Κιλκισιώτικες κουβεντούλες

Παράλειψη …δεκαετιών

Τον τελευταίο καιρό οι δύο δήμοι διατυπώνουν προτάσεις αναφορικώς είτε με την ονοματοδοσία είτε με την μετονομασία οδών, πλατειών και χώρων.

Σε ωρισμένες περιπτώσεις τέτοιες προτάσεις δίνουν τέλος σε παραλείψεις ή ολιγωρίες ακόμη και …δεκαετιών.

Στις πιό «χτυπητές» από τις εν λόγω παραλείψεις, που έχει «στιγματίσει» γιά πάντα τον πρώην δήμο Αξιούπολης, τόσο τον ιστορικό εντός των στενών ορίων του οικισμού όσο και τον «καποδιστριακό», συγκαταλέγεται αυτή του ονόματος του Ηλία Μπαλλάση.

Πρόκειται γιά τον άνθρωπο που σε ακραίως δυσμενή χρονική περίοδο «κίνησε γη και ουρανό» και με άοκνες προσπάθειες, σύντονες ενέργειες, συνεχείς παραστάσεις και διαβήματα και εκμεταλλευόμενος κάποιες ευνοϊκές συγκυρίες, πέτυχε ώστε να αναχθεί η τότε μικρή κοινότητα σε δήμο πολύ πριν γίνουν τέτοιοι άλλοι μεγαλύτεροι οικισμοί, όπως η Γουμένισσα και το Πολύκαστρο.

Γι’ αυτό και μόνο (χώρια της όποιας άλλης προσφοράς του στον τόπο του) το όνομα του Ηλία Μπαλλάση άξιζε να κοσμεί ένα δρόμο ή μία πλατεία ή κάποιον άλλο σημαίνοντα χώρο της Αξιούπολης ή η μορφή του υπό τύπον προτομής να τοποθετηθεί σε κάποιο περίοπτο σημείο της κωμόπολης.

Αυτό, όμως, που κακώς ή μάλλον κάκιστα δεν έγινε έως τώρα με πρωτοβουλία κάποιας από τις δημοτικές αρχές Αξιούπολης, μπορεί κάλλιστα να γίνει τώρα από την δημοτική αρχή Παιονίας, μιάς και η Αξιούπολη αποτελεί συστατικό στοιχείο του νέου «καλλικρατικού» δήμου.

Αν μη τι άλλο μία εκ μέρους της κίνηση απόδοσης του ονόματος του Ηλία Μπαλλάση σε δρόμο ή πλατεία η χώρο της Αξιούπολης και την αδικία δεκαετιών εις βάρος της μνήμης του θα τερματίσει και «πόντους» στην «καλή έξωθεν μαρτυρία» των σημερινών αυτοδιοικητικών αρχόντων θα προσθέσει.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα