Πολιτική

Οργή Μακεδόνων γιά πρόκληση Σκοπιανών στην Κομοτηνή

Την έντονη αντίδραση της πανελλήνιας ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων προκάλεσε η προκλητική παρουσία και εμφάνιση, σε συνέδριο στην Κομοτηνή γιά τις εθνικές μειονότητες στην Ευρώπη, μιάς φερόμενης εκπροσώπου μιάς δήθεν «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Σε ανοικτή επιστολή προς την ομοσπονδία εθνικών μειονοτήτων Ευρώπης, την οποία συνυπογράφουν εκπρόσωποι σαράντα σωματείων-μελών της ΠΟΠΣΥΜΑ, μεταξύ των οποίων και του πολιτιστικού συλλόγου Γουμένισσας «Οι Παίονες», αναφέρονται τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι στο συνέδριο που πραγματοποιήσατε από τις 13 έως τις 17 Μαΐου 2015 στην Κομοτηνή απηύθυνε χαιρετισμό και μία κυρία που εμφανίσθηκε ωσ εκπρόσωπος της δήθεν «Μακεδονικής μειονότητας» εντός της Ελλάδος.

Με την επιστολή αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι η κυρία αυτή σε καμία περίπτωση δεν εκπροσωπεί τουσς Μακεδόνες και ότι προωθεί θέσεις που δεν έχουν καμμία σχέση με την ιστορική αλήθεια.

Πιο συγκεκριμένα, εκπροσωπεί τα πέντε μέλη της δική́ς της μη κυβερνητικής οργάνωσης και αναπαράγει εντός της Ελλάδος τις πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις του κράτους της ΠΓΔΜ, και ιδιαίτερα του νυν πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, που οδηγούν στην αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια. Θέλουμε όμως να πιστεύουμε ότι η ανάμιξη ξένου κράτους στα εσωτερικά άλλης χώρας και η αλλαγή συνόρων δεν περιλαμβάνονται στις αρχές της ομοσπονδίας σας και θα πρέπει να καταδικαστούν.

Εμείς οι γηγενείς Μακεδόνες σε καμμία περίπτωση δεν αισθανόμαστε οποιουδήποτε είδους μειονότητα πολύ δε περισσότερο μη Έλληνες. Ως ομοσπονδία, εκφράζουμε τους γηγενείς Μακεδόνες, κάτι που αποδεικνύεται από τους σαράντα πολιτιστικούς συλλόγους Μακεδόνων που γράφτηκαν μέλη μόλις στον πρώτο χρόνο της ύπαρξής μας και οι οποίοι προέρχονται από όλον τον γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας.

Στο όνομα αυτών, και των δεκάδων άλλων συλλόγων Μακεδόνων που ήδη έχουν αρχίσει την διαδικασία εγγραφής τους, δηλώνουμε ότι η μακεδονική πολιτιστική μας ταυτότητα είναι κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, άσχετα εάν ένα μικρό κομμάτι από εμάς χρησιμοποιεί παράλληλα με την ελληνική γλώσσα και τοπικές γλωσσικές εκφράσεις τις οποίες ονομάζουμε για αυτόν τον λόγο «εντόπια» και οι οποίες σε καμμία περίπτωση δεν είναι η επίσημη γλώσσα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ ή στην Βουλγαρία.

Ζητούμε σε μελλοντικές εκδηλώσεις σας να μην θίξετε την αξιοπρέπειά μας παραβιάζοντας τον ιδιαίτερο αυτοπροσδιορισμό μας ως Μακεδόνων, αναφερόμενοι σε δήθεν «μακεδονική μειονότητα» εντός της Ελλάδος. Ο αυτοπροσδιορισμός μας αυτός έχει συντελεστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχει επιβεβαιωθεί από τη συμμετοχή των Μακεδόνων σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.

Θα σας παρακαλούσαμε, επίσης, να μην μας συγχέεται με κάποιους Έλληνες πολίτες παραπλανημένους από ανιστόρητες πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις περί «Μακεδονισμού τύπου Γκρούεφσκι» ή ακόμα και με άτομα ενδεχόμενης σλαβικής καταγωγής που και αυτοί παραπλανημένοι, αναζητούν ξένες ταυτότητες και δεν προβάλουν την δική τους σλαβική καταγωγή για την οποία πρέπει να είναι περήφανοι.

Για όλα τα παραπάνω ζητούμε συνάντηση με εκπροσώπους σας για να τους εκθέσουμε αναλυτικότερα και τεκμηριωμένα τις θέσεις μας».

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Φωτοσχόλιο

Το δημοτικό πάρκο – «Κήπος» ξαναπαίρνει τα σκήπτρα της ομορφιάς στον δημόσιο χώρο της πόλης του Κιλκίς, με νέο αρδευτικό […]

Βελτιωτικές αλλαγές

Μετά τις βελτιωτικές αλλαγές στο δημοτικό πάρκο – «Κήπος» του Κιλκίς για την καλύτερη αισθητική και λειτουργική εικόνα του χώρου […]