Πολιτική

Κ.Σιωνίδης: «Ο δήμος Παιονίας αξίζει μιάς πολύ καλύτερης μοίρας»

Την πρώτη δημόσια συγκέντρωση διακήρυξης αρχών πραγματοποίησε την Κυριακή 17.2.19, στο πολιτιστικό κέντρο Πολυκάστρου ο επικεφαλής της παράταξης «Η Παιονία της Προόδου», υποψήφιος δήμαρχος Κώστας Σιωνίδης.

Στην κατάμεστη από φίλους και στελέχη της παράταξης αίθουσα ο κ. Σιωνίδης παρουσίασε το όραμά του γιά την Παιονία και τις αρχές και τις αξίες, βάσει των οποίων θα υπηρετήσει τον δήμο.

Στο ακροατήριο συμπεριλαμβάνονταν στελέχη με σημαντική διαδρομή στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του δήμου Παιονίας, όπως ο πρώτος «καποδιστριακός» δήμαρχος Αθανάσιος Λαπόρδας, ο άλλοτε δήμαρχος Πολυκάστρου Δημήτρης Κουλίνας και οι πρώην δήμαρχοι Ευρωπού Γιώργος Γίτσος και Ευθύμης Κουρτζανίδης αλλά και εν ενεργεία αυτοδιοικητικά στελέχη που κατά την εν εξελίξει δημοτική θητεία είχαν στηρίξει την παράταξη της νυν δημοτικής και μάλιστα από θέσεις ευθύνης αλλά έχοντας διαχωρίσει πλέον την θέση τους από αυτήν, όπως οι Γιάννης Αδαμόπουλος, Σάκης Τζούρτζος και Ευανθία (Εβελίνα) Πολιτίδου. Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης.

Τον υποψήφιο δήμαρχο Παιονίας προλόγισαν οι επί 22 έτη πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Σωτήρης Καπετανόπουλος, συμπατριώτης του κ. Σιωνίδη καθώς οι οικογένειές τους κατάγονται από την Γευγελή, και ο πρόεδρος του επαγγελματικού επιμελητηρίου Πειραιώς οικονομολόγος Γιάννης Βουτσινάςα, ο οποίος ανέφερε, ότι με τον κ. Σιωνίδη είχε «μία γόνιμη συνεργασία, ενδεικτική του λιτού, μεστού και αποτελεσματικού τρόπου λειτουργίας του και στα θέματα, που άπτονται των αρμοδιοτήτων των επιμελητηρίων».
Ακολούθησε η ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Παιονίας, με τον κ. Σιωνίδη να λέγει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«….Αγαπητοί μου συνδημότες και εκπρόσωποι του δήμου μας, για τους περισσότερους Έλληνες η Παιονία είναι ένας διοικητικός τίτλος. Μετά την δημοσιότητα που, λόγω του Προσφυγικού, είχε η Ειδομένη και λόγω του Μακεδονικού, οι Εύζωνοι ,ίσως κάποιοι όταν ακούν Παιονία να θυμούνται πως είναι μια περιοχή κάπου κοντά στα σύνορα. Εγώ θα ήθελα στο άκουσμα της λέξης Παιονία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα και την Ευρώπη να σκέφτονται πολλά και όμορφα πράγματα. Να βλέπουν το τόπο μας με τα δικά μας μάτια, να οραματίζονται μαζί μας, να οραματίζονται, για την Παιονία που μας ενώνει , για την Παιονία που μας αξίζει.

Να θυμούνται τους τέσσερις δήμους και την κοινότητα Λειβαδίων που ενώθηκαν το 2011. Τις πόλεις και τους οικισμούς που συνθέτουν το γεωγραφικό μας ανάγλυφο. Από τα νεοκλασικά κτίρια και τα στενά σοκάκια της Γουμένισσας έως τον αστικό συγκρότημα του Πολυκάστρου και της Αξιούπολης. Από την άγρια ομορφιά του οικισμού των Λειβαδίων έως τον Εύρωπο και τον Άγιο Πέτρο. Πέντε δημοτικές ενότητες που συμμετέχουν ισότιμα στη διοίκηση, και αναπτύσσονται ισόρροπα και αναλογικά….

«Μπορεί να αναπτυχθεί»
…Φίλοι μου, ο δήμος είναι η κοινωνία μιας περιοχής και εκφράζει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες της. Μπορεί ο δήμος μας, να μην μπορεί να διαθέσει γη στους νέους αγρότες, να μην μπορεί να ιδρύσει μια δημοτική αγροτική επιχείρηση αλλά μπορεί να επεκτείνει τις υποδομές, να φροντίσει τους αγροτικούς δρόμους και τις αρδεύσεις, να γίνει πηγή πληροφόρησης για έργα και χρηματοδοτήσεις, να γίνει κέντρο επιμόρφωσης, να γίνει πρεσβευτής των παραγωγών της περιοχής, να συντονίσει τις τοπικές και τις ιδιωτικές προσπάθειες και να αυξήσει τη φήμη του τόπου προέλευσης των προϊόντων μας. Η τεχνολογία εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Η περιοχή μας μπορεί να αναπτυχθεί από την παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Αν η παραγωγή μας ήταν μόνο το σιτάρι και το καλαμπόκι τότε η οποιαδήποτε σύγκριση με τις μεγάλες παραγωγικές χώρες που έχουν αχανείς πεδιάδες, θα ήταν μάταιη. Το δικό μας ανάγλυφο όμως, επιτρέπει σύνθετες παραγωγές….

….Να έλκονται από το Πάϊκο και τον Αξιό. Να σκέπτονται , όμορφες δράσεις και προσπάθειες νέων ανθρώπων να στήσουν περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές, ημιμαραθώνιους, να οργανώσουν σημεία χειμερινής και καλοκαιρινής διαβίωσης για άσκηση και περιπέτεια στην φύση, στα Λειβάδια, την γαλάζια λίμνη, την λίμνη Μεταλλείου , τα δύο ποτάμια της Γουμένισσας και τον Άγιο Παντελεήμονα στο Μικρόδασος. Νέοι από την Ελλάδα και την Ευρώπη με αντίστοιχες ευαισθησίες να ανακαλύπτουν εναλλακτικές τουριστικές εμπειρίες. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να στηρίξουμε. Πρωτοβουλίες που απαιτούν λίγα χρήματα, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και βοηθούν την ανάπτυξη. Για τον τουρισμό, για παράδειγμα, μιλάνε όλοι. Εδώ στην Παιονία την Ειδομένη και τους Ευζώνους βρίσκονται μια σιδηροδρομική και οδική πύλη της πατρίδας μας. Εκατομμύρια επισκέπτες περνούν από τον τόπο μας. Κι όμως, κανείς δεν πρόκειται να σταθεί στην Παιονία αν δεν τον καλέσουμε, αν δεν ετοιμάσουμε όσα χρειάζονται, αν δεν προσφέρουμε αυτά που θα μας ξεχωρίσουν…..
….Αυτή την Παιονία ονειρεύομαι φίλοι μου. Ένα τόπο καθαρό και φιλόξενο, να παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, να τυποποιεί, να εξάγει , να σέβεται τη φύση και να αξιοποιεί τις δυνατότητές της. Ένα τόπο που παρέχει δυνατότητες εργασίας στους νέους ,μόρφωση στα παιδιά και αξιοπρεπή διαβίωση στην τρίτη ηλικία…..

«Εικόνα διάλυσης»
….Οι δήμοι φίλες και φίλοι , λειτουργούν με την αρχή της συνέχειας. Κάθε νέα διοίκηση παραλαμβάνει από την προηγούμενη , διοικεί και παραδίδει μετά από τέσσερα χρόνια στην επόμενη. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχώ βαθειά για την πορεία του δήμου μας και ότι με στεναχωρεί η εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει σήμερα. Απογοητεύομαι όταν σκέπτομαι πόσα σημαντικά έργα χάθηκαν και πόσες ευκαιρίες πέρασαν αναξιοποίητες τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια…..
…Σήμερα βρισκόμαστε εδώ για να σας ανακοινώσω τις αρχές που μας διέπουν, τις αρχές βάσει των οποίων θα διοικήσουμε, αύριο, τον τόπο μας….«Οι θεμελιώδεις αρχές»

Για να επιτύχουμε πρέπει να εξασφαλίσουμε την ενότητα της κοινωνίας και να παραμείνουμε προσηλωμένοι στις ουσιώδεις και αδιαπραγμάτευτες αρχές της παράταξής μας για τα βασικά και θεμελιώδη θέματα στην χάραξη της πολιτικής μας :
• Διαφάνεια στην άσκηση της διοίκησης, σεβασμός στη θεσμική λειτουργία των οργάνων της αυτοδιοίκησης.
• Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, βιώσιμη και ισόρροπη διαχείριση των πόρων του, όπως το νερό, το πράσινο, η καλή χρήση του εδάφους .
• Στήριξη και ανάπτυξη της παιδείας, προστασία των νέων, σεβασμός και διαφύλαξη της παράδοσης, των ιστορικών καταβολών και της θρησκευτικής νόησης των δημοτών.
• Προστασία των δικαιωμάτων των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων γερόντων, ατόμων με προβλήματα υγείας, δημοτών με οικονομική δυσπραγία, και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Στήριξη των υποδομών υγείας και των δομών φροντίδας του δήμου….

«Μόνο τον δημότη»
….Θέλουμε ένα δήμο που στο επίκεντρο του να έχει μόνο το δημότη.
Ένα δήμο που σέβεται τα χρήματα των δημοτών, και νοικοκυρεύει τα οικονομικά. Ένα δήμο που σταματά την σπατάλη, μια και καλή! Ένα δήμο που αξιοποιεί το έμψυχο δυναμικό του. Ο δήμος Παιονίας ξέρεται, έχει πολλά και ικανά στελέχη. Έμπειρους και άξιους υπαλλήλους που μπορούν να προσφέρουν ποιοτική εργασία. Πρέπει να τους δώσουμε τη δυνατότητα να παράγουν έργο ανάλογο με τις δυνατότητες τους. Οι παλιές μικροπολιτικές τακτικές του αιρετού που κρατά τους υπαλλήλους στο περιθώριο για να δημιουργεί πελατειακές ψηφοθηρικές σχέσεις δεν έχουν θέση στη Παιονία που ονειρευόμαστε….

….Σας μιλώ για την Παιονία, αγαπητοί φίλοι και φίλες, γιατί αυτήν πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν σκεφτόμαστε τι θα ψηφίσουμε σε τρεισήμισι μήνες. Αυτός ο τόπος μας γέννησε, αυτός μας τρέφει και αυτόν αγαπάμε. Τα χρόνια που συμμετέχω στην αυτοδιοίκηση , η σκέψη και ο χρόνος μου αφιερώθηκαν στην πρόοδο του. Πιστεύω στη συναίνεση και τη θέτω ως βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και ισχυρής δημοτικής αρχής….
….Σήμερα φίλοι μου κάνουμε ένα μεγάλο βήμα εμπρος. Η παρουσία σας είναι η δύναμη μας. Μας δίνει ελπίδα ότι το αύριο της Παιονίας θα βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων που βλέπουν την αυτοδιοίκηση σαν στίβο πολιτικής και κοινωνικής προσφοράς. Ο δρόμος προς τις εκλογές , θα είναι μακρύς. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Θα δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι όταν προσπαθείς τίμια και εργατικά, το αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα σε δικαιώνει…».

Περισσότερα

Χρήστος Σπίγκος: Οι καιροί ου μενετοί

Η συναρπαστική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και αργότερα με τη διασταλτική προσθήκη «ΠΣ», θα προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον αρκετών πολιτικών επιστημόνων, […]

Δείτε ακόμα