Όλα έτοιμα γιά τα εγκαίνια του 17ου φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς
Την Κυριακή 17 Μαϊου 2015, ώρα 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του 17ου διεθνούς φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς.
Εξαιρετικές παραστάσεις θα πλαισιώσουν την ημέρα της τελετής έναρξης σε διάφορα σημεία της πόλης .
Στις 11 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο η Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρία «Τέχνη» Κιλκίς σε συνεργασία με την «Ομάδα Σύνορα» από την κοινωνικό-πολιτιστική Κοιν.Σ.Επ. «Συνκοινώ Coop» και το Πανελλήνιο δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, παρουσιάζουν το έργο ”Σκιές Συναισθημάτων-Σπάζοντας τα τείχη” / ”Shadows Emotions-Breaking walls”, Χοροθέατρο-Κοινωνικό Θέατρο .
Οι σκιές υπό συνθήκες φωτεινές ή σκοτεινές, είναι συνυφασμένες με την ανθρώπινη οντότητα όπως ακριβώς και τα συναισθήματα. Αυτά εκφράζουν τον άνθρωπο και τις βαθύτερες επιθυμίες του και εκδηλώνονται μέσα από πράξεις και λόγια. Είναι όμως φορές όπου οι λέξεις περιττεύουν όταν ο χορός ”μιλάει”.Κι άλλες πάλι, όπου οι σκιές υποχωρούν και μέσα από την απλότητα της κίνησης απορρέει καθαρό, δυνατό και μεγαλειώδες το ανθρώπινο συναίσθημα.
Μουσική: Aboriginal. Χορεύουν: Βίκυ Ζαφειρίου, Όλγα Ζηρίδου, Μαρία Καραμπίδου, Φωτεινή Καρύδα, Κική Πολυμέρου, Δέσποινα Σιγουρτζίδου. Χορογραφία: Κέλλυ Πολυχρονίδου
Στο δεύτερο μέρος της παράστασης επτά ήρωες αφηγούνται επτά ιστορίες. Τις προσωπικές τους ιστορίες. Ιστορίες όπου κάθε νεαρός ήρωας εκφράζει τις επιθυμίες του, καταθέτει τα όνειρά του για το μέλλον, όμως οι καταστάσεις τον εγκλωβίζουν. Οι δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μοναξιά κυριαρχούν παντού. Τοίχοι ορθώνονται μπροστά στους νεαρούς ήρωες. Είναι εγκλωβισμένοι και μόνοι. Θα καταφέρουν να γκρεμίσουν αυτούς τους τοίχους; Θα μπορέσουν να συναντηθούν, να επικοινωνήσουν και να στήσουν τη ζωή τους με αλληλεγγύη και αισιοδοξία;
Παίζουν: Belamora Xheka, Klodiana Ago, Κετέν Αλέξανδρος, Robert Mosiyan, Βασίλης Αλεξάνδρου, Κατερίνα Αλεξάνδρου, Marinela Meka
Η σκηνοθεσία είναι του Koldo Vio & Μάρθας Κατσαρίδου.
Στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Ειρήνης μπορείτε να απολαύσετε το CIRCO LABILE από την Iταλία, παράσταση δρόμου με έναν περφόρμερ, όπου ο Stoppino (που σημαίνει φυτίλι στα ιταλικά), φυτίλι ενός κεριού ή μιας βόμβας, μας παρουσιάζει μία διαδοχή από μοναδικές και συγκινητικές παραφυσικές (παραφυσική =«επιστήμη των φανταστικών λύσεων») επιδείξεις. Ποιητής του αοράτου, καταφέρνει να εντυπωσιάσει κάνοντας απλά αλλά απρόβλεπτα πράγματα. Όπως το φυτίλι ενός δυναμίτη που πιάνει φωτιά, έτσι μέσα σε ένα λεπτό καταφέρνει να αιφνιδιάσει το κοινό, απλά και μόνο μιλώντας στην γλώσσα που έφτιαξε μόνος του ή μιλώντας χωρίς όρια με μία μείξη διαφορετικών γλωσσών.
Στη σκηνή υπάρχουν μόνο μία ξύλινη καρέκλα και μία μικρή μαύρη οθόνη. Ο Stoppino, σαν μία ζωντανή συνέχεια του σκηνικού, αιχμαλωτίζει το κοινό με μία κίνηση, ένα ρυθμό, ένα βλέμμα. Ο Stoppino, όπως ένα φυτίλι κεριού ή βόμβας, ετοιμάζει σταδιακά τον εαυτό του για την εκτόξευση. Ένα ρολό σελοτέιπ, ένα μικρό χαρτονένιο κουτί είναι απλά και συνηθισμένα αντικείμενα που όμως στα χέρια του Stoppino μπορούν να αντισταθούν στη βαρύτητα και να γίνουν αντικείμενα ζογλέρ. Στο τέλος του σόου με την ουσιαστική πρακτική του, ο Stoppino χρησιμοποιεί το σκηνικό, τα αντικείμενα και το κοινό: εξαφανίζει, μεταμορφώνει ή εξισορροπεί, κάνει αντικείμενα και κοινό πρωταγωνιστές του φινάλε σαν σ’ένα ντόμινο. Σ’αυτό το σόου, ο Stoppino, ο καθημερινός ζογκλέρ ή ο πωλητής φυστικιών, γίνεται ένας ευαίσθητος αρχιτέκτονας που κτίζει για το κοινό του μία ειρωνική οπτική της συνηθισμένης και ανθρώπινης φύσης. Η παράσταση δημιουργήθηκε το 2010 και τελειοποιήθηκε το 2011 και από τότε παίζεται σε ιταλικές πλατείες και διεθνή φεστιβάλ και συναντά την έκπληξη και τον ενθουσιασμό όλων των ακροατηρίων.
Η ομάδα Circo Labile (ασταθές τσίρκο) γεννήθηκε με την συνάντηση των Andrea Menozzi και Christel Dicembre. Παρόλο που προέρχονται από διαφορετική κουλτούρα και διαφορετική εκπαίδευση, μοιράζονται το ίδιο όραμα για την τέχνη του δρόμου και το θέατρο. Μοιράζονται επίσης το ίδιο πάθος για τους κλόουν και την ανθρώπινη φύση.
Η ομάδα Circo Labile δημιουργεί παραστάσεις σμίγοντας πολλά στοιχεία του τσίρκου: από ζογκλερικά μέχρι χειρισμό αντικειμένων και ακροβατικά.
Ακολουθώντας το γνωμικό του Decroux: «Πιστεύω πως όσο φτωχά είναι τα μέσα, τόσο πιο πλούσια είναι η τέχνη που παράγεται», έτσι και η ομάδα εξελίσσεται καλλιτεχνικά ψάχνοντας τα βασικά, τα ουσιώδη τόσο στις κινήσεις όσο και στα αντικείμενα. Χωρίς την ανάγκη για επιβλητικά σκηνικά, οι Andrea και Cristel δημιουργούν το δικό τους σύμπαν παίζοντας με το βασικό όργανο ενός ηθοποιού, το σώμα τους.
Ζογκλέρ καθημερινών πραγμάτων, οι δημιουργίες τους βασίζοντας στο συγκεκριμένο και στο οικείο, καταφέρνουν όμως να το μετατρέψουν σε κάτι «ασυνήθιστο». Οι παραστάσεις τους μοιάζουν στο «σπίτι με καθρέφτες» που συναντάμε στο Luna Park, όπου η πραγματικότητα μεταμορφώνεται για να μας προσφέρει μία άλλη οπτική, μία κίνηση, και ίσως μία αντανάκλαση.
Στις 12.45 στην πλατεία Ειρήνης θα ακολουθήσει ο θίασος Pez Limbo από την Ισπανία, μια παράσταση δρόμου με κουκλοθέατρο και παντομίμα, όπου εικόνες και soundtrack, δημιουργούν μία ατμόσφαιρα, η οποία παρασύρει το θεατή από την πραγματικότητα σε μία ονειρική εμπειρία.
Αφηγείται την ιστορία ενός ραφτάδικου, από το οποίο περνούν διάφοροι χαρακτήρες και βοηθούν να «ξετυλιχθεί» το κουβάρι της αφήγησης. Εκεί δουλεύει και μία απλή γυναίκα που διασκεδάζει μαζί με τους συναδέλφους της. Όταν η δουλειά συσσωρεύεται, η ζωή της αλλάζει και εκείνη περνάει όλο και περισσότερες ώρες στην ραπτομηχανή της.
Συνδυάζει το σωματικό θέατρο με στοιχεία χορού, κουκλοθεάτρου και θεάτρου μάσκας. Η σκηνογραφία είναι ενεργός πρωταγωνιστής και αλλάζει κατά την διάρκεια της παράστασης.
Τα κωμικά και ποιητικά στοιχεία αποτελούν μέρος μίας «γλώσσας» που είναι σύγχρονη και την ίδια στιγμή καθημερινή κι έτσι επιτρέπουν σε κάθε θεατή να ζήσει την παράσταση στενά και με ενσυναίσθηση.
Οι Pez Limbo είναι ένας μικρός θίασος από την χώρα των Βάσκων, που ειδικεύεται στο θέατρο δρόμου χωρίς λόγια. Δημιουργήθηκε το 2010 από τους Begoña Martín Treviño, Raúl Camino και Edu Hernado, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία από τη δουλειά τους με άλλους θιάσους. Αυτά τα χρόνια που δουλεύουν μαζί, έχουν δημιουργήσει 5 παραστάσεις.
Η δουλειά τους εστιάζει σε κοινωνικά θέματα και στον άνθρωπο, χρησιμοποιώντας ποιητικές εικόνες και κωμικές καταστάσεις ως βάση για μία οικουμενική δραματουργία.
Στις 13.30 οι “CIRCO VERTIGO” από την Ιταλία θα τους διαδεχθούν για να ολοκληρώσουν τον κύκλο των ανοιχτών παραστάσεων της πλατείας, μία παράσταση ποίησης, τέχνης και δημιουργικότητας. Το «Καμπαρέ Vertigo» είναι καμπαρέ παραδοσιακό, είναι καμπαρέ τσίρκο αλλά είναι καινοτόμο και εκλεκτικό και συλλέγει την ενέργεια νεαρών καλλιτεχνών υπό τη σκηνοθεσία καταρτισμένων επαγγελματιών που προέρχονται από την ιταλική και την διεθνή σκηνή.
Επίσης, το Kαμπαρέ Vertigo είναι πειρακτικό, μαγευτικό και εκθαμβωτικό λόγω του καλλιτέχνη που είναι ικανός να μαγέψει το κοινό κάθε ηλικίας και που πάντα αναζητά την έξαψη και την καινοτομία. Τα παιδιά και οι ενήλικες, καθ’όλη τη διάρκεια της παράστασης, δεν παύουν να ονειρεύονται και να «ταξιδεύουν» μακριά, θαυμάζοντας τα μαντήλια και τις κορύνες που χορεύουν καθώς και τα ανάλαφρα κορμιά που δεν διστάζουν να τα βάλουν με τους νόμους της βαρύτητας.
Άλλωστε, τι είναι το διάστημα αν όχι ένας μαγικός φωτεινός και ατέλειωτος κόσμος στον οποίο μπορείς να επιτρέψεις στις χορδές της ψυχής να δονούνται; Ένα ιδανικό μέρος με νεαρούς ταλαντούχους καλλιτέχνες όπου το παιχνίδι με το φως και τη σκιά είναι εφικτό. Και τι είναι η γη αν όχι μία σκηνή ζωής όπου τίποτα δεν είναι σίγουρο και όλα είναι επικρατούσες ερμηνείες και οράματα; Το τσίρκο και η ψυχαγωγία γίνονται μέρος μιας εκκεντρικής κωμωδίας με λεπτό χιούμορ που σχεδόν αγγίζει το παράλογο έτσι ώστε δημιουργεί ένα νέο κόσμο όπου εξαφανίζονται τα σύνορα μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών, μεταξύ φαντασίας, μαγείας και πραγματικότητας.
Το Cirko Vertigo «γεννήθηκε» από το Scuola di Cirko Vertigo (σχολείο για τσίρκο) όπου το γράμμα K στην λέξη cirko (αντί του circo) αναφέρεται στην ελληνική λέξη κίνηση. Το project αυτό έχει την αρχή του πίσω στο 1993 όταν οι Paolo Stratta και Chiara Bergaglio (συνιδρυτές του Association Qanat Arts and Entertainment) μπόρεσαν να διασφαλίσουν την προώθηση των τεχνών που είναι συνυφασμένες με το τσίρκο σε συνεργασία με τις πόλεις Grugliasco, Turin καθώς και the Piedmont Region, the Province of Turin, CRT and Compagnia di San Paolo Foundations. Η σχολή βρίσκεται στο Πολιτιστικό πάρκο Le Serre (the Cultural Park Le Serre) και στεγάζεται σε δύο προσφάτως ανακαινισμένα κτήρια, την αίθουσα δημιουργίας και την σκηνή τσίρκου ( cirque chapiteau), που χρησιμοποιούνται και ως χώρος εκπαίδευσης αλλά και για να φιλοξενούνται παραστάσεις από τη διεθνή σκηνή.
Video: https://www.youtube.com/watch?v=SGTJVewfTNU
Στις 5.30 το απόγευμα στο θεατράκι της Τέχνης το εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΗ θα παρουσιάσει το έργο “ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΕΝΤΟΥΚΙΑ”, Κουκλοθέατρο με μαρότες, όπου η όμορφη, έξυπνη και προκομμένη η ηρωίδα της ιστορίας, θεριεύει τη ζήλια της μητριάς και της ετεροθαλούς αδερφή της. Αποτέλεσμα ο διωγμός της από το σπίτι. Μετά από μια σειρά δοκιμασιών έρχεται η ανταμοιβή.
Το μήνυμα του παραμυθιού: Ο αγώνας εναντίον σοβαρών δυσκολιών στη ζωή είναι αναπόφευκτος. Όμως αν κανείς δεν λιγοψυχήσει και αντιμετωπίσει απτόητος απρόσμενες και συχνά άδικες δοκιμασίες, τότε κυριαρχεί σε όλα τα εμπόδια και στο τέλος αναδεικνύεται νικητής.
Το συγκεκριμένο παραμύθι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα παραμύθια της προφορικής παράδοσης και συναντάται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 206 παραλλαγές.
Οι κούκλες είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται τις κούκλες με μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός τους και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.
Κουκλοθεατρική ομάδα: Μιρέλα Κατσά, Μαιρηβή Γεωργιάδου, Θοδωρής Κορόζης. Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Μαιρηβή Γεωργιάδου. Κούκλες – Σκηνικά: Μαιρηβή Γεωργιάδου, Ρικάρντο Ντι Λάουρο Μουσική: George Enescu. Φωτισμοί: Ρικάρντο Ντι Λάουρο. Τεχνική Επιμέλεια: Γιάννης Κέντρος. Φωτογραφία: Δημήτρης Λαζάρου
Το «Εργαστήρι Μαιρηβή» λειτουργεί από το 1999 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με σκοπό την έρευνα, την εξάπλωση και τη διεύρυνση της τέχνης του κουκλοθέατρου στην Ελλάδα με τη σύγχρονη ευρεία έννοιά της.
Κάθε χρόνο ανεβάζει δικές του παραγωγές ανοιχτές στο ευρύ κοινό και φιλοξενεί παραστάσεις άλλων κουκλοθεατρικών θιάσων, καθιερώνοντας έτσι μια μόνιμη σκηνή κουκλοθέατρου στο κέντρο της Αθήνας.
Στις 4 το απόγευμα τη σκυτάλη θα πάρουν οι PENTACLOWN από την Ιταλία με το έργο: «Animali da Circo», Θέατρο δρόμου, παντομίμας και κλόουν με ξεκαρδιστικά αστεία σκετς από την τριακονταετή καλλιτεχνική δραστηριότητα του θιάσου.
Η προσέγγιση τους στην παράδοση γίνεται με σεβασμό αλλά και περιπαικτικά φέρνοντας αναμνήσεις και άρωμα από το παρελθόν ενώ παράλληλα τα προβάλει σε μία εντελώς νέα κωμική διάσταση. Οι τρεις χαρακτήρες της ιστορίας είναι οι μόνοι που απέμειναν από μία μεγάλη οικογένεια τσίρκου, που αναγκάζονται να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους και ντύνονται κάθε φορά με τα ρούχα διαφορετικών χαρακτήρων.
Οι τρεις κλόουν, τις περισσότερες φορές απολαμβάνουν το ότι για τη διασκέδαση του κοινού χρειάζεται να παίξουν όλους τους ρόλους του παραδοσιακού τσίρκου κι έτσι έχουν την μεγάλη ευκαιρία να αποδείξουν, με το δικό τους τρόπο, την αξία τους. Θα χρειαστεί να είναι ακροβάτες, ζογκλέρ, ακόλουθοι, εκτοξευτές μαχαιριών ακόμη και λιοντάρια σ’ ένα παιχνίδι που από την πρώτη στιγμή εμπλέκει τον θεατή στις απίστευτα κωμικές τους περιπέτειες. Η παράσταση, που αναγνωρίζεται και εκτιμάται από το κοινό, παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, στα πιο σημαντικά φεστιβάλ.
Ο θίασος δημιουργήθηκε στο Turin (στην Ιταλία) το 1980 κι από τότε, έπαιξαν παραστάσεις εμπνευσμένες από την παραδοσιακή τέχνη του κλόουν έτσι όπως εμφανιζόταν σε διαφορετικές συνθήκες (θέατρο, πλατείες, εκδηλώσεις) στην Ιταλία και αλλού. Συνέχισαν τις καλλιτεχνικές παραγωγές σχεδιασμένες εξ ολοκλήρου από τα μέλη του θιάσου. Συγκεκριμένα, οι παραστάσεις «CLOWNSTROFOBIA”, “SKIAF” και “CLOWNAZIONE” είναι μία τριλογία που έχει αρχή της την παράδοση και τέλος της τον σουρεαλισμό και κατάφεραν με αυτήν να κάνουν το συγκεκριμένο είδος κωμωδίας αγαπητό σε κάθε κοινό. Δηλαδή, οι παραστάσεις τους στο δρόμο ήταν όπως κι οι ίδιοι πιστεύουν, μία ευκαιρία να προωθήσουν και να καταστήσουν αξιόλογη στη συνείδηση του κόσμου, την ουσία του θεάτρου-κλόουν, όπου είναι απλή και ειλικρινής και την ίδια στιγμή γεμάτη συναισθήματα.
X(ics)X(ics) CLOWN – “Οι μεγαλύτερες ανακαλύψεις συμβαίνουν κατά τύχη” είναι η πιο πετυχημένη και γνωστή παράστασή τους, είναι ένα σημείο πέρασμα σε μία νέα θεατρική φάση, στην οποία πετούν ακόμη και την μικρότερη μάσκα, την κόκκινη μύτη, έτσι ώστε να γίνουν αυθεντικοί κλόουν, χωρίς τρικ και περούκες και παρουσιάζουν τον εαυτό τους στο κοινό ακριβώς όπως είναι.
Κάθε μέλος του θιάσου έχει συμμετάσχει και δημιουργήσει θεατρικές ομάδες βασισμένες στο σωματικό θέατρο και στην τέχνη του κλόουν ενώ έχουν συμμετέχει στην παραγωγή και στην καλλιτεχνική διεύθυνση πολλών εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Το 2014 ο θίασος συμμετείχε στο «Ιταλία έχεις ταλέντο και ήταν φιναλίστ με την παράσταση «Ζώα του τσίρκου» στο «Clown & Clown 2014” την πιο σημαντική διοργάνωση που αφορά στην τέχνη του κλόουν στην Ιταλία. Από το αρχικά μέλη του ιστορικού θιάσου περέμειναν οι Attilio Coniglio, Michele Raffa and Pasquale Ippolito. «Αν πιστεύετε ότι οι κλόουν είναι θλιμμένοι και μελαγχολικοί ή πως είναι μόνο για παιδιά, τότε οι Pentaclown θα σας κάνουν να αλλάξετε την γνώμη σας.
Στις 18:30 θα ακολουθήσουν οι “CIRCO VERTIGO” από την Ιταλία με το έργο: “Kabaret Vertigo”. στο δρόμο μπροστά στο Συνεδριακό Κέντρο με δρώμενο δρόμου,
Στις 19:00 και αφού προηγηθούν οι χαιρετισμοί των οργανωτών και καλεσμένων θα ακολουθήσει η Αξιολόγηση και απολογισμός της 7ης Συνάντησης των Νέων Ελλήνων Κουκλοπαικτών.
Η επίσημη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ θα γίνει στις 19.45 με το θίασο από την Ισπανία “CIA.ΥTUQUEPINTAS” με το έργο «SUENOS DE ARENA”«Όνειρα της άμμου», θέαμα με ζωγραφική στην άμμο και κούκλες, μία πολυσύνθετη παράσταση που συνδυάζει την εικαστική τέχνη, το τσίρκο, τη ζωντανή μουσική, τις μεγάλου μεγέθους κούκλες και την γρήγορη ζωγραφική.
Μονάχα με τα χέρια του και μια τσέπη γεμάτη άμμο που ο Borja τοποθετεί απαλά στη γυάλινη επιφάνεια, δημιουργούνται οι πιο συγκινητικές ιστορίες, παίρνοντας το θεατή για μια βόλτα σε διαφορετικά σκηνικά και σε συνεχώς εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες δίνοντάς του έτσι τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε απομακρυσμένες περιοχές της γης και στα πιο ειδυλλιακά φυσικά τοπία. Δεν μπορείτε να χάσετε αυτήν παράσταση γιατί είναι γεμάτη εφευρετικότητα και εξ αιτίας της φανταστικής μουσικής του Roc Sala. Θεαματική!
Οι ‘YTUQUEPINTAS’ είναι μία νεοσυσταθείσα ομάδα με έδρα την Βαρκελώνη. Ιδρύθηκε το 2012. Τα τωρινά μέλη της είναι ο διεπιστημονικός καλλιτέχνης Borja González, ο πιανίστας/συνθέτης Roc Sala και ο παραγωγός Joaquim Aragó.
Η βάση των παραστάσεων της ομάδας είναι η πασίγνωστη «Τεχνική της Άμμου-ζωντανή ζωγραφική με άμμο»
Οι ζωγραφιές πραγματοποιούνται σε πραγματικό χρόνο από τον καλλιτέχνη σε ένα ειδικό γυάλινο τραπέζι και την ώρα εκείνη προβάλλονται σε μία μεγάλη οθόνη. Αυτές οι εικόνες συνοδεύονται από ζωντανή μουσική, κούκλες σε φυσικό μέγεθος και ταχύτατη ζωγραφική, ενώ ο καλλιτέχνης αφηγείται όμορφες ποιητικές ιστορίες για κοινό όλων των ηλικιών.
Στις 21:30 ο Κωστής Ζαιμάκης με το έργο “Η ιστορία μιας κάρας, διηγημένη από αυτήν την ίδια” , θα μας ταξιδέψει με το δικό του τρόπο στο διήγημα του Λασκαράτου Το έργο χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και μια δύναμη που την νιώθεις σε κάθε λέξη.
Ανδρέας Λασκαράτος: Γεννημένος στο Ληξούρι το 1811, την εποχή που τα νησιά του Ιονίου περνούσαν από την γαλλική στην αγγλική κυριαρχία. Υπήρξε έντονα σατυρικός και σταθερός στις θέσεις του εκδίδοντας κείμενα αντιδραστικά σε σχέση με τις ιδέες και τις αντιλήψεις της εποχής του. Το γεγονός ότι δε δίσταζε να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του κριτικάροντας την υποκρισία έγινε η βασική αιτία της σύλληψής και φυλάκισής του και του αφορισμού του από την εκκλησία.
Ο Κώστας Ζαϊμάκης από την Ελλάδα είναι κουκλοπαίχτης για παιδιά και ενήλικες που τιμήθηκε με διάκριση στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς.
Η Damiet van Dalsum από την Ολλανδία είναι κουκλοπαίχτρια για παιδιά και ενήλικες. Για τις παραστάσεις της, κατασκευάζει τις κούκλες πάντα η ίδια. Σκηνοθετεί κουκλοθέατρα σε διάφορες χώρες. Έχει ένα μικρό κουκλόσπιτο στη Ντοντρέχτη.
Ο Ισίδωρος Παπαδάκης από την Ελλάδα είναι μουσικός και συνθέτης, έγραψε τη μουσική για το έργο . Με την ιδιαίτερη αίσθηση που διαθέτει, η μουσική του δίνει μια άλλη διάσταση στo έργο.