Πολιτισμός

Από 1 έως 14 Οκτωβρίου το 16ο φεστιβάλ κουκλουθεάτρου και παντομίμας

Διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας: Ετών 15, διοργανώσεις 16
Δεκαπέντε χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας ως κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας συμπληρώνει φέτος το διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς, που προετοιμάζεται γιά την δέκατη έκτη διοργάνωσή του.
Οι εκδηλώσεις και δραστηριότητες του φετινού Ιωβηλαίου του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από την Τετάρτη 1 έως και την Τρίτη 14.10.14, θα φιλοξενηθούν δε σε συνεδριακό κέντρο, καπναποθήκη της «Αυστροελληνικής, αίθουσες «Κούρος Ευρωπού και «Μανόλης Ανδρόνικος» της «Τέχνης», εντευκτήριο της πολιτιστικής εταιρίας εκπαιδευτικών, πλατεία Ειρήνης και επιλεγμένους χώρους στους οικισμούς ΣΣ Μουριών, Μικροκάμπου, Γαλλικού, Μυριοφύτου, Χέρσου, Π.Αγιονερίου, Μ. Βρύσης, Επταλόφου και Δροσάτου.
Επίσης, σε χώρους όλων των σχολείων του Κιλκίς.
Στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται και τα εξής:
«Ο δήμος Κιλκίς γιορτάζει. Το 16ο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κιλκίς είναι γεγονός, και θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 14 Οκτωβρίου. Η φετινή διοργάνωση απαντά δυναμικά στην κρίση περιλαμβάνοντας 29 θιάσους από όλο τον κόσμο, περισσότερες από εκατό παραστάσεις, πέντε σεμινάρια-εργαστήρια γιά εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες, είκοσι εργαστήρια στα σχολεία του Κιλκίς (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) και εικοσπέντε νέους δημιουργούς και ομάδες από το χώρο του κουκλοθεάτρου και του σωματικού θεάτρου.
Καλλιτέχνες και θίασοι από την Αγγλία, την Αργεντινή, την Βραζιλία, την Γαλλία, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ν.Κορέα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Σλοβενία και την Ελλάδα θα συναντηθούν στο Κιλκίς μέσα από τους δρόμους της Τέχνης και του κουκλοθεάτρου με κοινό θέμα τον «Πολιτισμό της Ειρήνης».
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 6 Οκτωβρίου η έκτη συνάντηση νέων Ελλήνων κουκλοπαικτών και ηθοποιών/καλλιτεχνών σωματικού θεάτρου, σε συνεργασία με το ελληνικό παράρτημα της UNIMA και το φεστιβάλ «Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση». Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επιμορφωτικά σεμινάρια, να παρουσιάσουν τις παραστάσεις τους αναπτύσσοντας δημιουργικό διάλογο με τον «θεατή-κριτή» και να αξιολογηθούν από διεθνή ομάδα κριτών, που θα επιλέξει δύο από αυτές με προοπτική να συμμετάσχουν σε αδελφοποιημένο φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του εξωτερικού ή άλλα φεστιβάλ.
Παράλληλα, διοργνάνωνεται η έβδομη συνάντηση γιά το κοινωνικό θέατρο σε συνεργασία με ξένα ινστιτούτα στην Θεσσαλονίκη, το πανελλήνιο δίκτυο γιά το θέατρο στην εκπαίδευση και την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Κιλκίς. Φέτος η συνάντηση έχει ως θέμα την ειρήνη και περιλαμβάνει τέσσερες σημαντικές δράσεις: Το έβδομο εργαστήριο κοινωνικού θεάτρου, εργαστήρια στα γυμνάσια και λύκεια του Κιλκίς, την έβδομη ημερίδα γιά το κοινωνικό θέατρο και το πρώτο σεμινάριο – εργαστήριο «Ο κλόοουν γιατρός».
Η χρήση και εφαρμογή του θεάτρου και του κουκλοθεάτρου στην εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της όλης διοργάνωσης.
Τον Οκτώβριο γιά δεκατέσσερες ημέρες άνθρωποι και κούκλες από όλο τον κόσμο δίνουν «ραντεβού» στο Κιλκίς και ενώνουν τις δυνάμεις τους γιά έναν «πολιτισμό της ειρήνης» σε ένα φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από το τηλέφωνο 23413 52205 (Σοφία Κεσίδου, προϊσταμένη τμήματος), και 6977 635606 (Χουάν-Χοσέ Κορράλες, καλλιτεχνικές διευθυντής).
Η πράξη «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΠΕΠ Μακεδονίας-Θράκης με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Περισσότερα

Στα ‘’Ελευθέρια’’ του δήμου Κιλκίς μεταφέρεται η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων ‘’Σήκω ψυχή μου!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22″

O δήμος Κιλκίς εγκαινιάζει μια πολύ αξιόλογη συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη […]

Δείτε ακόμα