Πολιτική

“Πυρά” κατά ΔΕΥΑ Παιονίας απο σύσσωμη την μειοψηφία του δημ. συμβουλίου

Τα «πυρά» όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας δέχθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Παιονίας την Τρίτη η δημοτική αρχή γιά μία σειρά από ζητήματα και κυρίως στο θέμα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ.

Κριτική η οποία δεν σχετίσθηκε τόσο με την σημερινή πρακτική της αλλά κυρίως με το γεγονός, ότι έχει έλθει σε πλήρη αντίθεση με τα όσα αυτά είχε διατυπώσει στο παρελθόν, είτε ασκώντας κριτική στην προηγούμενη διοίκηση, πολλά μέλη της οποίας μαζί με τον επικεφαλής της Κωνσταντίνο Σιωνίδη αποτελούν σήμερα στελέχη της μείζονος μειοψηφίας, είτε προκαθορίζοντας την δική της πολιτική επ’ αυτών των θεμάτων.

Γεγονός, που αποτυπώθηκε και στην από μέρους των καταψήφιση των σημαντικοτέρων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αυτό που αφορούσε στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑ Παιονίας, που παραμένει στα περυσινά επίπεδα τιμών παρά της περί του αντιθέτου εξαγγελίες του προέδρου της Αθανασίου Τζούρτζου την περασμένη Ανοιξη, ότι αυτές θα ήταν μειωμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες της προηγούμενης περιόδου.

Πέραν βεβαίως του ζητήματος της υπαναχωρήσεως από πλευράς της δημοτικής αρχής στο θέμα των τιμών, κριτική δέχθηκε και η εισηγητική πρόταση του προέδρου Αθανασίου Τζούρτζου και ως προς το πνεύμα και την εν γένει φιλοσοφία της, καθώς χαρακτηρίσθηκε από τους κκ Κωνσταντίνο Σιωνίδη, Ιορδάνη Τσιτουρίδη και Τριαντάφυλλο Ναλμπάντη «άδικη», «μεροληπτική» υπέρ της δημοτικής ενότητας Γουμένισσας από όπου εκλέγεται ο πρόεδρος και χωρίς σημαντική «κοινωνική διάσταση», ενώ εμπεριέχει και λάθη που είχαν επισημανθεί την περασμένη Ανοιξη και η διόρθωσή των είχε γίνει αποδεκτή σε προφορικό επίπεδο.

Από μέρους της δημοτικής αρχής και κυρίως του εισηγητή της πρότασης και προέδρου της ΔΕΥΑ Παιονίας τέθηκαν τα προβλήματα, που στάθηκαν εμπόδιο στην έμπρακτη προοπτική μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΥΑ των εφετινή περίοδο, και τα οποία σχετίζονται με το έλλειμμα πόρων από έσοδα που δεν εισέρευσαν στα ταμεία όπως αυτά από την λειτουργία δύο επιχειρήσεων εμφιάλωσης νερού από πηγές του δήμου αλλά και δαπάνες γιά πρόστιμα και επιστροφές χρημάτων σε φορείς, όπως ο ΟΑΕΔ, που επί της ουσίας «μπλοκάρουν» την διάθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε μειώσεις.

Κάτι το οποίο αμφισβήτησε ευθέως ο κ. Σιωνίδης παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τις εν λόγω δαπάνες πο υ ήσαν γνωστά στην διοίκηση της ΔΕΥΑ την περίοδο των εξαγγελιών γιά μειώσεις.

Πέραν τούτων, ο κ. Τζούρτζος έθιξε γιά ακόμη μία φορά το γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΥΑ Παιονίας που λόγω εφαρμογής του «Καλλικρατικού» νόμου και των περιορισμών σε θέματα πρόσληψης προσωπικού αλλά και της εμπλοκής της σε θέματα εξυπηρέτησης του δήμου που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων της αλλά εκτελούνται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των δημοτών.

Εξ ου και η πρότασή του γιά πραγματοποίηση ειδικής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το πλαίσιο λειτουργίας της ΔΕΥΑ με σκοπό την από κοινού οριοθέτησή της, κάτι που έγινε αποδεκτό άμεσα από πλευράς του κ. Σιωνίδη που επεσήμανε και μία ακόμη παράμετρο, που σχετίζεται με το θέμα.

Κάτι το οποίο αφορά στην δυνατότητα καθορισμού περαιτέρω μείωσης ανταποδοτικών τελών, πέραν του ισχύοντος πλαφόν, σε ειδικές ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως θα προέβλεπε το επωνομαζόμενο παράλληλα πρόγραμμα της κυβέρνησης, που εσχάτως αναβλήθηκε η προώθηση του προς ψήφιση.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα