Πολιτισμός

Ο Ευρωπός τίμησε όπως αρμόζει την Επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή με δύο Εκδηλώσεις Μνήμης

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μιας εκστρατείας που έφερε συγχρόνως την Καταστροφή, τον τραγικό ξεριζωμό 1.500.000 Χριστιανών Ορθοδόξων και την τραγική απώλεια των πατρογονικών εστιών τους, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας.

Οι ξεριζωμένοι αυτοί άνθρωποι που, έχοντας πίσω τους την φωτιά και εμπρός την θάλασσα, έψαχναν απεγνωσμένα τις βάρκες και τα καράβια της σωτηρίας, για να σώσουν τη ζωή τους και να φτάσουν απέναντι, στην Ελλάδα που λάτρευαν και μνημόνευαν.

Οι περισσότεροι με ένα μπόγο ρούχα και τα παιδιά στην αγκαλιά τους, πήραν τον δρόμο για την μητέρα Πατρίδα. Και ήρθαν εδώ, στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Επιθυμώντας να τιμήσει την Επέτειο αυτή ο δήμος Παιονίας της αφιέρωσε όλες τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού, αυτές που πραγματοποιήθηκαν ήδη και αυτές που θα πραγματοποιηθούν στην συνέχεια.

Στα πλαίσια αυτά την Κυριακή 19.6.22 και τη Δευτέρα 20.6.22 πραγματοποιήθηκαν στον Ευρωπό δύο πολύ σημαντικές Εκδηλώσεις Μνήμης τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους επίσημοι προσκεκλημένοι φορείς και πλήθος κόσμου.

Την Κυριακή 19.6.22 πραγματοποιήθηκε, με την συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών Συλλόγων του δήμου Παιονίας:

Στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ευρωπού Θεία Λειτουργία και ιερό μνημόσυνο, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής

Στο Μνημείο Σφαγιασθέντων κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση.

Στεφάνια κατέθεσαν ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, η πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας Ευρωπού Σοφία Ιορδανίδου, ο διοικητής του Α.Τ. Γουμένισσας Αντώνιος Λιακόπουλος, ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνιος Οραήλογλου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου των απανταχού Κιζδερβενιωτών Ευστράτιος Δαδάκης, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Φανού Δημήτριος Παυλακούδης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Πολυκάστρου και Περιχώρων Αλέξανδρος Κουφίδης, για το πολιτιστικό σύλλογο Πολυπέτρου ο εκπρόσωπος Κιζδερβενιωτών Πολυπέτρου Πολυκράτης Παντσίδης, οι Φουλατζικιώτες της Βέροιας και της Κορμίστας και Κρηνίδας Ν.Σερρών καθώς και οι τοπικοί σύλλογοι Α.Μ.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Ευρωπού, μουσικός – πολιτιστικός σύλλογος Ευρωπού, Παλαιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων «Ο Καραγιάννης» και η Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού.

Συγκίνηση προκάλεσε στους παραβρισκόμενους η κατάθεση στεφάνου του υπέργηρου Αριστοτέλη Μπαδάκη εκ μέρους των καταγόμενων από την Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης κατοίκων Ευρωπού.

Αμέσως μετά η εκδήλωση Μνήμης συνεχίστηκε, δίπλα, στο πάρκο της πλατείας. Χαιρέτισαν την εκδήλωση ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, η πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας Ευρωπού Σοφία Ιορδανίδου, ο βουλευτής Κιλκίς Γεώργιος Φραγκίδης, ο Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνιος Οραήλογλου.

Στη συνέχεια ο Dr Θεοδόσιος Κυριακίδης, επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. εντυπωσίασε το κοινό με την εμπεριστατωμένη ομιλία του που είχε ως θέμα: “Ιστορική επισκόπηση και κριτικός αναστοχασμός της Μικρασιατικής Καταστροφής”.

Την σκυτάλη πήρε η χορωδία του μουσικού – πολιτιστικού συλλόγου Ευρωπού που τραγούδησε Μικρασιάτικους σκοπούς.

Συγκίνησε τους παραβρισκόμενους ο Αντώνιος Παντηρμάς ο οποίος τραγούδησε στην τουρκική γλώσσα μοιρολόγια του Φουλατζικιού της Νικομήδειας της Βιθυνίας Μ.Ασίας.

Και η εκδήλωση τελείωσε με την εξαιρετική εμφάνιση των χορευτικών τμημάτων του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου, του πολιτιστικού συλλόγου Φανού και του οικοδεσπότη μουσικού – πολιτιστικού συλλόγου Ευρωπού τα οποία χόρεψαν παραδοσιακούς μικρασιάτικους χορούς, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας, εντυπωσιάζοντας τους παραβρισκόμενους με τις χορευτικές τους ικανότητες αλλά και με τις υπέροχες παραδοσιακές φορεσιές που φορούσαν.

Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους την εκδήλωση ο πρόεδρος και αντιπροσωπεία του Πανελλήνιου Συλλόγου των απανταχού Κιζδερβενιωτών και ο αντιπρόεδρος με αντιπροσωπεία του συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων, ο επικεφαλής της Μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο πρώην δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης δήμου Παιονίας Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Παιονίας Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης, οι αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Τζούρτζος, Ελένη Λιακοπούλου και Γεώργιος Δουλκερίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτριος Μπαβέλης, Κωνσταντίνος Στεργίδης και Ευθύμιος Τσιτενίδης. Παραβρέθηκε επίσης ο πολιτευτής της Ν.Δ. και καρδιο-χειρουργός Νικόλαος Σαχπεκίδης.

Την οργάνωση της εκδήλωσης αυτής είχε ο δήμος Παιονίας με συνδιοργανωτές την περιφερειακή ενότητα Κιλκίς, την Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών Ερευνών Ευρωπού, τον Α.Μ.Σ. Ευρωπού. Στην εξαιρετική επιτυχία που σημείωσε η εκδήλωση συνέβαλαν τα μέγιστα το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Ευρωπού, ο μουσικός – πολιτιστικός σύλλογος Ευρωπού, ο μορφωτικος παλαιστικός Σσλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Ευρωπού «Ο Καραγιάννης» καθώς και πολλοί εθελεντοτές, μικροί και μεγάλοι.

Την Δευτέρα 20.6.22 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Γενικού Λυκείου Ευρωπού η δεύτερη Εκδήλωση Μνήμης. Τιμώντας την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή οι μαθητές από το Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ευρωπού από κοινού με εκπαιδευτικούς τους, παρουσίασαν το χρονικό του ξεριζωμού του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Ήταν ένα εξαιρετικό αφηγηματικό, μουσικοχορευτικό αφιέρωμα, εμπλουτισμένο με δραματοποιημένο δρώμενο και οπτικοακουστικό υλικό. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της εκδήλωσης: Πατσίδου Κυριακή, Λάμπρου Κωνσταντίνος, Πασχαλίδης Αναστάσιος, Ναλμπαντίδου Δήμητρα και Κούσκουρη Αλεξάνδρα.

Και αυτή η εκδήλωση είχε εξαιρετική επιτυχία μιας και πλήθος κόσμου συνέρευσε γεμίζοντας τις κερκίδες και τον προαύλιο χώρο του Λυκείου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Παιονίας Κωνσταντίνος Σιωνίδης, ο πρώην δήμαρχος Ευρωπού Ευθύμιος Κουρτζανίδης, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Παιονίας Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ δήμου Παιονίας Χρήστος Δραγανίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α Παιονίας Τριαντάφυλλος Ναλμπάντης και ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Πολυκάστρου και Περιχώρων Γρηγόριος Κουμαρνέτος.

Περισσότερα
Δείτε ακόμα