Πολιτική

Σε καλό «δρόμο»…. τα μεγάλα οδικά έργα σύμφωνα με δηλώσεις του Ανδρέα Βεργίδη

Θετικές και ευχάριστες είναι οι εξελίξεις σχετικώς με τις δύο μεγάλες σημαντικές γιά τον νομό μας παρεμβάσεις, που αφορούν σε έργα οδοποιίας, όπως αυτά της οδικής σύνδεσης με την Νέα Εγνατία από την Νέα Σάντα και το τμήμα από τον κόμβο Μαυρονερίου μέχρι την ανατολική είσοδο του Κιλκίς, που προέκυψαν από την ειδική σύσκεψη της Τετάρτης 19.8.15 στην έδρα της περιφέρειας με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα και στα του θεματικού αντιπεριφερειάρχη τεχνικών έργων Ευσταθίου Αβραμίδη, του αρμοδίου υπηρεσιακού παράγοντα και του συνόλου των στελεχών της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Βεργίδη και τους περιφερειακούς συμβούλους κκ Παύλο Θωμαϊδη, Μιχαηλία Καραμισάκη και Κωνσταντίνου Γιαννόπουλου.

Όπως δήλωσε στον «Μαχητή» ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης τα νέα είναι ιδιαίτερος ικανοποιητικά και γιά τις δύο περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά στην σύνδεση με την Νέα Εγνατία, όπως επεσήμανε μετά την πρόσφατη δεκαετή ανανέωση της μελέτης με τους όρους των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η περιφέρεια απέστειλε σχετική πρόσκληση στον πρώτο ανάδοχο του έργου γιά την άμεση εγκατάστασή του, που σύμφωνα με τον νόμο θα πρέπει να τελεσθεί μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών.

Σε περίπτωση, που κάτι τέτοιο δεν συμβεί, ανάλογη πρόσκληση θα δοθεί στον δεύτερο κατά σειρά ανάδοχο.

Όπως τόνισε ο κ. Βεργίδης, δεν υπάρχει καμμία ανησυχία από πλευράς της περιφέρειας γιά την προοπτική συνέχισης του έργου και στην επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις πληροφορίες μας σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόεμνο να δοθεί παράταση στην εκτέλεση του έργου, ενώ δεν υπάρχουν ανησυχίες και από το ενδεχόμενο δικαστικής εμπλοκής στην πορεία εκτέλεσης του έργου με προσπάθεια έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων σε περίπτωση διαδοχής εργολαβίας, καθώς αυτές εξετάζονται αμέσως δεδομένου ότι ο εν λόγω άξονας είναι χαρακτηρισμένος ως εθνικής σημασίας και η κατασκευή του έχει εγκριθεί από υπουργικό συμβούλιο.

Ακόμη θετικότερες είναι πληροφορίες σχετικώς με το δεύτερο έργο, καθώς, όπως έγινε γνωστό και στην σύσκεψη έχουν κατατεθεί σε σχετικό λογαριασμό τα ποσά που απαιτούνται (3.000.000 ευρώ) γιά τις προβλεπόμενες απαλλοτριώσεις και θεωρείται δεδομένη η άμεση επανεκκίνηση εκτέλεσης του έργου τις προσεχείς ημέρες.

Κανένα εμπόδιο πλέον γιά την ΕΟ Κιλκίς-Θεσσαλονίκης
Την Τρίτη 16.6.15 σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Γεωργαντά για το ζήτημα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του έργου «Δρόμος Νέας Σάντας – Θεσσαλονίκης», ο τότε υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης δεσμεύτηκε για την άμεση ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης του κεντρικού συμβουλίου περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΚΕ.Σ.Π.Α) με προτεραιότητα τη γνωμοδότηση επί του συγκεκριμένου έργου.

Πράγματι το ΚΕ.Σ.Π.Α ανασυγκροτήθηκε την 14.7.15 και σε μια από τις πρώτες συνεδριάσεις του την Τετάρτη 22.7.15 με την υπ΄ αριθμόν 102η πράξη του γνωμοδότησε θετικά για την παράταση των χρονικών ορίων του αναφερόμενου έργου. Στη συνέχεια με την υπ’ αριθμόν 151213/7-8-2015 (ΑΔΑ: 70Ζ1465ΦΘΗ-7ΜΝ) απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής αποφασίστηκε η παράταση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου «Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη-Κιλκίς-Δοϊράνη» για χρονική διάρκεια δέκα ετών.

Με την απόφαση αυτή αίρονται πλέον όλα τα νομικά κωλύματα που εμπόδιζαν την εγκατάσταση του ανάδοχου εργολάβου του έργου και αναμένεται πλέον με πρωτοβουλίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της περιφερειακής ενότητας Κιλκίς η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών.
Όπως δήλωσε στην «Η» ο αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης για το θέμα θα υπάρξει σήμερα ειδική συνεδρίαση στην έδρα της περιφέρειας, την Θεσσαλονίκη, με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, υπηρεσιακών παραγόντων και του αναδόχου εργολάβου της εταιρίας.

Σε αυτήν θα εξετασθούν, όπως τόνισε, διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την συνέχιση της εργολαβίας από τον ίδιο ή την τοποθέτηση ενός διαφορετικού, ούτως ώστε αυτό το πολύ σημαντικό γιά την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας έργο να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο, γιά να μπορεί να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ και να συνεχισθεί η χρηματοδότησή του.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε, ότι και στη νέα αυτή φάση έναρξης των εργασιών του έργου θα είναι αρωγός των αρμοδίων υπηρεσιών και θα το παρακολουθεί καθημερινά καθώς η σημασία του για το νομό Κιλκίς κρίνεται από όλους ως ιδιαίτερα μεγάλη.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα