Γενικά

Η μοναξιά μπορεί να είναι πολλά, όμως σίγουρα όχι η καλύτερη παρέα

 Γράφει η Όλγα Στράντζαλη*


Γράφει η Όλγα Στράντζαλη*

Σκέφτεσαι ώρες ώρες ότι η ζωή κυλά και χάνεται μπροστά από τα μάτια σου χωρίς να το καταλάβεις! Νιώθεις ότι οι ώρες τρέχουν σαν τις σταγόνες της βροχής στο λερωμένο τζάμι.

Τις περισσότερες από αυτές τις ώρες τις περνάς μόνος σου, άλλες ευχάριστα και άλλες δυσάρεστα ή απλά υποφερτά. Υπάρχει άραγε κάποια δόση γοητείας στη μοναξιά, ή απλά είναι μια προσπάθειά μας να την δούμε με μιάν ελκυστική ματιά;

Η μοναξιά πάντα ήταν μια από τις «καταστάσεις» που με προβλημάτιζε. Θεωρούσα ότι είναι δύσκολο για κάποιον να είναι μόνος του είτε από επιλογή είτε γιατί έτσι το διαφέντευε η μοίρα. Είχα συνδυάσει την μοναξιά με όλα εκείνα τα αρνητικά απότοκα και με έπιανε ένα «σφίξιμο» στο στομάχι κάθε φορά που κάποιος δικός μου άνθρωπος έμενε μόνος. Ξέρεις σκεφτόμουν αϋπνίες, απουσία στοιχειωδών γευμάτων, κατάθλιψη, πρησμένα από τα κλάματα μάτια και τάσεις απομόνωσης.

Όποια κατάσταση κι αν σε οδηγήσει στην μοναξιά, από χωρισμό μέχρι και θάνατο, πρέπει , βασικά το οφείλεις στον εαυτό σου να σταθείς στα πόδια σου. Σίγουρα κάθε κατάσταση έχει κάτι να μας διδάξει και πιστεύω ακράδαντα πως από κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουμε σίγουρα βγαίνουμε πιο δυνατοί.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο δυστυχώς ένα άτομο από επιλογή και σε συνδυασμό με επίδραση διάφορων παραγόντων να δείξει μια τάση αποστροφής και να αποκλειστεί ηθελημένα από το κοινωνικό σύνολο! Αυτό καλώς ή κακώς για να αντιμετωπιστεί σίγουρα χρειάζεται την συγκατάθεση του ίδιου του ατόμου που βιώνει αυτήν την εσωστρέφεια.

Όσο για σένα, που διαβάζεις αυτό το άρθρο, να θυμάσαι πάντα πως ο πιο δυνατός άνθρωπος είναι εκεί απέναντί σου στον καθρέφτη και σε περιμένει να κάνεις το επόμενο βήμα.

Γιατί το να είσαι μόνος σου από συνειδητή επιλογή αξίζει πάρα πολλά συγχαρητήρια. Ίσως ακόμη δεν βρήκες αυτό που έψαχνες ή ίσως διανύεις μιαν φάση εσωτερικού αυτοπροσδιορισμού. Μην δεχτείς να αλλάξεις για κανέναν και για τίποτε.

Τέλος, όσο για το αν η μοναξιά κρύβει κάποια «γοητεία», θα ήθελα να σας αφήσω να προβληματιστείτε. Ίσως η γοητεία αυτή, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει, να καθορίζεται από το χρονικό διάστημα της μοναξιάς. Σίγουρα όμως η μοναξιά δεν είναι η καλύτερη παρέα!

* Απόφοιτος τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Περισσότερα
Δείτε ακόμα

Στην αγορά η Ρένα Δούρου

Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, στο […]