Γενικά

Ουρές ταλαιπωρίας και εντάσεων στα τελωνεία Ευζώνων και Δοιράνης

Σκηνές ταλαιπωρίας, έντασης και πολύωρων αναμονών έζησαν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, όσοι επιχείρησαν να εισέλθουν και να εξέλθουν από την χώρα μας το περασμένο σαββατοκύριακο από την περιοχή του μεθοριακου σταθμού της Δοϊράνης και κυρίως αυτού των Ευζώνων, που ως γνωστόν αποτελεί την μεγαλύτερη χερσαία πύλη εισόδου στην πατρίδα μας.
ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΔΟΙΡΑΝΗΣ
Χιλιάδες κυρίως τουρίστες επισκέπτες σαββατοκύριακου και επιχειρηματίες εγκλωβίσθηκαν στην περιοχή των σταθμών με τις ουρές των αυτοκινήτων και φορτητών να επεκτείνονται όχι μόνον μεταξύ των δύο μεθοριακών σταθμών Ελλάδος και Σκοπίων, και εκατέρωθεν αυτών, αλλά και σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων προς την ενδοχώρα κυρίως των Σκοπίων αλλά και της Ελλαδας.

Μία συγκέντρωση που παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ελληνικών αρχών του σταθμού, που άνοιξαν οκτώ πύλες εισόδου, δημιούργησε πολλά προβλήματα και ταλαιπωρίες και πολύωρες αναμονές, μέχρι και πέντε ωρών, υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, καθώς το θερμόμετρο και το Σάββατο και την Κυριακή το μεσημέρι στην επίμαχη περιοχή ξεπέρασε τους 37oC.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν εστίες έντασης και διαπληκτισμών κυρίως μεταξύ υπηκόων των Σκοπίων και της Σερβίας, αλλά και λιγοθυμιών εξ αιτίας του καύσωνος που επικρατούσε.

Σύμφωνα με στελέχη του σταθμού των Ευζώνων η φετινή κίνηση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο σαββατοκύριακο είναι ουσιαστικώς προάγγελος γιά το τι μέλλει γενέσθαι καθ’ όλη την διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου.

Δυστυχώς η κατάσταση που επικράτησε κυρίως στους Ευζώνους το περασμένο σαββατοκύριακο είναι απολύτως δυσφημιστική γιά την πατρίδα μας, διότι μεταφέρει μέσω των τουριστών μία εικόνα διόλου κολακευτικη γιά την χώρα μας.
Ενδεικτικές οι δηλώσεις τουριστών που εξέρχονται της χώρας μας που «απείλησαν» να μην την επισκεφθούν ξανά εξ αιτίας της ταλαιπωρίας που είχαν υποστεί.

Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες καλύτερα τα της λειτουργίας των σταθμών εκτός από την πρωτοφανή αύξηση επισκεπτών σημαντικό ρόλο γιά την κατάσταση που δημιουργήθηκε διαδραμάτισε και το γεγονός ότι οι καθολικοί διαβατηριακοί έλεγχοι έχουν επεκταθεί πλέον και σε πολίτες κατόχους ευρωπαϊκών και λοιπών χωρών ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως γιά παράδειγμα των Ούγγρων υπηκόων των οποίων η επισκεψιμότητα στην χώρα μςα ακόμη και γιά ολιγόωρες (σαββατοκύριακου) επισκέψεις έχει αυξηθεί κατακόρυφα φέτος.

Αυτό έχει ως αποτέσμα σε συνδυασμό με την απειρία σε τέτοιου επιπέδου ελέγχους από μέρους του αστυνομικού στελεχιακού δυναμικού μετά και τις πρόσφατες ανακατατάξεις στο εσωτερικό του στελεχιακού δυναμικού στον νομό μας, να παρατηρούνται καθυστερήσεις στους σχετικούς ελέγχους, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό.
ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΕΥΖΩΝΩΝ
Θυμίζουμε, ότι γιά το ενδεχόμενο τέτοιων προβλημάτων έχει «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» προς τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ο «Μαχητής», επισημαινοντας προ διμήνου το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιων δυσάρεστων καταστάσεων, λαμβάνοντας τότε διαβεβαιώσεις απο πλευράς του γραφείου τύπου Βορείου Ελλάδος της ελληνικής αστυνομίας, ότι οι αρχές θα λάβουν μέριμνα γιά την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση που εμφανιστούν.

Δυστυχώς τα όσα εξελίχθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο στους δύο μεθοριακού σταθμούς του νομού μας δεν επαληθεύουν τις αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις και πλέον όλοι αναρωτιούνται τι κινήσεις και ενέργειες θα πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα, οπως αυτά της προηγούμενης εβδομάδας.

Και τούτο διότι η θερινή περίοδος ευρίσκεται ουσιαστικά στο ξεκίνημά μας, αλλά και διότι το προσεχές παρασκευοσαββατοκυριακο προβλέπεται ακόμη πιο θερμό, όπως και οι αυξητικές τάσεις εισόδου και εξόδου μέσω των μεθοριακών σταθμών του νομου μας και κυρίως αυτού των Ευζώνων.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Για την μπούκλα

Πρόσφατα είχα την τύχη, που αρχικά ήταν χαρά, να παρακολουθήσω την παράσταση «Μπούκλα 99» της Νεφέλης Μεγκ, στον πολύ όμορφο […]