Πολιτική

Ο.Τσαβδαρίδης: Οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν ενημέρωση γιά την κλιματική κρίση και τις συνέπειές της

O Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε: «Μην πασχίζεις να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας, αλλά άνθρωπος αξίας».

Έχοντας πάντα υπ’ όψιν μου τα σοφά λόγια αυτού του μεγάλου επιστήμονα αποφάσισα να καταθέσω την άποψη μου γιά την κλιματική αλλαγή αφού βέβαια ευχηθώ, μέσα από την καρδιά μου ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ στους αδικοχαμένους Θεσσαλούς συνανθρώπους μας.

Φίλες και φίλοι, η φύση εκδικείται… Η ολέθρια καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο ήταν η πιο πρόσφατη και θλιβερή απόδειξη.

Γνωστοί πολιτικοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι, ο αρμόδιος περιφερειάρχης, οι δήμαρχοι αλλά πρωτίστως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταδεικνύουν με τα λεγόμενά τους το μέγεθος αυτής της καταστροφής. Διαπιστώθηκε, λοιπόν, ότι έπεσε νερό 3 μέτρων μέσα σε 24 ώρες και αυτό το γεγονός, αυτό το δυσεπίλυτο πρόβλημα, δεν αντιμετωπίζεται εν μία νυκτί. Συμφωνώ, αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια.

Σας θυμίζω, ότι σ’ ένα παλαιότερο άρθρο μου, ανέφερα ότι οι σεισμοί είναι φυσικά φαινόμενα, που εκδηλώνονται χωρίς σαφή προειδοποίηση, δεν μπορούν να αποτραπούν και παρά το γεγονός ότι διαρκούν πολύ λίγο, μπορούν να προκαλέσουν τεράστιες υλικές ζημιές στις ανθρώπινες υποδομές, επιφέροντας παράλληλα σοβαρούς τραυματισμούς και απώλειες ανθρώπων και ζώων.

Προςτην κατεύθυνση αυτή, μιας και τα σεισμικά φυσικά φαινόμενα είναι αδύνατον να ελεγχθούν ή να προβλεφθούν, η μόνη λύση, διαχρονικά, ήταν η ισχυροποίηση των αντισεισμικών σχεδιασμών και Κανονισμών. Με λίγα λόγια, στόχος όλων των αντισεισμικών κανονισμών παγκοσμίως, ήταν η ανέγερση όλο και περισσότερο ανθεκτικών κατασκευών. Σήμερα, υπάρχει χάρτης, που χωρίζει την Ελλάδα σε σεισμικές ζώνες. Ο κάθε μηχανικός, ανάλογα με την περιοχή που θέλει να κατασκευάσει κάποιο έργο, είναι υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του αυτούς τους συντελεστές ασφαλείας.

Είμαι σίγουρος, ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση, μετά την καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, θα ενεργοποιηθεί και πάλι η επιστημονική κοινότητα στην χώρα μας, φτιάχνοντας χάρτη της Ελλάδος που θα τη χωρίζει σε ζώνες. Θα χωρίζει δηλαδή τη χώρα μας σε περιοχές λίγο επικίνδυνες, πολύ επικίνδυνες και άκρως επικίνδυνες, ανάλογα με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γνωστοποιώντας, παράλληλα, τους συντελεστές ασφαλείας, έτσι ώστε στην κάθε περιοχή να γίνονται ανθεκτικότερα και ποιοτικότερα έργα.   Με τον τρόπο αυτό, οι μελετητές ανάλογα με την επικινδυνότητα της περιοχής, θα πρέπει να σχεδιάζουν, λαμβάνοντας υπόψη τους συντελεστές ανθεκτικότητας, για όλα τα έργα που θα πραγματοποιούν.

Είναι εξ ίσου σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο σχεδιασμός αυτών των έργων θα   πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένα γραφεία τα οποία μπορούν να έχουν όλα τα δεδομένα της υπό μελέτη περιοχής (π.χ. το ανάγλυφό της με καταγεγραμμένα όλα τα στοιχεία λεπτομερώς: τα ρυάκια, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα υπάρχοντα φράγματα, τα υφιστάμενα αντιπλημμυρικά έργα, υδρογραφήματα, δεδομένα από το αστεροσκοπείο κλπ.). Άρα, μελέτες αποσπασματικές για το θεαθήναι δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτε, σε πολλές δε περιπτώσεις ενδεχόμενα να προξενούν και ζημιές.

Γι’ αυτό, πολλές φορές, υποστηρίζω σε συζητήσεις ότι εάν η καρέκλα του δημάρχου, περιφερειάρχη, βουλευτή, υπουργού ήταν «ηλεκτρική», δηλαδή εάν κρινόταν νομικά κάθε άσκοπη και άστοχη κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, τότε θα ήθελα να μάθω πόσοι θα ήταν διατεθειμένοι να είναι υποψήφιοι. Με δεδομένο, όμως, ότι υπάρχει ατιμωρησία, ο κάθε ένας δηλώνει και πράττει ό, τι του αρέσει.

Μήπως άραγε ήρθε η ώρα να αναλογιστούμε το ρόλο της πρόληψης για την κλιματική αλλαγή;

Είναι γνωστό σ’ όλους ότι από τις κυριότερες αιτίες που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή είναι η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του νερού, του εδάφους, η όξινη βροχή, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η ραδιενεργός ρύπανση.

Σκεφτείτε ότι χιλιάδες αεροπλάνα, αυτοκίνητα, πλοία, εργοστάσια, λιπάσματα, πυρηνικές δοκιμές, πυρηνικά απόβλητα κλπ, κάθε δευτερόλεπτο, ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, το νερό και το έδαφος του πλανήτη γη.

Σκεφτείτε, επίσης, τις κυριότερες επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου: αύξηση των βροχοπτώσεων, μεγαλύτερη ξηρασία, συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, αλλαγές στη βλάστηση κλπ.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι όλοι οι πολίτες έχουν την ευθύνη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό, χρειάζεται η περιβαλλοντική αγωγή των πολιτών, δια μέσου της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, προκειμένου να αποκτήσουν στάσεις και συμπεριφορές φιλικές προς το περιβάλλον.

Η διαμόρφωση συνειδητών πολιτών που θα προτείνουν λύσεις και θα συμμετέχουν στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων για την προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αποτελεί την πλέον ελπιδοφόρα επένδυση για ένα καλύτερο περιβαλλοντικά μέλλον.

Όσον αφορά στους πολιτικούς μας, πίστευα και πιστεύω ότι πρώτα από όλα πρέπει να εκπαιδεύονται και μετά να αναζητούν θέση εκπροσώπησης πολιτών. Πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να έχουν διοικητικά προσόντα, πρέπει να γνωρίζουν στοιχειώδη οικονομικά, πρέπει να γνωρίζουν την αξία της μελέτης, επίβλεψης και κατασκευής των δημοσίων έργων, πρέπει να γνωρίζουν τα στοιχειώδη για την κλιματική αλλαγή, πρέπει να έχουν όραμα και στόχους για την ανάπτυξη και την ασφάλεια των πολιτών κλπ. Ανεκπαίδευτοι πολιτικοί δεν μπορούν πλέον να ρυθμίζουν τις τύχες των πολιτών, αυτοσχεδιάζοντας και σκορπώντας το υστέρημα του ελληνικού λαού, που προέρχεται από την σκληρή φορολογία που επέβαλε το κράτος.

Η χώρα δε μπορεί να αντέξει άλλες «προχειρότητες- επιπολαιότητες ».

«Με το χέρι στην καρδιά», φίλες και φίλοι, θέτω έναν προβληματισμό στους πολίτες, αλλά ιδιαίτερα   σ’ όλους τους πολιτικούς, που ασχολούνται με την τοπική και την περιφερειακή διοίκηση του τόπου μας:

Ποιό είναι το «μάστερ πλαν», που αφορά στην κλιματική αλλαγή στο τόπο μας; Με απλές κουβέντες, ποιός είναι ο σχεδιασμός πρόληψης και όχι θεραπείας καταστροφών από την κλιματική αλλαγή; Δηλαδή πώς θα βοηθήσουν οι πολιτικοί μας, έτσι ώστε να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα, για να μην χαθούν περιούσιες σε ένα ενδεχόμενο π.χ. πλημμυρικό φαινόμενο, όπως πρόσφατα συνέβη στον θεσσαλικό κάμπο;

«Με το χέρι στην καρδιά», φίλες και φίλοι, σε λίγες μέρες έχουμε αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, και επειδή είναι λάθος να ψηφίζουμε πολιτικούς με ροπή στη δημαγωγία, στο λαϊκισμό, στην επιπολαιότητα, στην αναξιοπιστία, και στο υποανάπτυκτο αίσθημα της υπευθυνότητας, θα ήθελα πραγματικά να δω σε ένα έστω περιφερειακό κανάλι του υποψήφιους περιφερειάρχες αλλά και τους υποψήφιους δημάρχους να απαντούν σε ερωτήματα δημοσιογράφων και πολιτών.

Και αυτά τα καίρια ερωτήματα δεν είναι άλλα από τα εξής:

-Ποιό είναι το όραμα τους για την περιβαλλοντική πολιτική στον τόπο μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για την οικονομική βελτίωση του εισοδήματος των πολιτών του νομού μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για την υγεία στον τόπο μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για την παιδεία στον τόπο μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό του τόπου μας;

-Ποιό είναι το όραμα τους για τις βιοτεχνίες, τα εμπορικά καταστήματα, τους ελεύθερους επαγγελματίες του τόπου μας;

-Με ποιό τρόπο θα λύνουν προβλήματα πολιτών, τα οποία είναι πάρα πολλά και έχουν συσσωρευτεί από την περίοδο των μνημονίων;

-Ποιό είναι το όραμα τους για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στον Νομό μας, και ποιά θα είναι η κοινωνική τους πολιτική;

-Ποιό είναι το όραμα τους για την ενεργειακή πολιτική στον Νομό μας;

Όπως και πολλά άλλα………

 

«Κάθε εξουσία όταν γίνει ισχυρή, δεν θεωρεί τίποτε πιό ωφέλιμο από το δικό της συμφέρον», έλεγε ο Μένανδρος.

«Με το χέρι στην καρδιά», φίλες και φίλοι, αναλογιζόμενος τη ρήση του Μενάνδρου θεωρώ πως σήμερα (όχι μετά τις εκλογές), οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν την ενημέρωση για τα οράματα, τις θέσεις, τις ιδέες και τους στόχους που έχει η κάθε παράταξη.

Οι διαμάχες των πολιτικών δεν πρέπει να γίνονται μονάχα για τις θέσεις τους. Οι διαφορετικές απόψεις χρειάζεται να υπάρχουν, αλλά να έχουν πάντοτε απώτερο στόχο την σωστή οργάνωση και εκτέλεση ποιοτικών έργων ανάπτυξης σε κάθε τομέα δραστηριότητας του τόπου μας.

Φίλες και φίλοι, οι πολιτικοί μας σήμερα, όπως και κάθε ημέρα, μιλούν για την ζωή μας. Για αυτήν σχεδιάζουν, αυτήν ονειρεύονται για λογαριασμό μας, αυτήν μας υπόσχονται αλλά και τελικά αυτήν τη ζωή μας οφείλουν.

Γιατί η κάθε ψήφος ενέχει προσδοκία, ελπίδα αλλά και δύναμη. Μία δύναμη που οι πολίτες, πολλές φορές, δεν αναλογιζόμαστε και δεν την συναισθανόμαστε.

Γιατί η ψήφος δεν ανήκει μονάχα σε εμάς, αλλά στην κοινωνία μας και στα παιδιά μας.

Μην «χαρίσετε», λοιπόν, την ψήφο σας, δίχως τη δέσμευση μιας ουσιαστικής και ελπιδοφόρας υπόσχεσης αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του τόπου μας. Πρέπει με τις πράξεις μας να αποδείξουμε σ’ όλους τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς «άρχοντες» ότι δεν είμαστε απλοί χειροκροτητές.

Φίλες και φίλοι, κατά τον Αριστοτέλη, η συγκρότηση της πόλης, οφείλεται, στο ότι οι άνθρωποι σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ζώα, διαθέτουν λόγο. Ως έλλογα όντα λοιπόν, συγκρότησαν την πόλη για το συμφέρον τους και την επίτευξη του τελικού τους σκοπού που είναι η ευζωία και η ευδαιμονία.

Επιζητώντας λοιπόν ένα μέλλον φωτεινό για τον νομό Κιλκίς, σας ανέφερα όλα τα παραπάνω, περισσότερο ως ανάγκη έκφρασης και «σπόρο» γόνιμης περαιτέρω σκέψης – προβληματισμού.

*Πολιτικού μηχανικού, «Πολίτη του νομού Κιλκίς»

Περισσότερα

Σ.Παραστατίδης: “Η Επαγγελματική Κατάρτιση είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να εξαντλείται σε fast track επισκέψεις με πρόχειρες εξαγγελίες”

Τον περασμένο Απρίλιο – λίγο πριν το Πάσχα – σε επίσκεψη στο Κιλκίς του Υπουργού Παιδείας εξαγγέλθηκε η δημιουργία δεύτερου […]

Δείτε ακόμα

Χωρίς να «ιδρώσει» πρόεδρος

Μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΕΒΕ Κιλκίς στις επερχόμενες εκλογές στα τέλη Νοεμβρίου θα είναι ο μέχρι σήμερα αντιπρόεδρος […]