές μόνο με την οικογένειά μας. Αν συναντηθούμε, καλό θα ήταν να είναι με τους ίδιους και να αποφύγουμε τους ηλικιωμένους. Τι πρέπει να κάνουμε:

-Να φοράμε μάσκα

-Να μην αγκαλιαζόμαστε και φιλιόμαστε

-Να αερίζεται ο χώρος

-Να αποφύγουμε ηλικιωμένους

-Αν έχετε συμπτώματα να μην επισκεφθείτε κανέναν και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Όσον αφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος στη Βρετανία, δείχνει να έχει ελαφρώς μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ακόμα και αν επαληθευτεί η ελαφρώς μεγαλύτερη μολυσματικότητα, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό μας».

Ο κ. Μαγιορκίνης παρατήρησε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος εντοπίστηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και πιθανότατα κυκλοφορούσε αρκετά πιο πριν.

Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης ρωτήθηκε αν υπάρχει ικανοποιητικό ενδιαφέρον από τους υγειονομικούς για να εμβολιαστούν. Απαντώντας ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά οι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή και είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν. «Τα νούμερα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά, στους γιατρούς άνω του 70%» τόνισε.

Πηγή: protothema.gr

Περισσότερα
Δείτε ακόμα