Κοινωνία

Οργανώνεται το νηπιαγωγείο παιδιών προσφύγων στο κέντρο Νέας Καβάλας λόγω καταργήσεως του Χέρσου

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Ρεπορτάζ Βαγγέλλης Αποστολίδης

Στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης σε ό,τι αφορά στην σύνθεση των παιδιών που διαβιούν στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Νέας Καβάλας σε σχέση με το επίπεδο της σχολικής εκπαίδευσης που θα πρέπει να ακολουθήσουν και μία σειρά από άλλες παραμέτρους όπω φύλλο, μητρική γλώσσα, εθνικότητα, προχώρησαν οι αρμόδιοι συντονιστές εκπαίδευσης του κέντρου.

Σύμφωνα με αυτήν η κατάσταση έχει ως εξής:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Οπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο εκ των αντίστοιχων υπευθύνων του κέντρου φιλοξενίας Χέρσου Αθανάσιος Αλατζόγλου, κάτι τέτοιο δεν έχει πραγματοποιηθεί γιά το εν λόγω κέντρο καθώς προβλέπεται στο εγγύς μέλλον κατάργησή του και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το κυβερνητικό πρόγραμμα δομή εκπαίδευσης εντός του χώρου των κέντρων φιλοξενίας προβλέπεται μόνον γιά νηπιαγωγεία.

Μάλιστα με μέριμνα της ΜΚΟ «Save the Children» στο κέντρο έχει μεταφερθεί σχετικός κτιριακός εξοπλισμός σε μορφή κοντέηνερ και αυτό που απομένει να διευκρινισθεί από μέρους του υπουργείου είναι εάν θα χρησιμοποιηθεί γιά τον σκοπό αυτό καθώς το κέντρο Ν.Καβάλας δεν έχει αποσταλεί όπως συνέβη αλλού.

Το κτήριο αποτελείται από τρείς αίθουσες διδασκαλίας και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του. Η χρηματοδότηση της κατασκευής γίνεται από την Ύπατη Αρμοστεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης ότι στον νομό μας έχει ξεκινήσει εδώ και λίγο διάστημα η φοίτηση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση των προσφυγόπουλων που διαμένουν σε ωρισμένα αστικά κέντρα του νομού μας, εκτός των κέντρων φιλοξενίας σε δύο δημοτικά σχολεία του 6ου και 10ου Κιλκίς και Αξιούπολης μέσω της συμμετοχής δέκα μαθητών σε κάθε ένα από τα δύο τμήματα υποδοχής που έχουν δημιουργηθεί.

Αν και μετά την αποχώρηση των μισών εξ αυτών στο τμήμα της Αξιούπολης είχαμε την κατάργησή του με αποτέλεσμα τα υπολοιπα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στα υπόλοιπα τμήματα των τάξεων του σχολείου συμμετέχοντας μαζί με τα ελληνόπουλα στην παρακολούθηση του προγράμματος που έχει εκπονηθεί από πλευράς του υπουργείου γι’ αυτήν την κατηγορία των μαθητών.

το κτήριο που κατασκευάζει η ΜΚΟ Save the Children στην Ν. Καβάλα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα στεγάσει τα Νηπιαγωγεία των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων. , σύμφωνα με στέλεχος της Save the Children.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Νέοι… ούτε για δείγμα!

Μνημόσυνο σε χωριό του νομού, με τον εφημέριο ιερέα να συνοδεύεται στην τελετή από δύο ηλικιωμένους… άνω των 80! Νέοι […]