Η αδιαφορία ΟΑΕΔ-κράτους εμπόδιο στην ρύθμιση «κόκκινων» δανείων
Με ανακοίνωσή του ο πανελλήνιος σύλλογος υπαλλήλων ΟΑΕΔ, πρώην ΟΕΕ και πρώην ΟΕΚ καταλογίζει στον ΟΑΕΔ και στο υπουργείο εργασίας αδιαφορία, όσον αφορά στην ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος των «κόκκινων» δανείων που είχαν χορηγηθεί από τον πρώην ΟΕΚ, με επακόλουθο αυτό να διαιωνίζεται με δυσμενέστατες επιπτώσεις στους δανειολήπτες.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:
«Ο πρώην Εργατικής Κατοικίας είχε χορηγήσει δάνεια από κεφάλαια του προϋπολογισμού του Οργανισμού σε περίπου 80.000 συμπολίτες μας τα οποία είναι ακόμη ενεργά. Αξίζει να τονιστεί ότι τα ίδια κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. προέκυψαν αποκλειστικά από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών. Μετά από τέσσερα συνεχή έτη αδιαφορίας του ΟΑΕΔ, στον οποίο όλες οι εκκρεμότητες και αρμοδιότητες του ΟΕΚ έχουν μεταβιβαστεί από το 2012, η μοναδική ενασχόληση του διαδόχου Οργανισμού ήταν μια απαράδεκτη επιστολή τον Οκτώβριο του 2014 σε όλους ανεξαιρέτως τους δανειολήπτες η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η λογιστική τους καρτέλλα εμφάνιζε οφειλές με καθυστέρηση και ότι σε περίπτωση καθυστέρησης των δόσεων θα ήταν λογικό να ενεργοποιηθούν οι όροι της σύμβασης που έχουν υπογράψει.
Όλοι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εισφορά υπέρ του ΟΕΚ εξακολουθεί να παρακρατείται από το μισθό τους (1% υπέρ ΟΕΚ) και ότι από το 2012 δεν εκπονείται κανένα απολύτως νέο στεγαστικό πρόγραμμα.Τα δάνεια του ΟΕΚ έχουν χορηγηθεί σε ειδικές κατηγορίες κοινωνικώς ευάλωτων ομάδων όπως ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους και σεισμόπληκτους και παρότι το επιτόκιο είναι από μηδενικό έως χαμηλό, όταν η δόση δεν πληρωθεί εγκαίρως, τότε επιβαρύνεται με πανωτόκια ύψους 11,3 %.
Από τις πληροφορίες που ο σύλλογος διαθέτει, σε ποσοστό άνω του 70%,( δηλαδή άνω των 55.000) των δανειοληπτών καταγράφονται ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού το μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας στα χρόνια του μνημονίου έχει διογκωθεί για το σύνολο των εργαζομένων και ανέργων. Ο ΟΑΕΔ έχει στα χέρια του μια «απασφαλισμένη χειροβομβίδα», αφού μόνο το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξεπερνά τα 340 εκατομμύρια ευρώ ενώ το άθροισμα των ληξιπρόθεσμων και του άληκτου ποσού παροχών ξεπερνά το ενάμισυ δισεκατομμύριο ευρώ!
Τα τελευταία χρόνια το κράτος έχει προχωρήσει σε μια σειρά ρυθμίσεων για οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, το ταχυδρομικό ταμιευτήριο ακόμη για τη δεύτερη κατηγορία δανείων για τα οποία ο ΟΕΚ έχει επιδοτήσει το επιτόκιο δανεισμού μέσω τραπεζών. Μόνο για τα δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, που πρωτίστως έπρεπε να έχει ρυθμίσει αφού αφορούν ιδιαίτερες κοινωνικά ομάδες εργαζομένων, συνεχίζει να αδιαφορεί πλήρως.
Στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ πανελλαδικά και ιδιαίτερα στα γραφεία του ΟΕΚ επί της οδού Σολωμού 60 στην Αθήνα, εκατοντάδες δανειοληπτών απευθύνονται καθημερινά για να μάθουν αν έχει γίνει κάποια ρύθμιση για τα δάνεια αυτά, ούτως ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τις δόσεις τους αλλά οι συνάδελφοι μας δεν ξέρουν τί να απαντήσουν και ποιο λόγο να επικαλεστούν για την αδιαφορία του ΟΑΕΔ και του υπουργείου εργασίας.
Τα δάνεια αυτά είναι στην αρμοδιότητα του ΟΑΕΔ και μόνο το Δ.Σ του Οργανισμού και το υπουργείο εργασίας έχουν την απόλυτη ευθύνη και αρμοδιότητα των ρυθμίσεων. Όλοι μας κατανοούμε ότι αν ο ΟΑΕΔ προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις στα δάνεια αυτά, με ευαίσθητη κοινωνική προτεραιότητα, ανάλογη αυτής που το υπουργείο επέδειξε πρόσφατα στην κοστολόγηση του ολυμπιακού χωριού, τότε όχι μόνο θα μπορέσουν οι δανειολήπτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αλλά και στο ταμείο του ΟΑΕΔ θα εισρεύσουν κεφάλαια που θα μπορεί να διαθέσει για νέα στεγαστικά προγράμματα, τα οποία όλη η κοινωνία δικαιούται και περιμένει εδώ και τέσσερα χρόνια, από την κατάργηση του μοναδικού δημόσιου φορέα στεγαστικής προστασίας της χώρας, του οργανισμού εργατικής κατοικίας».