Ο οφειλόμενος φόρος τιμής στον αθάνατο Ήρωα του Κυπριακού Αγώνα Γρ.Αυξεντίου
Ένα ανεκτίμητο φυλακτό ιστορικής αξίας παραδίδουν στους πολίτες και στις νεώτερες γενιές οι αδελφοποιημένοι δήμοι Κιλκίς και Λύσης Κύπρου για να κρατήσουν άσβεστη τη φλόγα της εθνικής μνήμης. Το Ιστορικό Μουσείο – Φυλάκιο Ακρίτα ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ προς τιμήν του Κύπριου ήρωα και υπαρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α, που υπηρέτησε ως έφεδρος ανθυπολογαχός του Ελληνικού Στρατούστο φυλάκιο Ακρίτα, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 3.4.16 με την προσήκουσα λαμπρότητα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης.
Η ζωή, η αντιστασιακή δράση του Γρηγόρη Αυξεντίου για την απελευθέρωση της Μεγαλονήσου από την βρετανική κατοχή κατά τη χρονική περίοδο 1955 – 1957 και το ολοκαύτωμά του στην σπηλιά του Μαχαιρά κατέδειξαν, μέσα από τις ομιλίες και αναφορές που πραγματοποιήθηκαν, το μέγεθος της μαρτυρικής θυσίας του Λυσιώτη αγωνιστή και τον υπέρτερο σκοπό της, την αγάπη στην Πατρίδα και την ακατανίκητη επιθυμία για την αποτίναξη του ζυγού με τίμημα το θάνατο.
‘’Με αίσθημα κατάνυξης και βαθειάς συγκίνησης υποκλινόμαστε σήμερα στο μεγαλείο ενός ήρωα με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα, που με τη ζωή, την ακατάβλητη δράση και το θάνατό έγινε σύμβολο πίστης και αγώνα για ελευθερία, για εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου έγινε ολοκαύτωμα για να δυναμώσει τον αγώνα υπέρ της εθνικής ανεξαρτησίας της Κύπρου, για να μην παραδώσει σαν σκισμένη σημαία την ψυχή του’’ υπογράμμισε μεταξύ άλλων κατά το χαιρετισμό του ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Σισμανίδης ενώ σημείωσε ότι Ιστορικό μουσείο – φυλάκιο ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ είναι τόπος ιερής μνήμης και τιμής της μεγάλης θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, για να μοιράζει τα αντίδωρα της αγάπης για την Πατρίδα και για ιδανικά της ελευθερίας σε όλους εμάς αλλά και στις νεώτερες γενιές.
Ακολούθως μιλησε ο δήμαρχος Λύσης Συμεών Παστός: «Ο Γρηγόρης Αυξεντίου υπήρξε ένας ανιδιοτελής πατριώτης που έβαλε πάνω από το εγώ το εθνικό συμφέρον, που καταδίκασε τον εαυτό του για να κάνει τα λόγια πράξη. Περιέλουσαν με βενζίνη το κρησφύγετό του. Το σώμα του Σταυραετού του Μαχαιρά έγινε στάχτη, η ψυχή του όμως φτερούγισε στην αιωνιότητα. Ήταν είναι και θα είναι πάντα μαζί μας για να μας φωτίζει και να μας καθοδηγεί. Η προσφορά του σημάδεψε για πάντα την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν θέλουμε να φανούμε αντάξιοί του και αντάξιοι της ιστορίας μας».
Συγκινητικά ήταν και τα λόγια του προέδρου των συνδέσμων αγωνιστών Ε.Ο.Κ.Α. Θάσου Σοφοκλέους ο οποίος πολέμησε στο πλευρό του Αυξεντίου.
‘’ Στα βουνά του Μαχαιρά προσέφερε το σώμα του, λαμπάδα ακριβή στη Μεγαλόχαρη Παναγία του Μαχαιρά που τον πήρε στην αγκαλιά της και τον τύλιξε στο πέπλο της, μυραίνοντας τα αγριολούλουδα για να σβήσει την κακοσμία της βενζίνης με την οποία τον πυρπόλησαν οι Άγγλοι στρατιώτες χρησιμοποιώντας θεμιτά και απάνθρωπα μέσα επειδή δε μπόρεσαν να τον νικήσουν. «Ο Αυξεντίου είναι ένας μεγάλος ήρωας της νεώτερης γενιάς που τον ύμνησαν ακόμα και οι εχθροί του. Τίμησε την οικογένειά του, την Κύπρο και τον Ελληνισμό». Από την οικογένεια του Κύπριου αγωνιστή ήταν παρούσες οι ανιψιές του, η Κυριακή και η Γρηγορία που ήταν μόλις τριών ημερών όταν σκοτώθηκε ο θείος της και πήρε το όνομά του. Στη θυσία του Αυξεντίου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του συνδέσμου ιστορικής μνήμης αγωνιστών ΕΟΚΑ Ανδρέας Μαϊμαρίδης ενώ συνεχάρη τους πρωτεργάτες που ίδρυσαν το μουσείο το οποίο θα συνδέει αιώνια την Ελλάδα του Βορρά με την Ελλάδα του Νότου.
Το φυλάκιο του Ακρίτα παραχωρήθηκε κατά κυριότητα στον δήμο Κιλκίς για την χρήση του ως ιστορικού μουσείου και διαμορφώθηκε ειδικά με χρηματοδότηση της πρώην ΤΕΔΚ νομού Κιλκίς και του δήμου Λύσης υπό την επίβλεψη του δήμου Κιλκίς. Την προεργασία για τη μετατροπή του φυλακίου σε μουσείου είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2000 ο τότε δήμος Δοϊράνης με το δήμο Λύσης.
Οι κ.κ. Σοφοκλέους και Μαϊμαρίδης χάρισαν μία λήκυθο με χώμα από το κρησφύγετο του Μαχαιρά στον υπουργό άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και στους δημάρχους Κιλκίς και Λύσης.
Αίσθηση, στο ξεκίνημα της εκδήλωσης, προκάλεσε η λιτανεία χορού μαυροφορεμένων γυναικών από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο χώρο του Μουσείου κρατώντας μια μεγάλη φωτογραφία του Κύπριου ήρωα και φωτογραφίες των αγνοουμένων της Κύπρου. Η συγκίνηση έφτασε στο κατακόρυφο όταν η έφηβη Εύα Παπαδοπούλου ως εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας Ακρίτα απήγγειλε τους στίχους του Κ. Μόντη που γράφτηκαν για το Γρηγόρη Αυξεντίου ‘’Να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα του να καθαρίσουμε το δικό μας, να πάρουμε μια σταγόνα από το αίμα του να βάψουμε το δικό μας για να μη μπορέσει πια ποτέ να το ξεθωριάσει ο φόβος’’.
Τα εγκαίνια του ιστορικού μουσείου – φυλακίου Ακρίτα ‘’Γρηγόρης Αυξεντίου’’ εκ παραλλήλου με την αποκαλυπτήρια επιγραφή αναφοράς τέλεσε ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χριστόφορος Φωκαϊδης ο οποίος στο χαιρετιστήριο λόγο του υπογράμμισε την ξεχωριστή θέση που κατέχει στην κυπριακή ιστορική εποποιία ο Γρηγόρης Αυξεντίου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ.κ. Εμμανουήλ, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Κ. Σταματάρης.
Την εκδήλωση έντυσαν μουσικά και χορευτικά ο πολιτιστικός σύλλογος Δροσάτου και η ένωση Ποντίων νομού Κιλκίς ‘’Οι Αργοναύτες’’ που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Μετά το πέρας της τελετής έγινε ξενάγηση των επισήμων στο εσωτερικό του Μουσείου από το δημοτικό σύμβουλο Λύσης Κ. Κοντοβούρκη.
Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο αρχηγός του Γ.Ε.Σ.
Β. Τελλίδης, οι βουλευτές Θ. Παραστατίδης και Γ. Γεωργαντάς, ο γενικός πρόξενος της Κύπρου Α. Μανδρίτης ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Θωμαϊδης, οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων Κιλκίς Ι. Τσογγίδης και Παιονίας Ι. Παπαδόπουλος, ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κιλκίς Λ. Παζαρτζικλής, οι αντιδήμαρχοι Ε. Αναστασιάδου, Θ. Βαφειάδης, Α. Μανουσαρίδης, Αιμ. Νικολαϊδης, Π.Πεντζερετζής, Χ. Πιπερίδης, Δ. Τσαντάκης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δημητρίου Αικ. Γιαννακούλα – Ζιούτα, Γ. Μπαλάσκας, Μ. Μωϋσίδου, Ι. Σισμανίδης, Ν. Στανημερόπουλος, Ν. Ταχτσίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κιλκίς Μ. Τσοπούλου, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ακρίτα, Δροσάτου, Σ.Σ. Μουριών και Χέρσου, ο πρόεδρος της επιτροπής αδελφοποιήσεων Δήμου Κιλκίς Θ. Παυλίδης, η πρόεδρος της ΚΔΕΚ Χ. Σοφού, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς και επικεφαλής του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Κιλκίς Π. Τονικίδης, δημοτική αντιπροσωπεία του δήμου Λύσης, ο κ. Ν. Τατίδης ως εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ, οι διοικητές του Γ’ και Δ’ Σώματος Στρατού αντιστράτηγοι Α. Στεφανής, Ι. Μαυράκης αντίστοιχα, ο διοικητης της 71ης Α.Μ. Ταξιαρχίας ‘’Πόντος’’ Π. Δεμέστιχας, ο διοικητής της 34ης Μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Πολυκάστρου κ. Κούκος οι διοικητές της 1ης και της 2ας μεραρχίας, εκπρόσωποι της ΑΔΥΣΠΟ, ΜΕΡΥΠ, ΣΔΙΕΠ, Σ.Σ.Σ.ΑΣ, ο αστυνομικός διευθυντής Κιλκίς Η. Μπώλος, η πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας Β. Ιωσηφίδου, η πρόεδρος του συνδέσμου φιλίας Ελλάδας – Κύπρου Ελ. Σταματάρη, εκπρόσωποι της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Φοιτητών και του Συλλόγου Φοιτητών ‘’Πρωτοπορία’’ Θεσσαλονίκης, ο Κ. Παπανικολάου ως εκπρόσωπος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εφέδρων αξιωματικών, μέλη της ένωσης αποστράτων αξιωματικών ν. Κιλκίς ο πρόεδρος της ένωσης εφέδρων αξιωματικών Πιερίας Ν. Μπέης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βορειοελλαδιτών Πολεμιστών Ελληνικής Δύναμης Κύπρου ’74 Αθ. Στάϊκος, ο π. βουλευτής Θ. Πασσαλίδης, οι π. δήμαρχοι Κιλκίς Α. Αμανατίδης, Δοϊράνης Δ. Αϊδινίδης και Λύσης Αν. Ττοφιάς.