Αγροτικά

Οριστικά χαμένη η φετινή καλλιεργητική περίοδος στην περιοχή Αρτζάν-Αματόβου


Σε οριακά επίπεδα κινείται η κατάσταση γιά ακόμη μία φορά εφέτος στην πλημμυρισμένη περιοχή της Αρτζάν-Αματόβου, και όχι μόνο, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων επί σειρά μηνών στην Πατρίδα μας.
Ενδεικτική είναι η κατάσταση στον ποταμό Αξιό, όπου η στάθμη του νερού έχει ανέλθει σε πρωτοφανή, γιά την εποχή που διανύουμε, επίπεδα, απειλώντας, εάν συνεχισθούν οι βροχοπτώσεις να υπερβεί ακόμη και την πριν από μερικά χρόνια ενίσχυση με κυβολίθους ανατολική ακτή του.

Εξ ίσου οριακή είναι η κατάσταση και στην πλημμυρισμένη εδώ και μήνες περιοχή της Αρτζάν-Αματόβου, καθώς η στάθμη των υδάτων στο κεντρικό κανάλι έχει ανέλθει στο ύψος του αναχώματος, απειλώντας εάν ανέλθει ελάχιστα εκατοστά ακόμη να «κόψει» και πάλι στα δύο την οδική σύνδεση του νομού μας.
Δραματική παραμένει η κατάσταση και στις πλημμυρισμένες αγροτικές εκτάσεις και βοσκοτόπια της επίμαχης περιοχής, με την προοπτική να χαθεί η παρούσα καλλιεργητική περίοδος να καθίσταται ουσιαστικώς πραγματικότητα.

Κάτι που αποδεικνύει την ορθότητα από πλευράς του δήμου Παιονίας στην πρόσφατη συνάντηση με τους αρμοδίους της περιφέρειας την ένταξή της στις περιοχές που πλημμυρίζουν εν όψει της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του χωροταξιακού σχεδιασμού της περιφέρειας, αλλά και του αιτήματος της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Ενωση γιά την καταβολή επιδοτήσεων στους παραγωγούς τωνπλημμυρισμένων ανά την χώρα εκτάσεων, καθώς εκτός των άλλων η εφετινή χρονιά είναι χρονιά ενεργοποίησης δικαιωμάτων.
Eνδεικτική περί της δραματικής καταστάσεως, που επικρατεί ήταν η δήλωση στον «Μ» του προέδρου του ΤΟΕΒ της Αρτζάν Νικολάου Καραβαλάκη, ο οποίος, πραγματοποιώντας αυτοψία στην περιοχή του κεντρικού καναλιού στο ύψος της οδικής σύνδεσης Κιλκίς-Πολυκάστρου, εμφανίσθηκε παντελώς απογοητευμένος από την συνεχιζόμενη κατάσταση.

Δυστυχώς τα έργα αποπλημμυρισμού της περιοχής, που είχαν αποφασισθεί σε περιφερειακό επίπεδο, δεν έχουν ξεκινήσει έως σήμερα, παρά το γεγονός ότι έχει ξεπερασθεί με πρόσφατη τροπολογία η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Και τούτο διότι, όπως δήλωσε στον «Μ» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Ευστάθιος Αβραμίδης, παρ’ ότι έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με τον σχετικό εργολάβο εκκρεμεί η απαραίτητη έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Κάτι το οποίο σημαίνει, όπως τόνισε, ότι τα έργα αποπλημμύρισης θα ξεκινήσουν κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή εβδομάδα.

Σημαντικός παραμένει ο όγκος των υδάτων και του ποταμού Γαλλικού, αλλά κια γενικότερα σε όλο το υπέδαφος του νομού μας προκαλώντας πολλά προβλήματα στο επίπεδο της αγροτικής οδοποιίας, όπως έχει καταγραφεί από πλευράς των περιφερειακών και δημοτικών αρχών του νομού μας.
Δυστυχώς, δεν είναι βέβαιον κατά πόσον θα συνεχισθούν οι καλές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες, και η προοπτική και νέας επιδείνωσης του καιρού προκαλεί τις μεγαλύτερες από κάθε άλλη φορά ανησυχίες γιά το ποιές αρνητικές επιπτώσεις θα προκαλέσει, καθώς τα όποια φαινόμενα έρχονται σωρευτικά και αθροιστικά να επιβαρύνουν την έτσι κι αλλιώς δύσκολη κατάσταση.

Περισσότερα

Δεκάδες τρακτέρ παραμένουν και καλούν σε παναγροτικό συλλαλητήριο την Δευτέρα στον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων

Παραμένουν στον μεθοριακό σταθμό των Ευζώνων δεκάδες τράκτερ αγροτών και κτηνοτρόφων από την περιφερειακή ενότητα του Κιλκίς, συντηρώντας το γενικότερο […]

Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Μετά την εκλογή Συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης στο δήμο Παιονίας