«Το ολοκαύτωμα των Κρουσίων δεν θα παραδοθεί στην λήθη»
Συμπληρώθηκαν φέτος 72 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στα Κρουσοχώρια Κιλκίς. Στο ολοκαύτωμα των τριών χωριών (Αμπελόφυτου, Κυδωνιάς και Κλειστού) των Κρουσίων εκτελέσθηκαν 96 άνδρες, από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και ισοπεδώθηκαν τα εν λόγω χωριά.
Ο δήμος Αγίου Δημητρίου Αττικής, η Ένωση Ποντίων Νέας Σμύρνης, Δάφνης και Α.Δημητρίου «Μαύρη Θάλασσα» και ο σύλλογος Κιλκισιωτών Αθηνών και περιχώρων τίμησαν την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013 τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην θεατρική αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του δήμου Αγίου Δημητρίου, στο δημαρχείο, που γέμισε ασφυκτικά.
Προλόγισε η πρόεδρος της «Μαύρης Θάλασσας» Ράνια Χρυσοχοΐδου, που είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στην δήμαρχο Αγίου Δημητρίου
Μαρία Ανδούτσου, η οποία επεσήμανε ότι η παρουσία στον χώρο αυτό είναι ζήτημα συνείδησης και χρέους στη μνήμη των 96 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, για να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη και παρέθεσε το χρονικό της εκτέλεσης των κατοίκων των Κρουσοχωρίων, την πυρπόληση των χωριών και την αγριότητα που επέδειξαν οι Γερμανοί κατακτητές στον άμαχο πληθυσμό του Κλειστού, Αμπελόφυτου και Κυδωνιάς, τα οποία ήταν από τα πρώτα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας που πήραν τα όπλα ενάντια στον κατακτητή για λευτεριά, ανεξαρτησία και δημοκρατία.
Στην σύντομη παρέμβαση ο πρόεδρος των Κιλκισιωτών Βασίλης Κωνσταντινίδης, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες του συλλόγου για την γνωστοποίηση και ανάδειξη του ολοκαυτώματος, τόνισε με έμφαση:
«Δεν θέλουμε και δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, να οδηγήσουμε το χρονικό του ολοκαυτώματος στη λήθη. Η ιστορική μνήμη είναι οδηγός μας», επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι χρέος της Πολιτείας να αναγνωρίσει και να τα εντάξει στους μαρτυρικούς τόπους, να αναδειχθεί το ολοκαύτωμα ως ένα σύμβολο αγώνα και ειρήνης.
«Θα ήταν ιδιαίτερα «τραγικό», είπε, «να ξεχνάμε και να μην τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν και αγωνίσθηκαν για ελευθερία του τόπου μας.»
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κύριο ομιλητή, τον Κιλκισιώτη ιστορικό Βλάση Αγτζίδη.
Η παρουσίαση των γεγονότων από τον κ. Αγτζίδη υπήρξε μοναδική. Αφού περιέγραψε τις πολιτικές συνθήκες που επικρατούσαν στον μεσοπόλεμο στο Κιλκίς και στον προσφυγικό πληθυσμό, ο οποίος εγκαταστάθηκε στον νομό μας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους Καρσλήδες, όπως χαρακτήρισε τους Ποντίους από τον Καύκασο. Αναλύοντας τις πολιτικές συνθήκες και την πολιτική ωριμότητα των κατοίκων του νομού περιέγραψε με λεπτομέρεια την ανάπτυξη του αντάρτικου κινήματος ενάντια στον κατακτητή. Πρόσθεσε πολλές λεπτομέρειες για την πολιτική των σκληρών αντίποινων της γερμανικής διοίκησης. Αναφέρθηκε στην ανταρτοομάδα «Αθανάσιος Διάκος» και στα τρία χωριά που βρέθηκαν στο επίκεντρο των διεργασιών, συγκρότησης και δραστηριοποίησης τους, στην εκτέλεση του ανδρικού πληθυσμού, την καταστροφή των χωριών.
Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Αγτζίδη η συντονίστρια της εκδήλωσης Ράνια Χρυσοχοΐδου διάβασε ψήφισμα καταδίκης του Φασισμού, που εγκρίθηκε ομόφωνα.
Η συνέχεια ήταν πράγματι μοναδική, όταν η παιδική χορωδία του δήμου ανέβηκε στη σκηνή. Καλύτερο κλείσιμο δεν μπορούσε πράγματι να γίνει. Όλα τα τραγούδια ήταν προσεκτικά επιλεγμένα που ταίριαζαν στην εκδήλωση και η εκτέλεση ήταν τέλεια. Καταχειροκροτήθηκαν από όλους για αρκετή ώρα.