Κοινωνία

Ουσιαστικές παρεμβάσεις «Νηρέα» σε πανελλήνια συνάντηση φορέων

Το πανελλήνιο δίκτυο φορέων πρόληψης της εξάρτησης συνιστά μία μορφή σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ξεκίνησε από την ανθρώπινη ανάγκη για συνάντηση, ανταλλαγή εμπειρίας και αλληλοϋποστήριξη ανθρώπων και φορέων που πίστεψαν στο όραμα  μιας συνεργατικής ανάπτυξης της υπόθεσης της πρόληψης στην χώρα μας και έγινε ένα πρότυπο παράδειγμα λειτουργικής δικτύωσης.

Ένας από τους στόχους του δικτύου είναι η διοργάνωση πανελλήνιων συναντήσεων των μελών, στις οποίες συμμετέχουν και άλλοι φορείς πρόληψης, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Το κέντρο πρόληψης «Νηρέας» είναι μέλος του δικτύου από το 2003.

Φέτος πραγματοποιήθηκε η δέκατη πανελλήνια συνάντηση φορέων πρόληψης της εξάρτησης στα Ιωάννινα, από τις 15 έως τις 18 Οκτωβρίου 2015, με τίτλο “Πρόληψη … Η ζωή μας αύριο”. Στην συνάντηση αυτή ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του «Νηρέα» Ευφροσύνη Γεωργακοπούλου, παρουσίασε προφορική ανακοίνωση με τίτλο “Ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πρόληψη της επιθετικής συμπεριφοράς στα δημοτικά σχολεία βασισμένη στη φιλοσοφία των ομοτίμων”.

Επίσης, από τα στελέχη του «Νηρέα», Μαρία Χατζηγεωργιάδου και Ευφροσύνη Γεωργακοπούλου, υλοποιήθηκε βιωματικό εργαστήριο με τίτλο “Ερωφίλοι: επιθυμώ, μαθαίνω, νοιάζομαι” με τη συμμετοχή 15 ατόμων.

Την συνάντηση συνδιοργάνωσαν το πανελλήνιο δίκτυο φορέων πρόληψης της εξάρτησης με το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας νομού Ιωαννίνων “Σχεδία”.

Στην συνάντηση συμμετέσχαν εκπρόσωποι πολλών φορέων, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕ.Θ.Ε.Α., το ΑΚΜΑ, το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, το ΚΕΝΘΕΑ, κλπ. «Η συνάντηση υπήρξε πολύ δημιουργική και μας έδωσε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να γνωρίσουμε καινούριους τρόπους παρέμβασης στην κοινότητα», τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση.

Βιωματικό εργαστήριο «Νηρέα» γιά εφήβους

Το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς «Νηρέας» διοργανώνει βιωματικό εργαστήριο για εφήβους.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το βιωματικό εργαστήριο απευθύνεται σε εφήβους της α΄, β΄ και γ΄ τάξης λυκείου. Στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας την συζήτηση, τη ζωγραφική και τα παιχνίδια ρόλων θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και να μιλήσουμε για τον εαυτό μας, τα συναισθήματά μας, την επικοινωνία μας με τους φίλους, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, τις συγκρούσεις μας, τις σχέσεις μας με το άλλο φύλο, τις επιρροές και τη λήψη αποφάσεων.

Η συμμετοχή στο εργαστήριο είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17.11.15 στις 12 το μεσημέρι στο χώρο του κέντρου πρόληψης (Βυζαντίου 10). Στην συνάντηση αυτή θα γνωριστούμε και από κοινού θα αποφασίσουμε ποιες μέρες και ώρες θα πραγματοποιείται το βιωματικό εργαστήριο. Υπεύθυνη της ομάδας είναι η ψυχολόγος Ευφροσύνη Γεωργακοπούλου,.

Όσοι έφηβοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2341075311 ή στο e-mail: [email protected], δηλώνοντας ονοματεπώνυμο, τάξη και κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας μέχρι τη Δευτέρα 16.11.15. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε το Facebook www.facebook.com/kpnireas.gr και την ιστοσελίδα www.kpnireas.gr.».

 Βιωματικό εργαστήριο γιά ενηλίκους από τον «Νηρέα»

Το κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς “Νηρέας” θα υλοποιήσει βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων με θέμα «Οι σχέσεις μας σε ένα νέο χρόνο».

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Σήμερα όλο και περισσότερο αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος δεν είναι πια γραμμικός. Το να επανεκπαιδευτούμε στο χρόνο δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο τώρα είναι αναγκαίο. Η πραγματικότητα δημιουργείται από εμάς τους ίδιους στον χρόνο που θέλουμε και στο πλαίσιο που ορίζουμε.

Στο εργαστήριο οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την έννοια του χρόνου, καθώς και τη δύναμη της πρόθεσης και της σκέψης μέσα από βιωματικές ασκήσεις.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε κάθε ενήλικα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και ιδιότητας που θέλει να γνωρίσει περισσότερο τον εαυτό του, αλλά και να επικοινωνήσει και να μοιραστεί και με άλλα άτομα αυτή την εμπειρία.

Οι ημερομηνίες των συναντήσεων είναι 18 Νοεμβρίου, 25 Νοεμβρίου, 2, 9 & 16 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα Τετάρτη από 18.30 έως 20.30. Το εργαστήρι υλοποιείται στo χώρο του κέντρου πρόληψης «Νηρέας», Βυζαντίου 10 στο Κιλκίς. Συντονίστρια του εργαστηρίου είναι η, ψυχίατρος και επιστημονική υπεύθυνη του κέντρου πρόληψης Έφη Τζούρα.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή -χωρίς οικονομική επιβάρυνση- στο τηλέφωνο 23410 75311 (πρωινές ώρες) και στο e-mail [email protected] έως την Δευτέρα 16.11.15, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμό τους κι ένα τηλέφωνο επικοινωνίας.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]